Χρηστος Χατζοπουλος «Τα “Χελιδονισματα” ειναι μια γιορτη της ανοιξης, των τεχνων, των γραμματων, του εθελοντισμου και καθε “ανοιξης” που κρυβουμε μεσα μας»

Ο Χρήστος Χατζόπουλος γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί στη Θράκη. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη μουσική, συμμετέχοντας σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, μαθαίνοντας, και στη συνέχεια «διδάσκοντας» τη θρακιώτικη παραδοσιακή, καθώς και την ανατολίτικη μουσική.
 
Το βιογραφικό του περιλαμβάνει πλειάδα συνεργασιών, μεταξύ των οποίων αυτή με τον Παντελή Θαλασσινό, καθώς και πλειάδα μουσικών σχημάτων, τα οποία ίδρυσε και διευθύνει.
 
Από το 2000 διδάσκει ούτι στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, με την ορχήστρα του οποίου δούλεψε και εξέδωσε το cd «Χελιδονίσματα» που περιλαμβάνει τα κάλαντα και 12 άλλα παραδοσιακά μουσικά κομμάτια. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δισκογραφικές δουλειές, η τελευταία εκ των οποίων κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2015 με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαλινά».
 
Έχει γράψει μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει συνδυάσει το όνομά του, με την θρακιώτικη σύγχρονη μουσική παράδοση, την οποία έχει «μεταβιβάσει» και στην κόρη του Σοφία, που ακολουθεί τα βήματά του.
 
Πώς αξιολογείτε καλλιτεχνικά τη χρονιά που έφυγε σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στον χώρο σας ευρύτερα;
Χ.Χ.:
 Στην χρονιά που πέρασε δεν μπορώ να πω ότι έκανα πολλά πράγματα, αλλά θεωρώ πως έγιναν λίγα και καλά. Πρώτη εξ αυτών η εκδήλωση με τα «Χελιδονίσματα» στην Κομοτηνή και η συμμετοχή στην παρουσίαση του βιβλίου «Αϊβαλί» του Σολούπ στην Αλεξανδρούπολη την Άνοιξη. Το Καλοκαίρι συμμετείχαμε μαζί με την κόρη μου Σοφία στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής παίζοντας στο Εκκλησιαστικό Μουσείο «Ιμαρέτ», ενώ δημιουργήσαμε και ένα βίντεο κλιπ του παιδικού τραγουδιού με τίτλο «Αύγουστος». Τον Δεκέμβρη είχαμε πολλές ωραίες εμφανίσεις στη Σμύρνη, αλλά και στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου, όπου έγραψα και το τραγούδι «Ίμβρος», ενώ προσωπικά θεωρώ αξιόλογες και πολύ συγκινητικές τις εκδηλώσεις που έγιναν με κάλαντα και παραδοσιακή μουσική στο «Θεραπευτήριο παίδων» στην Αίγειρο και στις Φυλακές Κομοτηνής.

Το 2016 είχαμε δυστυχώς τον θάνατο πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού στερεώματος. Ποια απώλεια σας άγγιξε περισσότερο;
Χ.Χ.:
Η απώλεια είναι πάντα απώλεια και οπωσδήποτε κοστίζει σε κάποιους περισσότερο και σε κάποιους λιγότερο. Φυσικά επηρεάζει και εμένα. Η απώλεια που με πόνεσε περισσότερο ήταν ο χαμός του μουσικού παραγωγού και φίλου μου, Νικηφόρου Μεταξά.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2017 και τι θα ευχόσασταν στους ακροατές σας;
Χ.Χ.:
Στους στόχους μου για το 2017, είναι να τελειώσω τις δύο μουσικές παραγωγές που ξεκίνησα πριν καιρό και να δώσω στον κόσμο να καταλάβει ότι τα «Χελιδονίσματα» είναι μια γιορτή της άνοιξης, των τεχνών, των γραμμάτων, του εθελοντισμού και κάθε «άνοιξης» που κρύβουμε μέσα μας. Ένας θεσμός που θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους τους Κομοτηναίους σαν να είναι κάτι δικό τους.
 
Στους ακροατές της δουλειάς μου εύχομαι υγεία και να κάνουν κουράγιο στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη και θα ήθελα να τους προτρέψω να είναι πιο ενεργοί στη διεκδίκηση της ποιότητας της ζωής τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.