Δυο σεμιναρια εξ αποστασεως, ενα για εκπαιδευση ενηλικων και παιδιων και ενα δημιουργικης γραφης απο την πλατφορμα sparmatseto.gr

Με ακαδημαϊκο υπεύθυνο τον Βασίλη Μακέδο και εισηγήτρια τη Λεύκη Σαραντινού

Δυο σεμινάρια εξ αποστάσεως, ένα  για εκπαίδευση  ενηλίκων  και παιδιών με τίτλο Γραφοσκιάσεις και ένα δημιουργικής γραφής με τίτλο Γραφοϊριδισμοί  διοργάνωσε η λογοτεχνική πλατφόρμα sparmatseto.gr, τα βασικά στοιχεία των οποίων ακολουθούν.

Α. Γραφοσκιάσεις: Εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενηλίκους και παιδιά

Μια πρόταση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με πρακτικά οφέλη. Η εξ αποστάσεως μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί βασίζεται σε μια ευέλικτη και φιλική προς το χρήστη εκπαιδευτική πλατφόρμα η οποία διαθέτει όλα τα εργαλεία για μια ποιοτική και απόλυτα προσαρμόσιμη στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων μάθηση. Πέρα από την ασφάλεια, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξασφαλίζει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την εκπαίδευση στο πρόγραμμά τους καθώς είναι αυτοί που επιλέγουν τον χρόνο και τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το υλικό του προγράμματος.

Περιγραφή Προγράμματος

Ι. Γραφοσκιάσεις για ενήλικους – Περιγραφή Προγράμματος

  • Αν είσαι από 15 έως 105 ετών και θέλεις να βελτιώσεις τον γραπτό λόγο σου…
  • Είσαι ενήλικας, νέος ή έφηβος που θέλεις να βελτιώσεις τον γραπτό σου λόγο, να γράφεις καλύτερα και να αναπτύξεις τη φαντασία και την αυτοπεποίθησή σου; Σε ενδιαφέρει να μάθεις να γράφεις σωστά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,

άρθρα μέχρι ποιήματα και αφηγήματα; Ή μήπως θέλεις να περάσεις ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα σου αποκομίζοντας όμως παράλληλα και κάποια οφέλη; Μήπως θέλεις να εκδώσεις κάτι αλλά ψάχνεις τρόπους να βελτιώσεις τον γραπτό σου λόγο; Μήπως ενδιαφέρεσαι για την Ιστορία σε σχέση με τον γραπτό λόγο; Σου αρέσει, τέλος, η ανάγνωση βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο σου και ψάχνεις προτάσεις για καλά αναγνώσματα που να σε ενδιαφέρουν;

Το πρόγραμμα περιέχει ασκήσεις δημιουργικής γραφής μέσω ασύγχρονης εκπαίδευσης σε όλες τις μορφές του γραπτού λόγου με λεπτομερή καθοδήγηση για την υλοποίησή τους (αφηγηματικός, έμμετρος, δημοσιογραφικός). Περιλαμβάνεται επίσης μία ενότητα που περιέχει ασκήσεις δημιουργικής γραφής σχετιζόμενες με την Ιστορία καθώς και προτάσεις ανάγνωσης βιβλίων σχετικές με τα προσφερόμενα θέματα για όσους ενδιαφέρονται.

