«Ας ακουσουμε τα παιδια»: Μια ξεχωριστη συναυλια εγχορδων απο μικρους σπουδαστες της Β. Ελλαδας

Μεταξύ των συμμετεχόντων και η Σύγχρονη Μουσική Σχολή «Θράκες» Κομοτηνής

Δύο μαθητικά μουσικά σύνολα από τη Βόρεια Ελλάδα, οι “Cello Ensemble” και οι “Spira Minore”, ένωσαν τις δυνάμεις τους επί σκηνής, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 5:30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και μας ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Τα εν λόγω μουσικά σύνολα αποτελούνται από σπουδαστές κλασικής μουσικής, ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω, από τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δείξουν στο κοινό που τους παρακολούθησε την αγάπη τους για τη μουσική. Tα αποτελέσματα της ισότιμης και υπεύθυνης συνύπαρξης τους σε ένα ορχηστρικό σύνολο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς, με την αρωγή των ωδείων, των καθηγητριών και των γονιών τους, ξεπέρασαν τα προβλήματα της απόστασης και υλοποίησαν το στόχο τους, τη γόνιμη δηλαδή σύμπραξή τους και την πραγμάτωση μιας μοναδικής παιδαγωγικής ορχηστρικής εμπειρίας.
 
Οι σπουδαστές φοιτούν στα μουσικά ιδρύματα του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης, της Σύγχρονης Μουσικής Σχολής «ΘΡΑΚΕΣ» Κομοτηνής, του Ωδείου Δημοτικής Ενότητας Αγίου Παύλου Δήμου Νεάπολης – Συκεών και του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (παράρτημα Θεσσαλονίκης). 

Οι “Cello Ensemble”

Το πρώτο σύνολο, υπό το όνομα “Cello Ensemble”, αποτελείται από μαθητές βιολοντσέλου της Σύγχρονης Μουσικής Σχολής «ΘΡΑΚΕΣ» από την Κομοτηνή και του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης. Τα μέλη του συνόλου είναι παιδιά διαφόρων ηλικιών και μουσικού επιπέδου, που τους ενώνει η αγάπη για το τσέλο και τη μουσική. Βοηθός και συνοδοιπόρος των μαθητών σ’ αυτό το ταξίδι είναι η καθηγήτρια τους στο τσέλο, κ. Δέσποινα Λεωντζάκου. 

Οι “Spira Minore”

Το δεύτερο σύνολο εγχόρδων, υπό το όνομα “Spira Minore”, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα από το 2009. Αποτελείται από σπουδαστές όλων των ηλικιών (μαθητές προσχολικής ηλικίας έως τελειόφοιτους). Αντλεί το ρεπερτόριό του κυρίως από τα έργα των Lszl Rossa και Gza Szilvay για σύνολο εγχόρδων. Ο ήχος του συνόλου χρωστά τις όποιες αρετές του στο γεγονός ότι η πλειονότητα των μαθητών διδάσκεται την ίδια μέθοδο (Colourstrings), έχει τις ίδιες αρχές, αυτές του συστήματος Kodly και ανήκει στην ίδια σχολή. Κύριος στόχος της Spira Minore αποτελεί η δημιουργία μουσικών που ξέρουν να ακούν και να συνυπάρχουν στη σκηνή ισότιμα και υπεύθυνα, χωρίς αρχιμουσικό. Από το 2014, οι Spira Minore συνεργάζονται με το συνθέτη κ. Γιώργο Κυριακάκη. Οδηγός και καθηγήτριά τους είναι η Δήμητρα Κατιώνη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετά από τα μέλη της ορχήστρας η συγκεκριμένη εμφάνιση στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης υπήρξε, ταυτόχρονα, και η πρώτη τους εμφάνιση σε κοινό. Παρά ταύτα, αυτό καθόλου δεν αποθάρρυνε τους μικρούς σπουδαστές, που ομολογουμένως επέδειξαν ιδιαίτερη σοβαρότητα και επαγγελματισμό, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.
 
Το μαγευτικό μουσικό ταξίδι των “Cello Ensemble” και “Spira Minore” δεν τελειώνει όμως εδώ αλλά θα συνεχιστεί στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, με εφόδια πάντα την αγάπη τους για τη μουσική, την έμπειρη καθοδήγηση των καθηγητριών και την αρωγή των Ωδείων τους, τη συμπαράσταση των γονιών τους και, φυσικά, τον έμφυτο ενθουσιασμό, την αστείρευτη ενέργεια και την πηγαία χαρά των σπουδαστών που πηγάζει από το νεαρό της ηλικίας τους. Συγχαρητήρια σε όλους τους σπουδαστές και καλή συνέχεια!

Αλφαβητικά τα μέλη της ορχήστρας

Βιολιά: Αρβανιτοπούλου Μαρία, Βαφειάδου Εμμέλεια, Βλάχου Ναταλία, Γραμμένου Λήδα-Μαρία, Καλλίστρατος Βασίλειος, Καραγκούνης Μανώλης (μαθητής Μαρίας Κηπουρού), Καρφαρίδου Τριανταφυλλιά, Κατιώνη Δήμητρα (υπεύθυνη καθηγήτρια), Κατσίκης Αθανάσιος, Κετέογλου Μακρίνα, Κοντογεώργου Αθανασία, Κοτρίδου Αναστασία, Κουίδου Μελίνα, Μαυρίδου Χριστίνα, Μουρατίδης Θεμιστοκλής, Παπαγιαννάκης Αντώνης, Παπαγιαννάκης Φάνης, Παπαντώνη Κατερίνα, Ποζίδου Ελένη, Σιδηροπούλου Ιοκάστη, Σφίγγα Ευανθία, Σωτηρίου Αριάδνη, Σωτηρόπουλος Χάρης, Σωτηροπούλου Ίρις, Τάνγκου Κωνσταντίνα και Τσώνη Μαρίλια.
 
Βιολοντσέλα: Δεμίρη Αθανασία, Ισμαήλ Ντιλντάρ, Κασάπη Αλίκη, Κυριακού Δήμητρα (μαθήτρια Χρήστου Κυπαρίσση), Λεωντζάκου Δέσποινα (υπεύθυνη καθηγήτρια), Μαλανδράκη Βασιλική, Μαυρίδης Ευστάθιος (μαθητής Ηλέκτρας Μηλιάδου), Παντίδης Νίκος, Παπαδημητρίου Ιωάννα, Σιμοπούλου-Μπομποτά Έλενα, Τάκος Άγγελος, Τολίδης Γιώργος, Τσιλιγιάννης Γιάννης και Χουσεΐν Μολλά Τζάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.