COSMOPOLIS FESTIVAL 2023: Επιστρεφει ανανεωμενο, φιλοδοξο και προσαρμοσμενο στις συγχρονες απαιτησεις

Από 25 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου η Καβάλα φοράει τα γιορτινά της και μας υποδέχεται

Περισσότεροι από 230 επαγγελματίες καλλιτέχνες, στην πλειοψηφία τους μουσικοί, 1000 ερασιτέχνες καλλιτέχνες, 24 σχολεία και περίπου 300 μαθητές, 70 συνεργάτες και συνεργεία, πλήθος μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, περισσότεροι από 150 εθελοντές, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος και Κύπρου, συνθέτουν με λίγα λόγια το φετινό Cosmopolis Festival, μια διοργάνωση-σταθμός για την Καβάλα, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Ελλάδα συνολικά, που ανοίγει τις «πόρτες» του στις 25 Ιουλίου και αναμένεται να ρίξει αυλαία στις 30 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ Cosmopolis επιστρέφει φέτος ανανεωμένο, φιλόδοξο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις καθώς όπως υπογράμμισε κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 4 Ιουλίου στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείο στον Φάρο της Καβάλας, ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μουριάδης, μιλώντας για τον επιτυχημένο από την πρώτη του χρονιά θεσμό, «ό,τι δεν ανανεώνεται είναι καταδικασμένο να πεθάνει».

Συμπερίληψη η λέξη κλειδί της φετινής διοργάνωσης

Στόχος του Φεστιβάλ δεν είναι άλλος από την προώθηση και προβολή της μουσικής και των τεχνών σε ένα αρμονικά διασυνδεδεμένο πλαίσιο, εντός του οποίου όπως υπογράμμισε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης κ. Άλκης Ζοπόγλου, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω άριστα οργανωμένων υποδομών και συνθηκών και έχοντας ως θεμελιώδη αρχή την αλληλεπίδραση με το κοινό.

«Η πόλη της Καβάλας θα φορέσει τα γιορτινά της και θα αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι διατηρεί αναλλοίωτη την ταυτότητα της ως σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών» συνέχισε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως «ο χαρακτήρας όλων των δράσεων του Φεστιβάλ είναι πολυεπίπεδα συμπεριληπτικός και έχει ως στόχο την κινητοποίηση και παρότρυνση για ενεργή συμμετοχή όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων της Καβάλας αλλά και όλων των ανθρώπων που θα την επισκεφθούν».

Επιλογές ποιότητας και ποσότητας

Στη νέα αφετηρία της διοργάνωσης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Κώστας Πεφάνης στον σύντομο χαιρετισμό του, για να υπογραμμίσει πως φέτος δίνεται βάση στην ποικιλία. «Θέλουμε να καλύψουμε όλα τα γούστα, και την ποιότητα και την ποσότητα» ανέφερε ευχόμενος η φετινή διοργάνωση να είναι «εποικοδομητική» για τον πολιτισμό.

Η Καβάλα σταυροδρόμι πολιτισμών και πόλος έλξης πολλών πολιτιστικών επιρροών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Δημωφέλειας κ. Παναγιώτης Αγγελίδης, ο οποίος στάθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολυπολιτισμικότητας της Καβάλας, που αποτελεί όπως επεσήμανε σταυροδρόμι πολιτισμών και πόλο έλξης πολλών πολιτιστικών επιρροών. «Η εξωστρέφεια και η σύνδεση του Φεστιβάλ με την τοπική κοινωνία έτσι ώστε οι συμμετέχοντες το κοινό, η τοπική αγορά, αλληλοεπιδρώντας να ωφελούνται είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ» πρόσθεσε για να επισημάνει ότι «φέτος στόχος μας είναι μια σειρά πολυδιάστατων μουσικών και όχι μόνο εκδηλώσεων που θα είναι ελκυστικές τόσο στους συμπολίτες όσο και στους επισκέπτες της πόλης».

Με Άλκηστις Πρωτοψάλτη η «πρεμιέρα» του CosmoWorld Ι

Το φετινό πρόγραμμα του Cosmopolis όπως παρουσίασε αναλυτικά ο κ. Ζοπόγλου χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες, με πρώτη το CosmoWorld που θα λάβει χώρα το διάστημα 25με 30 Ιουλίου στην Χερσόνησο της Παναγίας στην Παλιά Πόλη της Καβάλας.

Το highlight της κάθε βραδιάς του CosmoWorld Ι είναι οι συναυλίες του, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε μία εντυπωσιακή και πρωτοφανούς μεγέθους για τα δεδομένα της πόλης σκηνή στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Μεχμέτ Αλή, εκεί όπου απλώνεται μπροστά στους παρευρισκόμενους όλη η πόλη της Καβάλας και που αποτελεί και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης.

