Απο τα Αναστεναρικα χωρια της Ανατολικης Ρωμυλιας στην Κομοτηνη

Ο Σύλλογος Θρακών διοργάνωσε ένα διαφορετικό Σεμινάριο για τους χορούς και την παραδοσιακή Θρακική Λύρα της περιοχής

Ένα μοναδικό σεμινάριο, το οποίο τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν τόσο τους χορούς από τα Αναστενάρικα χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας,  Κωστί και Μπροντίβο, όσο και την παράδοση της Θρακιώτικης λύρας, παρακολούθησαν το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαρτίου περίπου 90 χορευτές του Συλλόγου.
 
Μέσα από αυτό το σεμινάριο γνώρισαν λοιπόν, με βιωματικό τρόπο, τους χορούς από την περιοχή, καθώς και την παράδοση που έχει η λύρα της.
 
Παράλληλα, όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η γνωριμία με την Θρακιώτικη λύρα αποτελεί ένα από τα βήματα για τη συμμετοχή σε εκδήλωση που θα αφορά τη λύρα, είτε Θρακιώτικη, είτε ποντιακή, είτε από άλλες περιοχές, που διοργανώνει ο σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφερείας «Ο Εύξεινος Πόντος».

 

Γνωρίζοντας την αυθεντική μορφή της Θρακιώτικης λύρας

 
Η αυθεντική μορφή της Θρακιώτικης λύρας αφορά τα χωριά Κωστί και Μπροντίβο, για αυτό και πραγματοποίησαν αυτό το σεμινάριο, για να γνωρίσουν αυτούς τους χορούς, σημείωσε ο χοροδιδάσκαλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Τζερνικούδης.
 
Έτσι κάλεσαν τον κ. Αλέξανδρο Ομηριάδη, παλιό φίλο του Συλλόγου, και τον συνεχιστή της παράδοσης, τον Ηλία Ομηριάδη, που έκανε επίδειξη των χωρών της περιοχής.
 
Όσο για τα ίδια τα αναστενάρια, ο κ. Λευτέρης Παύλου, καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας και μύστης μίλησε για αυτά αλλά και την Θρακιώτικη Λύρα, όπως έκανε και ο κ. Σπύρος Κούκος, οργανοπαίχτης Θρακιώτικης Λύρας και ερμηνευτής.
 
Παράλληλα η κ. Μαρία Δεληγιάννη, βιωματική χορευτής και κατασκευαστής παραδοσιακών φορεσιών, έδειξε παραδοσιακές φορεσιές από την περιοχή.
 
«Πιστεύω ότι αυτές οι συνεργασίες και αυτά τα σεμινάρια δίνουν τα καλύτερα θεμέλια για την παράδοση, γνωρίζουμε την αυθεντική παράδοση με τα σημερινά στοιχεία» ανέφερε ο κ. Τζερνικούδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως η εκδήλωση για τη λύρα θα έχει σημαντικά στοιχεία να δείξει.

 

Μεταφορά εμπειρίας, γνώσης και βιωμάτων

 
Την εμπειρία τις γνώσεις και τα βιώματά του γύρω από αυτή τη μουσική και τους χορούς μετέφερε ο κ. Λευτέρης Παύλου, που παίζει αλλά και κατασκευάζει λύρες.
 
Η Θρακιώτικη μουσική, σημείωσε, έχει το μέτρο και το κάλλος της αρχαίας ελληνικής μουσικής, μαζί με την «αγαπητική» κοινωνία του Βυζαντίου, «ότι είμαστε μια παρέα και το κοινωνούμε αυτό».
 
