«Αρθροπαιδεια. Αρθρα περι παιδειας»

Παρουσίαση στην Ξάνθη του βιβλίου του Θωμά Βουγιουκλή

Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη, οι εκδόσεις Σπανίδη και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 την παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Βουγιουκλή «Αρθροπαιδεία. Άρθρα περί παιδείας». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Καπναποθήκη Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Αθανάσιος Καραφύλλης, Καθηγητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Πρόεδρος ΠΤΔΕ/ΔΠΘ

Ελένη Ανδρέου, Φιλόλογος-Συγγραφέας

Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει άρθρα και εργασίες περί Παιδείας που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ή σε Συνέδρια. Τα τρία από τα άρθρα, τα οποία επισημαίνω και τα οποία έχουν μια γλωσσολογική χροιά, είναι σε συνεργασία με Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή. Ακόμη, επειδή υπάρχει απόδειξη ότι ο τονισμός στην λήγουσα είναι πλεονασμός, δες ‘Tο Βήμα’ 2002, γι’αυτό όσα άρθρα δημοσιεύτηκαν χωρίς τόνο στη λήγουσα παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο και εδώ.

Η ταξινόμηση των άρθρων γίνεται με τη σειρά εμφάνισής τους επειδή οποιαδήποτε ταξινόμηση είτε ως προς την επικαιρότητα είτε ως προς την σχέση τους με την παιδεία θα ήταν πολύπλοκη.

Στα άρθρα μου προσπαθώ να καταθέτω πάντα προτάσεις και δεν ασκώ απλά κριτική. Στα πρώτα μου άρθρα διαφαίνεται ίσως η ελπίδα κάποιος να τα διαβάσει και να τα εφαρμόσει. Στα μεταγενέστερα δεν τρέφω αυτή την αυταπάτη. Γράφω τις προτάσεις μου απλώς για να βρίσκονται, να κατατεθούν για να μη λένε μερικοί ότι δεν ειπώθηκαν, δεν διατυπώθηκαν. Αν επιπλέον νομίσετε ότι παρεισέφρησαν και μη εκπαιδευτικά θέματα, εγώ θεωρώ ότι καλώς παρεισέφρησαν!

Η επανάληψη μερικών απόψεων είναι, νομίζω, απαραίτητη διότι πρόκειται για ανεξάρτητα άρθρα και απαιτείται μια εισαγωγή. Να μη θεωρηθεί ότι επαναλαμβάνομαι!

Οι έχοντες μια αλλεργία με τα μαθηματικά, παρακαλώ να παρακάμπτετε τα σχετικά εδάφια, όπως φυσικά κάνατε μέχρι σήμερα! Δεν θα χάσετε και τίποτα.

Το πλειονότιμο, η πολυσημία, νομίζω είναι διάχυτα παντού και αυτό μάλλον οφείλεται στην έντονη πολυετή ερευνητική μου απασχόληση με την άλγεβρα των υπερδομών όπου υπάρχουν οι πλειονότιμες πράξεις, οι υπερπράξεις.

Η σύντομη παράθεση των απόψεων πολλές φορές οφείλεται στον περιορισμό του αριθμού των λέξεων που τίθεται για δημοσίευση.

Ο Θωμάς Βουγιουκλής

Ο Θωμάς Βουγιουκλής είναι Ομότιμος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 1971 απέκτησε το Πτυχίο Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1980 ∆ιδακτορικό ∆ίπλωμα στα Μαθηματικά, Κυκλικότητα Υπερομάδων, στο ∆ΠΘ. Υπηρέτησε στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη επί 41 συνολικά έτη. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής για 10 έτη και Πρόεδρος του ΠΤΔΕ για 8 έτη. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, στο Udine της Ιταλίας και στο Bangor της Ουαλίας. Το 2018 ο Δήμος της Ξάνθης τον βράβευσε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης. Έχει γράψει 7 διδακτικά βιβλία. Έχει εκδώσει  1 ανθολογία άρθρων για θέματα παιδείας και 11 ποιητικές συλλογές και 1 θεατρικό έργο. Επίσης, έχει κυκλοφορήσει 1 CD με τραγούδια του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.