Η έναρξη του φετινού Cosmopolis θα γίνει στις 25 Ιουλίου και στη σκηνή θα βρεθεί η μοναδική Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ενώ στις 26 Ιουλίου το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη σύμπραξη τριών ξεχωριστών καλλιτεχνών της διεθνούς ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, του Ιταλού Undercatt, ο οποίος έχει παίξει σε μερικά από τα πιο κορυφαία events ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως όπως το TomorrowLand, του Ισπανού Shall Ocin που είναι διάσημους για του πρωτοποριακούς τρόπους με τους οποίους οδηγεί τη μουσική του σε νέα και ανεξερεύνητα επίπεδα, και του Έλληνα DJ και παραγωγού, ιδρυτή του Bloque Festival, Jorgio Kioris.

Την επόμενη ημέρα, στις 27 Ιουλίου, η Σοφία Νεοχωρίτου και οι Istanbul Ensemble υπόσχονται να μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι πλούσιας πολιτιστικής έκφρασης, εξερευνώντας τους ηχητικούς κόσμους των παραδόσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και παντρεύοντας έντεχνα στοιχεία της μουσικής από Ανατολή και Δύση, ενώ την Παρασκευή 28 Ιουλίου, τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης θα πλημμυρίσουν από τα ηχοχρώματα της μοναδικής Asmaa Hamzaoui και των BnatTimbouktou από το Μαρόκο.

Την επόμενη μέρα και πιο συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου, οι ΤΑΒΑΝΚΑ από το Πράσινο Ακρωτήριο προσγειώνονται στην Καβάλα, φέρνουν μαζί τους ένα εκρηκτικό μείγμα παραδοσιακής μουσικής funaná συνδυασμένη με τζαζ και ποπ και υπόσχονται να μας παρασύρουν σε ένα χορευτική και εορταστική βραδιάς ξεγνοιασιάς, ενώ το συναυλιακό πρόγραμμα του Ιουλίου ολοκληρώνεται με τη συναυλία των Locomondo την Κυριακή 30 Ιουλίου.

Πληθώρα παράλληλων δράσεων με επίκεντρο το CosmoLights

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο η Παλιά Πόλη της Καβάλας θα πλημμυρίσει από εντυπωσιακές παράλληλες δράσεις και δρώμενα, στο πλαίσιο του CosmoLights, με καλλιτέχνες και φοιτητές εικαστικών τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μεταμορφώσουν το αστικό τοπίο της Καβάλας, μέσω της τεχνικής του projection mapping.

Η φετινή διοργάνωση όπως έγινε γνωστό θα είναι αφιερωμένη σε διάσημους ζωγράφους και έργα τους, με θέμα “The Art of Light from Caravaggio to Van Gogh and more”.

Στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και συγκεκριμένα στην αυλή του 5ου Γυμνασίου θα προβληθούν τα έργα της συνεργασίας μαθητών της πόλης και του Cosmopolis στο πρότζεκτ με τίτλο «Κάθε κτίριο μια ιστορία στην πόλη». Παράλληλα, στο παρκάκι στην ανηφόρα της Θεοδώρου Πουλίδου θα λάβουν χώρα δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά εμπνευσμένα από τις φιλοξενούμενες χώρες, ενώ το βράδυ κάθε ημέρας θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο θερινό σινεμά

αφιερωμένο στις «Γυναίκες του Κόσμου» που θα μας ταξιδέψει στη Χιλή, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία και θα μας παρουσιάσει ιστορίες με κεντρική θεματολογία τη γυναίκα και τη θέση της στις κοινωνίες του κόσμου.

Ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο της Παλιάς Πόλης, οι επισκέπτες θα συναντήσουν τη σκηνή χορού του φεστιβάλ που θα αγκαλιάσει φέτος όλα τα είδη χορού με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων χορού από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η οδός Θεοδώρου Πουλίδου θα πλημμυρίσει από διασκεδαστές του δρόμου οι οποίοι θα ψυχαγωγούν το κοινό και θα δημιουργήσουν μία μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτη ενέργεια, ζωντάνια και δημιουργικότητα.

Ακόμη, μια υπαίθρια αγορά με μικροπωλητές όλων των ειδών θα έρθει να στηθεί στην καρδιά του φεστιβάλ εμπλουτίζοντας την οδό Πουλίδου με ποικίλα προϊόντα, γεύσεις και αρώματα δίνοντας μια μοναδική φεστιβαλική απόχρωση, ενώ στην κυκλική πλατεία πλησίον του αγάλματος του Μεχμέτ Αλή θα λειτουργήσει το ελληνικό καφενείο από τις 27 έως και τις 30 Ιουλίου όπου τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα δίνουν το παρόν παρουσιάζοντας τοπικά εδέσματα και ποτά και θα κλείνουν τις δράσεις κάθε ημέρας με ξέφρενα παραδοσιακά γλέντια.

