Ανοιξε τις πορτες η εκθεση πλεξιματος και κεντηματος των Φιλοτεχνων

Πρωτοπορεί το τμήμα Κεντήματος με νέες τεχνικές
Τη δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς παρουσιάζει το τετραήμερο 28 με 31 Ιανουαρίου το τμήμα κεντήματος  και  πλεκτικής των Φιλοτεχνών στον 1ο όροφο της Καπναποθήκης. Πρόκειται για εξαιρετικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στην έκθεση πλεξίματος και κεντήματος, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά και στόχος είναι να μάθει ο κόσμος την διδασκαλία και το αντικείμενο του μαθήματος.
 
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με υπερηφάνεια η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλμπανίδου «Όλα τα εκθέματα είναι φτιαγμένα από τα χέρια των γυναικών, χωρίς καμία επεξεργασία και μηχανή» την ίδια στιγμή που οι δασκάλες έδιναν λεπτομέρειες στο κοινό.
 
Η δουλειά που γίνεται από τους Φιλοτέχνες σε όλα τα τμήματά του, είναι σημαντική χάρις το μεράκι και την άοκνη προσπάθεια τόσο της Προέδρου του Συλλόγου κ. Ιωάννας Αλμπανίδου όσο και όλων των μελών του συλλόγου αλλά και των δασκάλων των τμημάτων, τα οποία έχουν στόχο ζωής τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 
Για όλα αυτά μίλησαν στον «Παρατηρητή της Θράκης» οι δασκάλες πλεξίματος και κεντήματος κ. Βαρβάρα Κρητικού και κ. Γεωργία Μπαλιάκα αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Αλμπανίδου.

Βαρβάρα Κρητικού, δασκάλα πλεξίματος «Θέλουμε να δώσουμε φιλανθρωπική νότα στις προσπάθειες μας» 

Για την έκθεση μίλησε η δασκάλα του πλεξίματος κ. Βαρβάρα Κρητικού, η οποία στάθηκε στην επιθυμία της να προσεγγίσουν οι Φιλοτέχνες ακόμα πιο νεαρό ηλικιακά κοινό. «Την πρωτοβουλία την πήραμε γιατί υπάρχει το τμήμα εδώ και 3 χρόνια στους Φιλοτέχνες και θέλαμε να βγάλουμε προς τα έξω τα έργα μας και να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς γίνεται εδώ, έτσι ώστε να έρθει πιο κοντά σε εμάς. Σίγουρα θα θέλαμε να προσεγγίσουμε ακόμα νεότερο ηλικιακά κόσμο από ό,τι έχουμε έως τώρα» επεσήμανε η ίδια χαρακτηριστικά.
 
Η κ. Κρητικού μίλησε με υπερηφάνεια και για το φιλανθρωπικό υπόβαθρο του Συλλόγου εξηγώντας πως «κάνουμε φιλανθρωπικές δράσεις, έχοντας ήδη συνεργαστεί με το ίδρυμα “Άγιοι Θεόδωροι” και έχουμε δωρίσει πραγματάκια που έχουν φτιάξει οι κοπέλες που έρχονται στο τμήμα και ετοιμαζόμαστε και για δεύτερη δράση με φιλανθρωπικό υπόβαθρο».
 
Τέλος, η δασκάλα του πλεξίματος μίλησε για την εξέλιξη του πλεξίματος. «Είναι ένα κομμάτι της παράδοσης, το οποίο έχει εξελιχθεί βέβαια, καθώς δεν έχουμε παραμείνει στα πλεκτά που γνωρίζαμε κάποτε, με το ψιλό βελονάκι που ήταν τα καρέ και τα σεμεδάκια που μπαίνανε στην τηλεόραση. Έχει εξελιχθεί σε τσάντες, σε κολιέ, σε διάφορα κοσμήματα καθώς εκτός από αυτά υπάρχουν τα κασκόλ, τα σκουφάκια ενώ έχουμε εντάξει το κέντημα μέσα στο πλέξιμο για να βγάλουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Υπάρχουν διάφορες ηλικίες, είτε νεαρές που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και θέλουνε να ξεκινήσουν είτε μεγαλύτερες σε ηλικία που να θέλουν να εξελιχθούν ως προς την τσάντα και τους άλλους τομείς» τόνισε.

