Αρωμα Βουλγαριας στην συναντηση των Ανατολικορωμυλιωτων

Γυναίκες από τον οικισμό του Όρεσετς βρέθηκαν στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών

Μια διαφορετική παρουσία από τις συνηθισμένες έδωσαν οι γυναίκες από τον οικισμό Όρεσετς, από την περιοχή του Χάσκοβο, στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών. Οι κάτοικοι του εν λόγω οικισμού είναι απόγονοι Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας που μετοίκησαν στην περιοχή από τον Κόζουλτζα αλλά και άλλους οικισμούς.
 
Οι γυναίκες, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, έδωσαν ένα αλλιώτικο χρώμα στην όλη διοργάνωση, με την πρόεδρο του συλλόγου τους κ. Μαρία Γκεοργκίεβα Σταύρεβα να σημειώνει πως πολλοί Έλληνες, μετά το 1921-25, άφησαν τα σπίτια και τα χωράφια τους και ήρθαν στην Ελλάδα.
 

Οι γυναίκες μιλούν ελληνικά, τα οποία έμαθαν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, ενώ κρατούν επαφή με συγγενείς τους που ζουν στην Ελλάδα, τους οποίους επισκέπτονται πλέον συχνά.
 
Μάθαμε τη γλώσσα, τη μιλούμε όποτε μπορούμε αλλά βέβαια λίγο χωριάτικα, λίγο Κοζουλτζιώτικα, αλλά τα κρατάμε» σημείωσε, τονίζοντας πως θα είναι παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις των συλλόγων και καλώντας τους στο χωριό τους, όπου βέβαια έχουν απομείνει λίγοι, γύρω στους 50-60 κατοίκους.
 
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση βρέθηκαν και ομογενείς από το Ιβαήλοβγκραντ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.