Εκδηλωση για τα 100 ετη της Μικρασιατικης Καταστροφης στο Αρχαιολογικο Μουσειο Αβδηρων

Διάλεξη, φωτογραφική έκθεση και παρουσίαση σχετικών εκδόσεων της Ξάνθης το Σάββατο 2 Ιουλίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει στην πανελλήνια δράση για την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή με ποικίλες προγραμματισμένες δράσεις.

Η πρώτη από αυτές θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη, φωτογραφική έκθεση και παρουσίαση εκδόσεων της Ξάνθης σχετικών με το θέμα των προσφύγων.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  1. Χαιρετισμός: Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης.
  2. Παρουσίαση του πλαισίου της επετείου μνήμης: Αντιγόνη Αδαμίδου, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ξάνθης.
  3. Διάλεξη του Θανάση Μουσόπουλου (φιλόλογου – συγγραφέα – ποιητή), με τίτλο «Μικρασιατική Πληγή 1922: Ανάσες και Γραφές από την Ξάνθη του Χθες». H παρουσίαση του θέματος θα κινηθεί σε τρεις άξονες: α. αναφορά στα προσφυγικά ρεύματα στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αι., β. οι πρόσφυγες του 1922 στην Ξάνθη: Πορεία – Προβλήματα – Προσαρμογή και γ. μαρτυρίες και κείμενα Ξανθιωτών και Ξανθιωτισσών για τη Μικρασιατική Πληγή.
  4. Παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης από τον Τάσο Τεφρωνίδη (συλλέκτης – ερευνητής). Ο συλλέκτης παλαιών φωτογραφιών, στον οποίον οφείλεται η επιλογή και η σύνθεση της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Εγκατάσταση των προσφύγων στην Ξάνθη το 1922», θα παρουσιάσει το περιεχόμενό της.
  5. Έκθεση βιβλίων & παρουσίαση της εκδοτικής δραστηριότητας με θέμα την Προσφυγιά του 1922 στην Ξάνθη: Θανάσης Μουσόπουλος.
  6. Κλείσιμο εκδήλωσης: Κωνσταντίνα Καλλιντζή.

Η μουσική επένδυση της εκδήλωσης οφείλεται στον φιλόμουσο Θανάση Μπακαλίδη.

Info

  • Η Φωτογραφική έκθεση θα παραμείνει στον χώρο του μουσείου μέχρι τις 31-10-2022.
  • Η πύλη θα ανοίξει για το κοινό από τις 20:30.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.