Ανοιγει τις πυλες του το Φεστιβαλ Γερμανοφωνου Κινηματογραφου στην Ξανθη

Από σήμερα μέχρι τις 13 Μαρτίου

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας και το Goethe-Institut οργανώνουν στην Ξάνθη το Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.
Στόχοι του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει τους Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα, από προβολές και συζητήσεις καθώς και στους γερμανόφωνους να εξασκήσουν τη γλώσσα. 

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Όλες οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης με ώρα έναρξης των προβολών τις 21.00.  

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 

Πέμπτη 9 Μαρτίου: Μπάαλ

Αμέσως μετά την πρώτη της προβολή από την τηλεόραση το 1970 η χήρα και κληρονόμος των δικαιωμάτων των έργων του Brecht Helene Weigel απαγόρευσε κάθε περαιτέρω παρουσίαση της ταινίας. Ο «Baal» παρέμεινε για 44 χρόνια θρυλικός και «αθέατος» για να επιστρέψει και πάλι στις αίθουσες το 2014 στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
Ο αναρχικός ποιητής Baal μονιάζει σε μια σοφίτα κι απαγγέλλει τα ποιήματά του στα καπηλειά. Λατρεύει το σναπς, το τσιγάρο, τις γυναίκες, τους άντρες. Η καλή κοινωνία αποθεώνει αρχικά τον οργισμένο νεαρό ποιητή και μετά, όταν εκείνος την προβοκάρει, τον ξερνάει.
Ο Baal περιφέρεται σαν τ’ αδέσποτα στα δάση, στις άουτομπαν, στους αγρούς με αχαλίνωτη ενέργεια κι έναν κρυφό φόβο για τον θάνατο: Ο Rainer Werner Fassbinder με δερμάτινο σακάκι κι αναμμένο τσιγάρο στο χέρι παίζει τον Baal και συγχρόνως τον εαυτό του.
 Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι διάλογοι αποτελούν μια σύνθεση από τις διάφορες επανεγγραφές του θεατρικού έργου από τον Μπρεχτ. Ο υποτιτλισμός βασίστηκε στην ελληνική μετάφραση της γραφής του 1922 από τον Πέτρο Μάρκαρη.

Παρασκευή 10 Μαρτίου: Πολυαγαπημένες αδερφές

Η συνεσταλμένη Charlotte και η αδερφή της Caroline, δυστυχισμένη στο γάμο της, κόρες ξεπεσμένης οικογένειας ευγενών από το Thüringen, είχαν κάποτε ορκιστεί η μια στην άλλη να μοιράζονται τα πάντα. Κι αυτόν τον όρκο τον παίρνουν πολύ στα σοβαρά όταν το καλοκαίρι του 1788 εμφανίζεται στη ζωή τους ο ποιητής Friedrich Schiller.

Μείγμα τεκμηριωμένων γεγονότων και μυθοπλασίας, η ταινία επικεντρώνεται κυρίως στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να επιβιώσει μια σχέση τριών, πόσο εφικτός θα μπορούσε να είναι ένας «γάμος μεταξύ τριών».

Το ερωτικό ιστορικό δράμα εξελίσσεται με φόντο τη Βαϊμάρη, πολιτιστικό κέντρο της εποχής, και τη Γαλλική Επανάσταση. 

Σάββατο 11 Μαρτίου: Ο κύριος Προυστ

Η μόνη συντροφιά του συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ στα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του είναι η πιστή του οικονόμος, Σελέστ Αλμπαρέ. Όσο χειροτερεύει η υγεία του Προυστ και δουλεύοντας πάνω στο επικό του βιβλίο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», η ζωή και η προσωπικότητα του συγγραφέα θα ξεδιπλωθεί μέσα από τις συζητήσεις του με την Σελέστ. 

Κυριακή 12 Μαρτίου: Ο νεαρός κύριος Γκαίτε!

Γερμανία 1772. Ο νεαρός και ατίθασος Γιόχαν Γκαίτε, στέλνεται απ’ τον πατέρα του σε μια ήσυχη μικρή πόλη για ν’ αλλάξει μυαλά και αέρα, μετά την αποτυχία του στις εξετάσεις της Νομικής. Στην αρχή, ο Γιόχαν προσπαθεί για το καλύτερο, καταφέρνει μάλιστα να εντυπωσιάσει τον Αρχιδικαστή Κέστνερ. Τότε μπαίνει στη ζωή του η Λότε και τίποτα δεν είναι όπως πριν, μιας και οι δυο νέοι ερωτεύονται παράφορα. Μόνο που ο Γιόχαν αγνοεί ότι η Λότε είναι ήδη μνηστευμένη με τον Κέστνερ.  

Δευτέρα 13 Μαρτίου: Όλοι οι Άλλοι

Σικελία. Καυτός ήλιος. Καλοκαίρι. Ένα ζευγάρι Γερμανών γύρω στα 30 περνάει τις διακοπές του στο νησί του ιταλικού νότου, αλλά το ειδυλλιακό περιβάλλον και η αρμονία του τοπίου έρχονται σε αντιπαράθεση με τη σχέση τους.
Τίποτα τραγικό δεν έχει συμβεί, καμία ανυπέρβλητη δυσκολία. Οι δυο τους μοναχά κάποιες στιγμές ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τη σχέση τους, να συμβιβάσουν τα θέλω τους και, κυρίως, τον τρόπο που τελικά τα εξωτερικεύουν.
Ο δεσμός τους, όμως, θα δοκιμαστεί περαιτέρω όταν θα συναντήσουν τυχαία ένα φιλικό ζευγάρι που επίσης παραθερίζει στην περιοχή.

Η Μάρεν Αντε χορογραφεί υπέροχες σκηνές συναισθηματικής ειλικρίνειας, ενσωματώνει αφοπλιστικές σιωπές και σκλαβώνει με την απλότητα των εικόνων της, σε μία ιστορία αγάπης-άξιο τέκνο της κινηματογραφικής παρακαταθήκης που άφησαν ο Τζον Κασσαβέτης και ο Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Info
Πληροφορίες – Κρατήσεις Θέσεων: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης, τηλ. 25410 25421
Είσοδος 2 ευρώ οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.