Ειναι το “The Nevers” τοσο κακο οσο λενε;

tv’s... inspector

Στις 11 Απριλίου έκανε πρεμιέρα μέσω της HBO η σειρά “The Nevers”. Ένα επικό δράμα επιστημονικής φαντασίας, όπως αναφέρεται στην περιγραφή, με πρωταγωνίστριες τις Laura Donnelly, Ann Skelly και Olivia Williams. Η σεναριακή και σκηνοθετική υπογραφή δε είναι του Josh Whedon. Με ένα υψηλό επίπεδο παραγωγής που θεωρείται αυτονόητο όταν πρόκειται για ΗΒΟ και ένα δυνατό καστ και δημιουργικό δυναμικό, όπως προκύπτει από τα παραπάνω ονόματα, περιμένει κανείς ένα σίγουρο στοίχημα. Παρόλα αυτά η πρεμιέρα έλαβε πολύ μέτριες κριτικές που μας οδηγούν σε ένα και μόνο ερώτημα: Τι πήγε λάθος;

Πίσω στον Ιούλιο του 2018 η HBO ανακοίνωσε την παραγωγή του “The Nevers”, το οποίο είχε εξασφαλίσει μετά από «μάχη» με το Netflix και άλλες streaming πλατφόρμες. Η σειρά αυτή επικεντρώνεται σε μία συμμορία γυναικών στη Βικτωριανή Εποχή που έχουν ιδιαίτερες δυνάμεις και ικανότητες, καθώς και σε μία αποστολή που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Η σειρά θα έφερε επίσης την υπογραφή του Josh Whedon ως σεναριογράφου, σκηνοθέτη και εκτελεστικού παραγωγού, όμως τον Ιούλιο του 2019, όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα, o Ray Fisher, με τον οποίο ο Whedon είχε συνεργαστεί στα γυρίσματα της ταινίας “Justice League”, τον κατηγόρησε για «αηδιαστική, υβριστική, αντιεπαγγελματική και εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά», όπως είπε χαρακτηριστικά, απέναντι σε εκείνον και ολόκληρο το καστ και το συνεργείο της ταινίας. Τον επόμενο μήνα η Warner Media ξεκίνησε έρευνα επί του θέματος, ενώ ο Jason Momoa, που επίσης έπαιξε στην ταινία, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Fisher. Τον Φεβρουάριο του 2021 η Charisma Carpenter που είχε συνεργαστεί με τον Whedon στα γυρίσματα της “Buffy” και μετέπειτα του spinoff “Angel” μίλησε για ανάλογη και χειρότερη συμπεριφορά απέναντί της με αφορμή την εγκυμοσύνη της, που πυροδότησε απειλές περί απόλυσης και πολλών υβριστικών σχολίων. Και άλλοι ηθοποιοί από αυτές τις σειρές επιβεβαίωσαν τα λεγόμενά της, και το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ωστόσο ήδη οι κατηγορίες για τη “Justice League” ήταν αρκετές για να αποσυρθεί ο Whedon από το “The Nevers” για «προσωπικούς λόγους» όπως ανακοινώθηκε, επικαλούμενος και τον κορωνοϊό. Ο Ray Fisher βέβαια δηλώνει πως η απομάκρυνσή του δεν ήταν οικειοθελής και αιτία ήταν οι κατηγορίες εναντίον του.

Στο μεταξύ τα γυρίσματα της σειράς ανέτρεψε ο κορωνοϊός και έτσι αποφασίστηκε τα δέκα επεισόδια από τα οποία θα αποτελούνταν η πρώτη σεζόν να σπάσουν σε δύο μέρη των έξι και τεσσάρων αντίστοιχα, με τη θέση του Whedon στο τιμόνι του σεναρίου να παίρνει η Philippa Goslett, ενώ καθόλη τη διάρκεια της διαφήμισης της σειράς πουθενά δεν αναφέρθηκε το όνομα του Josh Whedon, σαν να προσπαθούν να σβήσουν την εμπλοκή του –και όχι άδικα.