Γεωργία Μπαλιάκα, δασκάλα κεντήματος «Εντάσσουμε στο πρόγραμμα μας νέες τεχνικές κεντήματος» 

Έχοντας μπει εδώ και περίπου ένα μήνα στην οικογένεια των Φιλοτεχνών, η δασκάλα κεντήματος κ. Μπαλιάκα μίλησε για την πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται υπογραμμίζοντας πως «προσπαθούμε να αναδείξουμε και άλλους τρόπους κεντήματος, όπως η σταυροβελονιά και άλλες τεχνικές, δείχνουμε λασέ, μακραμέ ενώ προς το καλοκαίρι θα κάνουμε και αζούρ». Παράλληλα η ίδια διευκρίνισε πως «έχει ένα μήνα που προστέθηκα στο τμήμα πλεξίματος γιατί υπήρχε ζήτηση για το κέντημα και λόγω εμπειρίας, καθώς ασχολούμαι 17 χρόνια, ξεκίνησα να συμμετέχω στους Φιλοτέχνες. Υπάρχει γενικά ανταπόκριση και τώρα που γίνεται γνωστό, λόγω της έκθεσης, ευελπιστώ πως θα έχουμε νέα μέλη. Γιατί είναι κάποιες τεχνικές και βελονιές που δεν είχαν  διδαχθεί ποτέ ξανά ενώ το κέντημα και οι τεχνικές γίνονται για πρώτη φορά στην πόλη».
 
Σχετικά με την έκθεση που πραγματοποιείται δεν έκρυψε την χαρά της για το άρτιο αποτέλεσμα αναφέροντας πως «ως έκθεση , όσον αφορά στον τομέα του κεντήματος γίνεται πρώτη φορά κάτι αντίστοιχο και είναι καινοτόμο, όπως και τα μαθήματα. Εντάσσουμε τεχνικές που δεν έχουν ξαναγίνει, είτε είναι κάποιες δικές μου είτε από άλλες χώρες και κάνουμε σύγχρονες τεχνικές και συνδυάζουμε και κλασσικές τεχνικές με πιο σύγχρονες, όπως σταυροβελονιά με χάντρες».
 
Τέλος, ερωτηθείσα για το αν ο κόσμος στρέφεται προς το πλέξιμο και το κέντημα, αποκάλυψε πως η οικονομική κρίση έχει ωθήσει τον κόσμο σε εναλλακτικές μορφές διασκέδασης. «Επειδή ο κόσμος έχει κλειστεί στο σπίτι λόγω κρίσης καθώς τα έξοδα είναι πολλά περισσότερα στην καθημερινότητα, ασχολούνται πολλές νέες κοπέλες. Υπάρχει ζήτηση γιατί είναι κάποια εργόχειρα που έχουν μείνει ως κληρονομιά από τις παλαιότερες γενιές και αυτά θέλουν να τα αναπαλαιώνουν για τα σύγχρονα σπίτια» εκτίμησε.

Ιωάννα Αλμπανίδου, Πρόεδρος Φιλοτεχνών «Ο κόσμος ζητάει νέα τμήματα και εμείς αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του» 

Η δραστήρια πρόεδρος των Φιλοτεχνών μίλησε με υπερηφάνεια, όχι μόνο για την έκθεση αλλά γενικότερα για την ανταπόκριση που έχει εισπράξει ο σύλλογος από το κοινό της πόλης μας. «Είμαστε ένας νεοσύστατος σύλλογος, μετράμε 3 χρόνια λειτουργίας αλλά ο κόσμος ήρθε, μας στήριξε και μας αγκάλιασε και κάθε χρόνο τα τμήματα γίνονται κατόπιν αιτημάτων του κοινού. Εμείς αφουγκραζόμαστε τους υποστηρικτές μας και προσπαθούμε να εντάξουμε νέα τμήματα στον σύλλογο μας. Φέτος είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι λειτουργούν τμήματα του παραδοσιακού χορού κάθε επιπέδου και ηλικίας, τμήματα παραδοσιακής χορωδίας με τον κ. Δημήτρη Κυριακάκη, τμήμα πλεκτικής και κεντήματος με δύο δασκάλες, τμήμα μουσικών οργάνων, που φέτος έχουμε το μπουζούκι, το λαούτο, το καβάλι, την γκάιντα, το ακορντεόν και όλα τα κρουστά. Είμαστε σε θέση να ακούσουμε ό,τι άλλο αίτημα επιθυμεί ο κόσμος για να φτιάξουμε ένα δυνατό αποτέλεσμα. Έχουμε προτάσεις από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να παρουσιάσουμε την Κομοτηνή και να πάμε να χορέψουμε σαν τμήμα παραστάσεων αλλά ανακοινώσεις θα έχουμε σε λίγο καιρό».
 
Να σημειωθεί κλείνοντας πως η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη και οι ώρες για το κοινό είναι από τις 18:00 μέχρι τις 20:00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.