ΙΙ. Γραφοσκιάσεις για παιδιά 7-15 ετών 

Αν είσαι παιδί που θέλει να βελτιώσει τον γραπτό λόγο του και να μάθει…

Αντιμετωπίζεις δυσκολίες στο μάθημα της Έκθεσης; Ή μήπως λατρεύεις το γράψιμο και το κρυφό σου όνειρο είναι να γίνεις κάποτε συγγραφέας; Αντιμετωπίζεις πρόβλημα στη σύνταξη περιλήψεων ή απλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Θέλεις να μάθεις τον τρόπο να γράφεις σωστά τα πάντα, από διαλόγους μέχρι χαϊκού; Μήπως ψάχνεις τρόπους να αναπτύξεις τη φαντασία σου και την αυτοπεποίθησή σου; Μήπως δεν σου αρέσει η Ιστορία σαν μάθημα, αλλά σου αρέσει να ψάχνεις σε βιβλία ή στο διαδίκτυο ιστορικές πληροφορίες που αφορούν το παρελθόν; Θα ήθελες να γράψεις κάποιο διήγημα ή μυθιστόρημα και δεν ξέρεις τον τρόπο; Ψάχνεις τρόπους να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στην παραγωγή του γραπτού λόγου; Σου αρέσει να διαβάζεις καλά εξωσχολικά βιβλία και ψάχνεις καλές βιβλιοπροτάσεις; Θέλεις, τέλος, να μάθεις να συγκεντρώνεις πληροφορίες και να τις αξιολογείς σωστά;

Περιλαμβάνει ασκήσεις δημιουργικής γραφής σε όλες τις μορφές του γραπτού λόγου, από ποιήματα, μέχρι αφηγήματα και δημοσιογραφικά άρθρα, καθώς και μία ενότητα για δημιουργική γραφή σε σχέση με την Ιστορία. Περιέχει επίσης πολλές προτάσεις για λογοτεχνικά αναγνώσματα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

Ηλικιακές Ομάδες

Α ομάδα (7-10 ετών – Τρίτη και Τετάρτη δημοτικού) Β ομάδα (10-12 ετών- Πέμπτη και Έκτη δημοτικού) Γ ομάδα (12-14 ετών – Γυμνάσιο)

Β. Γραφοϊριδισμοί: Δημιουργική γραφή για όλους

Σκοπός του εξ αποστάσεως σεμιναρίου δημιουργικής γραφής για όλους είναι να προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τη δημιουργική γραφή και να τονίσει τα οφέλη της. Παράλληλα σκοπός είναι να καλλιεργηθούν όλες εκείνες οι δεξιότητες που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν το γραπτό τους λόγο σε όλα τα είδη κειμένων.

Στόχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει να προσφέρει τα εξής:

  • Βελτίωση του γραπτού λόγου
  • Εμπλουτισμός λεξιλογίου
  • Αναγνωστικές προτάσεις προς εμβάθυνση σε όλα τα λογοτεχνικά είδη και βελτίωση της σχέσης με το βιβλίο
  • Ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας, αυτοπεποίθησης
  • Εκμάθηση με διασκεδαστικό τρόπο
  • Εξοικείωση με όλες τις μορφές του γραπτού λόγου μέσω πρακτικής εξάσκησης
  • Ανάπτυξη φιλαναγνωσίας και ικανότητας σταχυολόγησης πληροφοριών
  • Εξοικείωση με την Ιστορία
  • Συγγραφή κάθε είδους κειμένου άρτια και αποδοτικά

Θεματικές Ενότητες

  • Αφηγηματικός και διηγηματικός λόγος
  • Έμμετρος λόγος
  • Δημοσιογραφικός λόγος
  • Ιστορία και δημιουργική γραφή

Παροχές Σεμιναρίου

Στο τέλος του Σεμιναρίου οι καλύτερες εργασίες των συμμετεχόντων θα εκδοθούν σε ειδική έκδοση δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (καταχωρημένο στην εθνική βιβλιοθήκη με (ISBN) που θα περιέχει το αποτέλεσμα του κόπου τους.

Διάρκεια Σεμιναρίου

Τέσσερεις μήνες (αρχή στις 20 Οκτωβρίου 2021) με χρονική απόσταση μεταξύ των ανατιθέμενων εργασιών μια ή δύο εβδομάδων (ανάλογα της δυσκολίας των εργασιών).

  • Εισηγήτρια: Λεύκη Σαραντινού. Ιστορικός, συγγραφέας
  • Διάρκεια Σεμιναρίου
  • Τέσσερις μήνες (αρχή στις 20 Φεβρουαρίου 2021) με χρονική απόσταση μεταξύ των ανατιθέμενων εργασιών μίας εβδομάδας.

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του προγράμματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] ή με τη γραμματεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα τηλέφωνα 25410 27185 (σταθ.) και 6972076579 (κιν.)

Μάθετε περισσότερα και κάντε εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο: https:sparmatseto.gr/course.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.