«Αποηχοι»: Το ερευνητικο εργο που στοχευει στην ψηφιακη ανακατασκευη της ζωης παραδοσιακων οικισμων

Θα ξεκινήσει από την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, σκοπεύοντας να προσφέρει μια ξεχωριστή και πρωτότυπη εμπειρία

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Παράρτημα Ξάνθης), η εταιρεία πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR και η εταιρεία ηχητικής και μουσικής παραγωγής RABBEATS ανακοίνωσαν τη σύμπραξή τους για την υλοποίηση του πρωτοποριακού ερευνητικού έργου «Απόηχοι – Ανακατασκευή της ζωής παραδοσιακών οικισμών μέσω διαδραστικών εμπειριών και τρισδιάστατου ήχου», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους.

Το έργο «Απόηχοι» ή «Echoes» στα αγγλικά, έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων και μεθοδολογίας για τη δημιουργία και παρουσίαση διαδραστικού περιεχομένου για επισκέπτες χώρων πολιτισμού, ειδικά επισκέπτες παραδοσιακών οικισμών, μέσω της υιοθέτησης της καινοτόμου μεθοδολογίας της ανακατασκευής εμπειρίας και τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, με έμφαση στον τρισδιάστατο ήχο.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανακατασκευή εμπειρίας, βασισμένη σε ιστορικές πηγές, για τη ζωή σε παραδοσιακούς οικισμούς. Αναπτύσσεται ένας ρεαλιστικός κόσμος ιστορίας με χαρακτήρες, πλοκή και γεγονότα, ενσωματώνοντας τεχνολογίες όπως ο τρισδιάστατος ήχος και το πανοραμικό σκίτσο. Το έργο θα υλοποιήσει πιλοτικές εμπειρίες στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Ο επισκέπτης, μέσω μιας ψηφιακής εφαρμογής για κινητές συσκευές, θα εμβυθίζεται στην ιστορία και τις ιστορίες των δύο πόλεων.

Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει στο πλαίσιο του έργου μια διαδικτυακή εφαρμογή (web app) που θα διευκολύνει τον εκάστοτε δημιουργό σε όλα τα στάδια παραγωγής μιας διαδραστικής εμπειρίας, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Η δημιουργία ξεκινά με την παραγωγή του σεναρίου, το οποίο περιέχει περιγραφή του περιεχομένου, σκηνοθετικές οδηγίες, και αποτύπωση της δομής της εμπειρίας μέσω επιλογών που συνδέουν διαφορετικά τμήματα της εμπειρίας μεταξύ του. Σε επόμενο στάδιο, κάθε κομμάτι του σεναρίου συνδέεται με τα συγκεκριμένα σημεία του χώρου όπου θα διαδραματίζεται και καθορίζεται ο τρόπος παρουσίασης στην κινητή συσκευή του επισκέπτη. Το εργαλείο θα υποστηρίζεται από τεχνολογία του Ε.Κ. Αθηνά και θα περιλαμβάνει επιλογές για σενάριο, εντοπισμό θέσης, πανοραμικά σκίτσα και μοναδικά ηχητικά περιβάλλοντα.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και εντάσσεται στον Β’ Κύκλο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

Info

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα echoesproject.gr και εγγραφείτε στο newsletter του έργου, καθώς και τα προφίλ του σε Facebook (facebook.com/echoesproject.gr) και Instagram (instagram.com/echoesproject.gr).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.