Η δε κ. Μαρία Δεληγιάννη, εξέφρασε τη χαρά της που έρχεται, έστω και για μερικές ώρες, στην περιοχή, μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της.
Η ίδια δημιουργεί παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων τύπων, στο σεμινάριο όμως έφερε δύο παραδοσιακές φορεσιές από τα Αναστενάρικα χωριά, τις φορεσιές της γιαγιάς και του παππού της, που τις είχαν φέρει από την Ανατολική Ρωμυλία
 
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Κούκος θέλησε να μεταδώσει την παράδοση και τα τραγούδια των αναστενάρικων χωριών, έχοντας από μικρός το μεράκι και την ενασχόληση με την Θρακική λύρα.
 
Τα τελευταία χρόνια, και στη Θράκη βλέπουμε μια στροφή προς αυτά τα όργανα και από τους νέους στη Θράκη, τους οποίους συμβούλεψε να συνεχίσουν, ώστε να διατηρηθεί και να μην χαθεί η παράδοση.

 

Μεταφορά εικόνων στους χορευτές

 
Τον τρόπο διδασκαλίας του περιέγραψε ο χοροδιδάσκαλος κ. Ηλίας Ομηριάδης, τονίζοντας πως προσπαθούν να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες στους χορευτές από όσα έχουν δει από τους βιωματικούς χορευτές της περιοχής.
 
«Σίγουρα είναι διαφορετικό από το να πας εκεί και να το βιώσεις από κοντά, όμως η δουλειά που γίνεται στο Σύλλογο Θρακών και η προσπάθεια που κάνουμε με τους μουσικούς να περάσουμε την παράδοση στα παιδιά είναι αξιόλογη» σημείωσε.
 
Έτσι δίνουν αρκετές εικόνες και μουσικά ακούσματα από την περιοχή, καθώς και ένα μουσικό ύφος, στην προσπάθεια τους να χαρακτηρίσουν και να κρατήσουν ένα κομμάτι της παράδοσης από εκείνη την περιοχή, τα «Κωστιλίδικα» χωριά.
 
Στην περιοχή του, στις Σέρρες, είναι τυχεροί γιατί έχουν δύο τέτοια «Κωστιλίδικα» χωριά, και αυτός είναι ο λόγος που είχε την τύχη να βρεθεί σε αυτά, να τα μελετήσει και τώρα προσπαθεί να περάσει στους χορευτές αυτή την εμπειρία.
 
«Προσπαθούμε να βάλουμε σε ένα καλούπι όλο αυτό το στιλ που λέμε Κωστιλίδικο χορό, δεν θέλουμε να κάνουμε γενικά χορευτές, ούτε να μάθουμε γενικά να χορεύουμε, θέλουμε να δώσουμε ένα ύφος και ένα χρώμα από την περιοχή που είδαμε και ξέρουμε, και να το περάσουμε με ένα τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά στη συνέχεια να το κάνουν μια ωραία στημένη παράδοση ή ένα τρόπο γλεντιού» κατέληξε.

 

Μια συνεργασία που αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία

 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συνεργατική εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφερείας με κεντρικό θέμα τη λύρα έδωσε ο χοροδιδάσκαλος κ. Στέλιος Νικολάου, ευχαριστώντας τον Σύλλογο Θρακών που δέχτηκε να συμμετάσχει στην φετινή ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου.
 
«Η λύρα είναι κάτι το οποίο ενώνει τον Ελληνισμό στην περιοχή μας, και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε και να το συνδέσουμε με τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό» ανέφερε.
 
Για αυτό και έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Θρακών, αφενός γιατί ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους, αφετέρου γιατί θα παρουσιάσει κάτι ορθά λαογραφικό, θα απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι βιωματικοί και έχουν κάνει μια τεράστια έρευνα, και θα αποτυπωθεί και θα αποδοθεί όπως πραγματικά πρέπει.
 
«Έτσι πρέπει να λειτουργούν οι σύλλογοι, και σας υποσχόμαστε ότι η εκδήλωση θα είναι σταθμός και θα αφήσει το αποτύπωμά της» ανέφερε, τονίζοντας πως αυτή η συνεργασία θα έχει και συνέχεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.