«Ανεμογερτος», η αλλιως μια υπενθυμιση για το ποσο ευκολα λησμονουμε να «ζησουμε»

Γεώργιος Τζιτζικάκης, «Ανεμόγερτος», εκδ. Κάκτος, Αθήνα 2021, σ. 368.

«...Βηματίζουμε τη ζωή πιστεύοντας ότι ζούμε αλλά δεν το κάνουμε  πράγματι, γιατί διαρκώς, αντί να ζήσουμε, ψάχνουμε εκείνο που, όπως νομίζουμε, μας λείπει για να συμπληρώσει την ευτυχία μας και λησμονούμε όσα ήδη έχουμε (και με αυτά μπορούμε μια χαρά να απολαύσουμε τη ζωή μας)».

«Ανεμόγερτος» είναι εκείνος που λυγίζει και γέρνει στο δυνατό φύσημα του ανέμου, σαν δεντράκι που χάνει τα φύλλα του αλλά δεν πέφτει τελικά και διατηρεί τον κορμό του αλώβητο.

Ένας τέτοιος «ανεμόγερτος» είναι και ο Γιώργος στο ομότιτλο βιβλίο τού Χανιώτη συγγραφέα Γεωργίου Τζιτζικάκη, μιας γνήσιας κατάθεσης ψυχής με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Πρόκειται για μία πρωτοπρόσωπη εξομολόγηση ιδιαιτέρως συγκινητική και γραμμένη με τρόπο που καθηλώνει τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας μάς αφηγείται τη ζωή ενός ανθρώπου που αδικήθηκε από τη ζωή, αλλά δεν έπαψε να παλεύει και να αγωνίζεται για το καλύτερο.

Ο Γιώργος είναι κάτοικος Αθηνών και αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα με τον υπερτροφικό θυροειδή του, ενώ παράλληλα δεν έχει σταθερή εργασία. Είναι παντρεμένος με μια γυναίκα που λατρεύει –το πιο καλό πράγμα που έχει συμβεί στη ζωή του, όπως ομολογεί– αλλά τα οικονομικά και τα προβλήματα υγείας που τον ταλανίζουν του αφαιρούν ενίοτε κάθε θετική διάθεση και τον φέρνουν, συχνά, αντιμέτωπο με το φάσμα της κατάθλιψης. Διότι, πράγματι, κάποιες φορές όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά στη ζωή μας. Το σημαντικό όμως είναι ο τρόπος που θα ανταπεξέλθουμε τις δυσκολίες.

Ο Γιώργος θα ζήσει τραγελαφικές καταστάσεις, άλλοτε περισσότερο τραγικές και άλλοτε πιο κωμικές. Ταυτόχρονα όμως θα συναντήσει στη ζωή του ανθρώπους δύο ειδών: εκείνων που απομυζούν κάθε ικμάδα χαράς και ενέργειάς του με τη συμπεριφορά τους και συχνά θα θελήσουν να τον εκμεταλλευτούν, και εκείνους που θα του τείνουν χείρα βοηθείας και θα του διδάξουν το δικό τους μάθημα ζωής μέσα από τις –χειρότερες πολλές φορές από τις δικές του– δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Διότι, όπως θα διαπιστώσει ο Γιώργος, τελικά πάντα υπάρχουν χειρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα από τα δικά μας, όσο κι αν εμείς νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο!

Το βιβλίο περιλαμβάνει την αφήγηση αρκετών κωμικοτραγικών συμβάντων με γιατρούς, διαρρήκτες, αστυνομικούς και άλλους, διαλόγους με απατεώνες που εργάζονται σε αδίστακτες εταιρείες και γοητευτικά ταξίδια στη Λιθουανία και την Κρήτη που δίνουν την απαραίτητη νότα αισιοδοξίας.

Ο «Ανεμόγερτος» είναι ένα αυτοβιογραφικό, ψυχογραφικό και φιλοσοφικό δοκίμιο με απροσδόκητα τραγικό και συγκλονιστικό φινάλε, ένα μάθημα ζωής που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, γραμμένο με άφθονο λυρισμό, αυτοσαρκασμό και κωμικοτραγική διάθεση. Ο τόνος είναι συχνά δηκτικός και ειρωνικός και άλλοτε τρυφερός και συγκινητικός. Πάντοτε όμως διατηρεί τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα. Ο αφηγητής δεν διστάζει να παραδεχτεί ευθέως τα λάθη του και να κάνει την αυτοκριτική του μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του. Δεν βιάζεται να πει αυτό που θέλει, απεναντίας αναλύει διεξοδικά τα συναισθήματά του.

Συνοψίζοντας σε μία μόνο φράση, ο Γεώργιος Τζιτζικάκης αυτό που θέλει να περάσει στον αναγνώστη είναι το γνωστό μότο του “Carpe Diem”, δηλαδή άδραξε τη μέρα και μην την αφήνεις να πηγαίνει χαμένη. Στη ζωή λίγες θα είναι οι στιγμές της απόλυτης χαράς που θα βιώσουμε. Πρέπει επομένως να τις εκμεταλλευόμαστε και να μην τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς. Η ζωή είναι μικρή και δεν πρόκειται κανείς μας να ζήσει δεύτερη φορά. Σίγουρα δεν πρέπει να έχουμε έπαρση και να τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Μπορούμε όμως να συναναστρεφόμαστε με όσους αγαπάμε και μας αγαπούν και να λέμε όχι σε ό,τι μας καταπιέζει. 

Το θέμα δεν είναι τελικά αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά πώς εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε, με χαμόγελο ή όχι. Εκείνο που μετράει είναι η θέλησή μας για ζωή και ο αγώνας μας να καταφέρουμε να σηκωθούμε και πάλι όρθιοι αν τελικά πέσουμε!

«Όλοι πέφτουμε κατά καιρούς, κι αν για να σηκωθούμε  χρειαζόμαστε ενίοτε κάποιον να μας σηκώσει, χρειαζόμαστε επίσης κάτι για να μας ξεδιψάσει ώστε να βρούμε τα κουράγια μας και να συνεχίσουμε το τρέξιμο της ζωής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.