Αναβιωσε για 18η χρονια η «Γιορτη της Πυρας» στη Μαρωνεια (+Gallery)

Μικροί και μεγάλοι πήδηξαν πάνω από την πυρά, στα χνάρια της μαρωνίτικης αποτροπαϊκής των «κακών» παράδοσης

Για 18η συνεχόμενη χρονιά αναβίωσε την Κυριακή 31 Ιουλίου, η «Γιορτή της Πυράς» στο νέο κοινοτικό κατάστημα της Μαρώνειας από τον Φυσιολατρικό – Λαογραφικό Μορφωτικό Σύλλογο Μαρώνειας «Οι Κίκονες».

Πρόκειται για την αναβίωση ενός εκ των παλαιοτέρων εθίμων των κατοίκων της Μαρώνειας, κατά το οποίο μετά το τέλος του θερισμού κάθε καλοκαίρι, έκαιγαν όσα ψάθινα ή ξύλινα εργαλεία, μη αντέχοντας στο χρόνο και τη δοκιμασία της παραγωγής, χαλούσαν και δεν επιδέχονταν διόρθωσης.

Οι ντόπιοι τότε είχαν την συνήθεια να τα καίνε την παραμονή της 1ης Αυγούστου, πιστεύοντας ότι απομακρύνοντας τα εργαλεία αυτά από τα σπίτια και τις αποθήκες τους, απομάκρυναν κάθε κακό, ξεκινώντας από την τότε Κεντρική πλατεία του χωριού, που σήμερα είναι η Κάτω Βρύση,  και συνεχίζοντας διαδοχικά σε άλλα σημεία, ενώ πάνω από αυτές πηδούσαν σταυρωτά οι συμμετέχοντες με φωνές και αλαλαγμούς, πιστεύοντας ότι έτσι θα καεί ό,τι κακό φώλιαζε μέσα τους.

Το έθιμο πλέον αναβιώνει στο κοινοτικό κατάστημα της Μαρώνειας, εκεί που άναβε φωτιά και στο τελευταίο τρίστρατο του χωριού, όπου και βρέθηκαν την Κυριακή κάτοικοι και επισκέπτες, για να γνωρίσουν το έθιμο αλλά και να δουν τα παιδιά του οικισμού να πηδούν πάνω από τη φωτιά.

Τον κόσμο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Σμαραγδάς, ο οποίος περιέγραψε πώς με τις φωτιές οι τότε κάτοικοι πίστευαν ότι απομακρύνουν ό,τι κακό φώλιαζε στις παραγωγές τους αλλά και στα σπίτια τους, αποχαιρετούσαν το καλοκαίρι και καλωσόριζαν τον χειμώνα.

Γιάννης Σταυρίδης
«Είναι χρέος και τιμή μας η νέα γενιά να αποτελέσει άξιο συνεχιστή της παράδοσής μας»

Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε την αξία της εν λόγω διοργάνωσης τονίζοντας πως «εμείς, ως δήμος το μόνο που κάναμε μέσα σε μία εποχή κρίσης και δυσκολιών, ενεργοποιήσαμε τα ζωντανά κύτταρα που δίνουν ζωή στην καθημερινότητά μας και δεν είναι άλλα από τους Συλλόγους του Δήμου που συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα ενός από τους ιστορικότερους δήμους της  Θράκης και τον ιστορικότερο της Ροδόπης. Ενός δήμου με πλούσιο βιογραφικό στην παράδοση και τον πολιτισμό που ζητά από εμάς να τον αναδείξουμε και να τον προάγουμε». «Μέλημά μας δεν είναι μόνο η διαφύλαξη αυτής της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς» συνέχισε ο ίδιος «αλλά το να μπορέσουμε να μεταφέρουμε και να μεταδώσουμε την παράδοση αυτή στη νέα γενιά. Είναι χρέος και τιμή μας τα παιδιά αυτά να είναι άξιοι συνεχιστές της παράδοσής μας».
 

Εγκαίνια για τη Μόνιμη Λαογραφική Έκθεση αντικειμένων αγροτικής και οικιακής οικονομίας

Οι συμμετέχοντες άδραξαν την ευκαιρία να γλεντήσουν μέχρι αργά, δίνοντας ξανά ραντεβού αυτή την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 19:00 στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μαρώνειας, όπου και θα γίνουν τα εγκαίνια της Μόνιμης Λαογραφικής Έκθεσης αντικειμένων αγροτικής και οικιακής οικονομίας.

Η έκθεση, που θα στεγάζεται από εδώ και πέρα στο χώρο, φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης μαθητών από όλη τη Ροδόπη αλλά και επισκεπτών του οικισμού, αποτελώντας ένα αρχείο της ιστορίας και της παράδοσης της Μαρώνειας.

Θα αποτελείται από αντικείμενα αγροτικής και οικιακής οικονομίας, αντικείμενα που κοσμούν τα αναγνωστικά των δημοτικών σχολείων, σε όλες τις διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγής και τα οποία είτε δώρισαν είτε δάνεισαν για την έκθεση οι κάτοικοι του οικισμού.

Η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου αποτελεί τη δικαίωση ενός ονείρου των μελών του Συλλόγου, με τη συνδρομή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, που ενισχύει την προβολή της ιστορικής μας Μαρώνειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.