Αναβιωσε το Κουρμπανι της Αναληψεως στην Ξυλαγανη

Τρεις σύλλογοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για το έθιμο που ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες στην Ξυλαγανή

Ένα από τα παλιότερα έθιμα του οικισμού, το κουρμπάνι στο παρεκκλήσι της Αναλήψεως, αναβίωσε ξανά στην Ξυλαγανή, με πολλούς Ξυλαγανιώτες να παρευρίσκονται στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια να παίρνουν τη μαγειρεμένη «θυσία» που είχε μαγειρευτεί δίπλα στο εκκλησάκι.

Από νωρίς το πρωί άλλωστε μέλη τριών συλλόγων, ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής και ο Σύλλογος Πατεράδων έβαλαν 9 καζάνια στη φωτιά, για να ετοιμάσουν το παραδοσιακό κουρμπάνι.

Η παράδοση του πανηγυριού της Αναλήψεως ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες, σημείωσε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής κ. Μαρία Παπαδοπούλου, και παλιά το έκανε ο κόσμος.

Στη συνέχεια όμως με την ίδρυση του ΠΟΞ, και στη συνέχεια των άλλων συλλόγων, ανέλαβαν να το κάνουν πιο ομαδικά και πιο οργανωμένα.

Το κουρμπάνι έγινε με δωρεές και χορηγίες συνολικά 14 ζώων από τοπικούς κτηνοτρόφους και κρεοπώλες, που δίνονται υπέρ υγείας, μαζί με άρτο, κόκκινα αυγά. Μετά την παύση που επέβαλε ο κορονοϊός ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Ξυλαγανής επανήλθε δυναμικά με την κ. Παπαδοπούλου να αναφέρει πως «είναι ένα από τα παραδοσιακά έθιμα που δεν θέλουμε να αφήσουμε, και που περιμένει ο κόσμος». Παράλληλα τόνισε πως είναι σημαντικό ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία για συμμετοχή και για τη διοργάνωσή του, μιας και 40 άτομα από όλους τους Συλλόγους προσέφεραν το χρόνο τους για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονο ανέδειξε τη σημασία να έρχονται οι νεότεροι και να μαθαίνουν τις διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν στη συνέχεια την πραγματοποίησή του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το Δήμο Μαρωνείας Σαπών για τη συμβολή του στην καθαριότητα του χώρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.