Εγκαινιαστηκε εκθεση Ελληνων και Τουρκων καλλιτεχνων με τιτλο «Κατω απο τον ιδιο ουρανο, γυρω απο την ιδια θαλασσα»

Εκθέτουν έργο τους οι συμπολίτες Εμπρού Γιουσούφ και Μάρκος Τραϊτοράκης

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ» στη Θεσσαλονίκη, η κοινή έκθεση έργων Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», που διοργανώνουν η καλλιτεχνική ομάδα FireArt και το Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ». Η έκθεση θα λειτουργεί έως και τις 15 Νοέμβρη. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video art.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια, περιηγήθηκε στα έργα και παρακολούθησε τη συγκλονιστική διαδραστική performance «Το κουτί», με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Η εικαστικός Χρύσα Κοφίνα, εκ μέρους της FireArt παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία που έχει θέμα τον πόλεμο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το θέμα του πολέμου, δεν ήταν δυνατόν να μας αφήσει ασυγκίνητους, με δεδομένο ότι πολύ κοντά μας εξελίσσεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά και ότι από πολύ καιρό υπάρχει μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι οι γείτονές μας, οι Τούρκοι καλλιτέχνες, θα ήταν ο καλύτερος συνεργάτης για να κάνουμε μια κοινή έκθεση και εκδήλωση που να αφορά τον πόλεμο.

Στόχος μας είναι να προβληματίσουμε πάνω στις αιτίες, που είναι πάντα ίδιες, κρύβονται από πίσω το μοίρασμα των αγορών, των αγωγών της ενέργειας, κλπ.

Μέσα από τα έργα μας προσπαθούμε να προβληματίσουμε πάνω σε αυτό, να αναδείξουμε τις συνέπειες των πολέμων, να δείξουμε πως οι λαοί μας, και οι Τούρκοι και οι Έλληνες, από τις ίδιες αιτίες υποφέρουν, με τον ίδιο τρόπο ζούνε. Και μένει σε εσάς να αποφασίσετε τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια».

Επίσης θύμισε ότι η έκθεση ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, το καλοκαίρι. Τώρα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και επιδίωξη είναι να ταξιδέψει σε άλλες πόλεις και σε άλλες χώρες αν είναι δυνατόν. «Και στο πέρασμά της η έκθεση να συσπειρώνει καλλιτέχνες, να πλουτίζεται, να μεγαλώνει, να γίνεται ένα κύμα», είπε.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε η διαδραστική περφόρμανς, με τίτλο «Το κουτί», με περφόρμερ τον Γιάννη Πρώιο και καλλιτεχνική επιμέλεια την ομάδα FireArt. 

Είχε ως θέμα τον σύγχρονο άνθρωπο και τη δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζει. Μην μπορώντας να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων του ο άνθρωπος φτάνει σε αδιέξοδα από τα οποία δεν υπάρχει ατομική λύση. Το κοινό καλείται να προβληματιστεί πάνω σ’ αυτή την κατάσταση και να δράσει. Και τελικά δίνει τη λύση, μέσα από τη συλλογική δράση.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και την Τετάρτη από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρά Αμοιρίδου, Basar, Seda Boy, Νίκος Γαλαζούδης, Ευγένιος Γκάλκιν, Εμπρού Γιουσούφ, Fotokolekt, Αναστασία Καλτσή, Levent Karaoglu, Γιώργος Κιτσούκης, Omer Kocag, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Ευπραξία Μπαντάζου, Δέσποινα Shekine Nainti, Αρχοντία Παπαγεωργίου, Γιάννης Πρώιος, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.