Διασκευες τραγουδιων του Μικη Θεοδωρακη που αγαπησαμε

Ο Θεοδωράκης στο κέντρο των διαφορετικών ειδών μουσικής τα οποία έφτασαν στα αυτιά μας εκ νέου από διάφορους τραγουδοποιούς

Έχει λίγες μέρες , που «Ξημερώνει» και μας βρίσκει με «Δακρυσμένα Μάτια», αφού ο αγαπημένος  Μίκης Θεοδωράκης σαν «Ρόδο Αμάραντο» άφησε «Δρόμους Παλιούς» και κίνησε για «Δρόμους Μακρινούς», που ίσως τον οδηγήσουν «Στην άκρη του Παράδεισου».

Πολλές ήταν οι γενιές που μεγάλωσαν παρέα με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Πολλές είναι και οι γενιές, που θα εξακολουθήσουν να μεγαλώνουν με το έργο αυτού ακόμα και μετά το φευγιό  του. Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες  που συμπορέφθηκαν μαζί του στη διαδικασία της δημιουργίας, πολλοί ήταν και αυτοί στους οποίους μεταγενέστερα εμπιστεύθηκε τα δημιουργήματά του δίνοντάς τους την ελευθερία να δώσουν, με τη σειρά τους,  στα κομμάτια του την δική τους αισθητική και με το δικό του φύσημα να ταξιδέψουν ξανά βάζοντας πλώρη για μελλοντικούς προορισμούς στο σύγχρονο πεντάγραμμο!

«Η σκοτεινιά της κάμαρας σε έναν κόσμο που ξημερώνει δίχως τον Μίκη Θεοδωράκη»

Η διασκευή της Μαρίας Παπαγεωργίου στο τραγούδι «Ξημερώνει» ήταν και η αφορμή της «Αλληλογραφίας», μίας συνεργασίας που έγινε ένας ολοκληρωμένος δίσκος με  διασκευές τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από την αγαπημένη Μαρία. 

Ένας δίσκος που πραγματώθηκε – όπως το δηλώνει και ο τίτλος-  δια μέσου αλληλογραφίας μεταξύ του συνθέτη και της τραγουδοποιού!  Μία σειρά από δέκα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη έφτασαν στα αυτιά μας εκ νέου από την Μαρία Παπαγεωργίου, το 2018.

«Ποιος κατεβαίνει σήμερα στον Άδη, ποιόν κουβεντιάζει η γειτονιά κι ανανταριάζει»

Σε στίχους του Νότη Περγιάλη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύεται για πρώτη φορά από τη Μαρία Δημητριάδη το 1974, ο «Λεβέντης», ένα από τα «Τραγούδια του αγώνα». Τέσσερις δεκαετίες μετά και όσο ο Μίκης Θεοδωράκης έκλεινε τα 90 του χρόνια, το μουσικό συγκρότημα Koza Mostra, με την προτροπή του μουσικοσυνθέτη και τη βοήθεια του Θάνου Γκιουλετζή και του Σταμάτη Πασόπουλου διασκευάζει το τραγούδι και το συστήνει ξανά στο κοινό με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο!

«Ανοίγοντας πανιά για το περβόλι τ’ ουρανού, στην απάνω γειτονιά»

«Στα παραθύρια τα πλατιά χαμογελούσε μια μυρτιά» ήδη από το 1960, όταν οι στίχοι αυτοί γράφτηκαν, όπως λέγεται, από τον Νίκο Γκάτσο για τη γυναίκα του Μίκη Θεοδωράκη, ονόματι Μυρτώ! Ο Νίκος Γκάτσος έδωσε την «Μυρτιά» στον Θεοδωράκη, ο οποίος με τη σειρά του, της έδωσε μουσική για να την τραγουδήσει τελικώς η ερμηνεύτρια Γιοβάννα.

Αυτό ήταν και το τραγούδι που επιλέχθηκε από τους Locomondo, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε από τα μέλη του συγκροτήματος να διασκευάσουν κάποιο από τα κομμάτια του.

«Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ σε μία απενοχοποιημένη διασκευή»

Το μουσικό συγκρότημα «Ένοχο Λα», που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90  διασκεύασε το 2008 το πολύ γνωστό και εύθυμο κομμάτι «Μαργαρίτα Μαργαρώ», το οποίο είχε τραγουδήσει για πρώτη φορά ο σπουδαίος Γρηγόρης Μπιθικώτσης κάπου στο 1960. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Τα πειραγμένα», όπου βρίσκει κανείς κι άλλα διασκευασμένα κομμάτια σπουδαίων καλλιτεχνών.

«Από τον Γαλατά με βάρκα το Νοτιά μέχρι την Αθήνα και πάλι πίσω»

Το 1960 η Μαίρη Λίντα ερμηνεύει την «Απαγωγή» σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.  «Θα πάρω μια βαρκούλα μανούλα μου στον Κάτω Γαλατά και στην Αθήνα θα ‘ρθω καρδούλα μου Καβάλα στο Νοτιά» γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης εδώ, κάνοντας αναφορά στον τόπο καταγωγής του, αλλά και  μόνιμης πλέον κατοικίας του, στον Γαλατά και το σχήμα «Mikro» από την Θεσσαλονίκη το 2007 κυκλοφορεί ένα όμορφο remix με ταξιδιάρικη μελωδία,  που ακούγεται μέχρι και σήμερα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νεότερους να έρθουν σε επαφή με το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από μία διαφορετική προσέγγιση.

Αυτά ήταν, λοιπόν, τα τραγούδια που συνέλλεξε το ραδιόφωνο του Παρατηρητή, μεταξύ αυτών  που ο αξέχαστος Μίκης Θεοδωράκης εμπιστεύθηκε με μεγάλη χαρά σε νεότερους καλλιτέχνες! Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν συντροφιά με τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.