Στα της πρεμιέρας… Η πρεμιέρα μας μεταφέρει στο Λονδίνο της Βικτωριανής Εποχής καθώς ακολουθούμε την Amalia (Laura Donnelly) και την Penance (Ann Skelly), δύο φίλες που και οι δύο είναι «αγγιγμένες». Το «άγγιγμα» σύμφωνα με τη μυθολογία της σειράς αφορά ένα ανεξήγητο γεγονός που έλαβε χώρα στο Λονδίνο τρία χρόνια πριν, όταν λάμψεις έπεσαν από τον ουρανό και «άλλαξαν» όσους τις ακούμπησαν, αποκτώντας έτσι διάφορες ιδιότητες/δυνάμεις. Οι δύο προαναφερθείσες γυναίκες-πρωταγωνίστριες εργάζονται σε ένα ίδρυμα που έχει ιδρύσει η Lavinia Bidlow (Olivia Williams), μία εύπορη γυναίκα με υψηλή θέση στα κοινωνικά στρώματα, η οποία στηρίζει τους «αγγιγμένους», όπως τους αποκαλούν, και τους έχει υπό την προστασία της –όσους έχουν ανακαλυφθεί τουλάχιστον. Η Amalia και η Penance ανακαλύπτουν ένα κορίτσι που είναι σαν κι αυτές και προσπαθούν να τη μεταφέρουν στο ίδρυμα για να τη φροντίσουν, όταν η άμαξα μίας επικίνδυνης συμμορίας την απαγάγει. Οι γυναίκες σώζουν τελικά το κορίτσι και το παίρνουν στο ορφανοτροφείο, όπου και οδηγούνται στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μία συμμορία που καταδιώκει τους «αγγιγμένους». Παράλληλα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Λονδίνου, όπου και συζητείται το θέμα των «αγγιγμένων», οι οποίοι αποτελούν πρόβλημα και αντιμετωπίζονται με έναν ελαφρύ ρατσισμό –θα ήταν πολύ πιο έντονος αν οι «αγγιγμένοι» ήταν «ανάκατοι» στην κοινωνία και όχι συγκεντρωμένοι στο ίδρυμα της Lavinia. Η Lavinia από την άλλη προσκαλεί τους ανθρώπους του ιδρύματος σε μία όπερα όπου θα παρευρίσκονται όλα τα πρόσωπα της «υψηλής κοινωνίας», προκαλώντας έτσι διάφορες εντάσεις. Σύντομα έρχεται και η «δράση», όταν η Maladie (Amy Manson), μία καταζητούμενη κατά συρροή δολοφόνος, εμφανίζεται στην όπερα με τη συμμορία που είχε προσπαθήσει να απαγάγει την κοπέλα, και αφού σκοτώνουν έναν ηθοποιό και ένα μέρος του κοινού τότε την ξαναπαγάγουν.

Η σειρά διαθέτει ένα πολύ ικανό καστ, ένα πολύ δυνατό σενάριο, παρά την ποιότητα του ανθρώπου που το συνέγραψε, και έχει όλα τα φόντα να γίνει κάτι ξεχωριστό. Όλα εκτός από την κακή φήμη που της έχει εξασφαλίσει ο δημιουργός της, διχάζοντας για άλλη μία φορά σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του καλλιτέχνη από το έργο του, την αμερόληπτη κριτική και πολλά πολλά άλλα θέματα. Το “The Nevers” είναι αρκετά ικανό για να γίνει το νέο κόλλημα και ίσως και να το καταφέρει μετά την αλλαγή του showrunner

Η σειρά διαθέτει ένα πολύ ικανό καστ, ένα πολύ δυνατό σενάριο, παρά την ποιότητα του ανθρώπου που το συνέγραψε, και έχει όλα τα φόντα να γίνει κάτι ξεχωριστό. Όλα εκτός από την κακή φήμη που της έχει εξασφαλίσει ο δημιουργός της, διχάζοντας για άλλη μία φορά σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του καλλιτέχνη από το έργο του, την αμερόληπτη κριτική και πολλά πολλά άλλα θέματα. Το “The Nevers” είναι αρκετά ικανό για να γίνει το νέο κόλλημα και ίσως και να το καταφέρει μετά την αλλαγή του showrunner.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.