Διαδρομες αναβαθμισης μνημειων

«Λίφτινγκ» σε βυζαντινούς ναούς και οθωμανικά τεμένη της Β. Ελλάδας

Η Παναγία Αχειροποίητος στη Θεσσαλονίκη, οι Παλαιολόγειες τοιχογραφίες στους ναούς Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Νικολάου Ορφανού και Προφήτη Ηλία στη Θεσσαλονίκη, το τέμενος Ορτά στη Βέροια, ο περίκεντρος ναός της Μαξιμιανούπολης στην Κομοτηνή και άλλα σημαντικά μνημεία της Βόρειας Ελλάδας, ορισμένα από τα οποία είναι εγγεγραμμένα και στον κατάλογο προστασίας της UNESCO, αποκαθίστανται και αναβαθμίζονται στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών του υπουργείου Πολιτισμού.

Συνολικά θα διατεθούν 11,6 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία των δύο από τις συνολικά πέντε διαδρομές. Πρόκειται για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» (2,7 εκατ. ευρώ) και την «Πολιτιστική Εγνατία Οδό» (7,9 εκατ. ευρώ) που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της προσκυνηματικής διαδρομής που ακολουθεί τον Απόστολο Παύλο σε Μακεδονία και Θράκη, θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση του Ναού της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και η αποκατάσταση του ναού του Χριστού Παντοκράτορα Βεροίας όπου υπάρχουν τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα. Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου της Βέροιας θα γίνει η αποκατάσταση της τρίκλιτης βασιλικής της Αγίας Αννας.

Η πολιτισμική διαδρομή των 300 χλμ. περιλαμβάνει τους σταθμούς της Β΄ Αποστολικής Περιοδείας (Καβάλα, Αμφίπολη, Φίλιπποι, Απολλωνία κτλ.) και τα σημεία που επισκέφθηκε ο Παύλος διά θαλάσσης (Σαμοθράκη, Αθήνα, Κεγχρεές, Αρχαία Κόρινθος, Νικόπολη). Στο πλαίσιο της δεύτερης διαδρομής θα προχωρήσει η συντήρηση της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, η συντήρηση και αποκατάσταση των Παλαιολόγειων τοιχογραφιών στους ναούς της Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Νικόλαου Ορφανού και Προφήτη Ηλία και η αποκατάσταση των λουτρών Μπέη Χαμάμ που χτίστηκαν το 1444. Στην Πέλλα θα γίνει η αποκατάσταση του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών, ενώ στη Βέροια έχει ενταχθεί και το έργο της αποκατάστασης του τεμένους Ορτά, το οποίο πέρασε πρόσφατα στα χέρια του ΥΠΠΟΑ και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Τρία έργα έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα από την Καστοριά: η αποκατάσταση του τεμένους Κουρσούμ και του βυζαντινού ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και η συντήρηση των τοιχογραφιών της Ι.Μ. Παναγίας Μαυριώτισσας.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 11,6 εκατ. ευρώ

Το ΥΠΠΟΑ έδωσε το πράσινο φως και για την τρίτη πολιτιστική διαδρομή «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη μυκηναϊκή περίοδο», η οποία θα έχει στον πυρήνα της τη μυκηναϊκή αρχιτεκτονική με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Ενδεικτικοί σταθμοί της διαδρομής θα είναι το Διμήνι, η ακρόπολη του Γλα, ο θολωτός τάφος του «Μινύα» στον Ορχομενό, οι ακροπόλεις των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Μιδέας, οι θολωτοί τάφοι της Μεσσηνίας, το ανάκτορο του Νέστορα κ.ά.

Οι υπόλοιπες δύο πολιτιστικές διαδρομές είναι «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Ομηρο στον Θερβάντες» και το «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία».

Ναός Αφαίας

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη φωτισμού του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα, τον οποίο θα επιμεληθεί η Ελευθερία Ντεκώ. Η αναβάθμιση του φωτισμού ήταν χρόνιο αίτημα των φορέων του νησιού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.