Στη μύτη της χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, στην αυλή του 7ου Δημοτικού, στον Φάρο της Παναγίας θα φιλοξενηθούν και φέτος μια σειρά από καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις που θα απευθύνονται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Μεταξύ άλλων, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφιών καθώς και εργαστήρια κοσμημάτων, αφρικανικών μασκών (εξερευνώντας την έννοια της ισότητας των φύλων), βιτρώ και κεραμικής.

Ο κ.Ζοπόγλου στάθηκε ιδιαίτερα στην δράση Oceana που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 27 ως τις 30 Ιουλίου, στην Παλιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη) και κατά την οποία οι συντελεστές της θα μυήσουν το κοινό στην σημαντικότητα της ισορροπίας της υδρόβιας ζωής, προσεγγίζοντάς την πολυεπίπεδα, με δράσεις περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές, ψυχολογικές και εκπαιδευτικές.

Τέλος, τα απογεύματα του φεστιβάλ θα γεμίζουν με τα καλοκαιρινά αθλήματα beach volley και beach tennis. Από τις 18:30 και έπειτα, όλοι οι λάτρεις των sports θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν το Cosmopolis tournament.

Πέμπτες Αυγούστου με CosmoHome

Η δεύτερη ενότητα της φετινής διοργάνωσης ακούσει στο όνομα CosmoHome  και επανέρχεται τις τρεις πρώτες Πέμπτες του Αυγούστου, όταν και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα υποδεχτεί μουσικούς με δύο συναυλίες στις συνοικίες της Παναγίας, μία συναυλία στα χωριά του Δήμου (Φίλιπποι, Παλιά Καβάλα και Αμυγδαλεώνας), και από φέτος και σε άλλες όμορφες συνοικίες της πόλης μας (Δασάκι Παναγούδας, Ναυτικό Μουσείο, Άγιος Κωνσταντίνος).

Μουσική και χορός στην αυλαία της διοργάνωσης και το CosmoWorld II

Η τρίτη ενότητα είναι αυτή του CosmoWorld II, που λάβει χώρα το διάστημα 23 με 30 Αυγούστου με την κεντρική σκηνή του φεστιβάλ να μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης και θα φιλοξενήσει αποκλειστικά μουσικά και χορευτικά σχήματα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και το Cosmopolis προσκαλούν το κοινό στο πρώτο Summer Shopping Night, το οποίο θα κλείσει με την δημοφιλή Ζοζεφίν.

Στις 23 Αυγούστου, στην σκηνή του Cosmopolis θα βρεθεί διάσημος και βραβευμένος συνθέτης, μουσικός και Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη Βούλγαρος Theodosii Spassov με το NO KEYS TRIO, ενώ στις 24 Αυγούστου την σκυτάλη παίρνουν οι Loxandra Ensemble,  με βάση τη δημοτική μουσική του Ελλαδικού χώρου, τις μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, της τσιγγάνικης μουσικής παράδοσης και των ήχων του αραβικού κόσμου.

Στις 25 Αυγούστου και λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, οι Σενεγαλέζοι Baobab γιορτάζουν 50 χρόνια μουσικής παρουσίας και μας προσκαλούν σε μία μοναδική ethnic βραδιά υπό τους ήχους της afro-latin, της pop, της soul, της funk και της παραδοσιακής μουσικής των griot, ενώ την επόμενη ημέρα η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Tübingen, με μαέστρο τον Συμεών Ιωαννίδη θα παρουσιάσει μία μοναδική συναυλία κλασικής μουσικής, με συμμετέχοντες 40 νέους μουσικούς.

Από τις 25 ως τις 27 Αυγούστου θα λάβει χώρα το CosmoSwing, ένας συνδυασμός μοναδικών ζωντανών εμφανίσεων, μαθημάτων χορού και αυθεντικής swing ατμόσφαιρας, με τους Oldie Goldies από τη Βουλγαρία επί σκηνής και διάσημους χορευτές Lindy Hop, όπως η Irene Ragusini από την Ελλάδα και ο Malik Derin Küçümen από την Τουρκία, να προσφέρουν μαθήματα lindy hop και authentic jazz για όλα τα επίπεδα.

Οι δράσεις του φετινού Cosmopolis ολοκληρώνονται στις 30 Αυγούστου με τη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στο Δημοτικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» μαζί με την Ανδρομαχη και τη συμμετοχή των Playmen και της Klavdia και με special guests τους Light και Rack.

Δείτε περισσότερα στο Cosmopolis Festival website: www.cosmopolisfestival.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.