Αναβιωσαν και φετος οι αυγομαχιες στο Θρυλοριο

Το καθιερωμένο έθιμο των αυγομαχιών, που έλκει τις ρίζες του από τον Πόντο και αναβιώνει στη Ροδόπη, από τους προγόνους των Θρυλοριωτών, αναβίωσαν και φέτος με επιτυχία οι κάτοικοι του ποντιακού οικισμού.

 

Πιστοί στο ραντεβού τους οι κάτοικοι του Θρυλορίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» αναβίωσαν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα το έθιμο των αυγομαχιών, για πρώτη φορά σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες των περιφερειακών αυγομαχιών που αναβιώνουν το προσεχές Σάββατο, για πρώτη φορά στον γειτονικό Έβρο και συγκεκριμένα στον οικισμό του Αετοχωρίου.

 

Οι κανόνες των περιφερειακών αυγομαχιών προϋπόθεταν την κατοχή 15 και πλέον αυγών κότας, από κάθε διαγωνιζόμενο αλλά και τον κυκλικό διαγωνισμό, έτσι ώστε να διαγωνιστούν όλοι με όλους.

 

Πρώτοι ξεκίνησαν οι μικροί αυγομάχοι, από 7 έως 15 ετών, συνεχίζοντας την παράδοση των «παλαιμάχων» αυγομάχων, ενώ ακολούθησαν οι ενήλικες που φέτος ξεπέρασαν τους 17, με τη συμμετοχή αυγομάχων και από την Δράμα.

 

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και συντόνισε τον διαγωνισμό ενώ στις δηλώσεις της εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για τη πολύ θερμή συμμετοχή του κόσμου, σε ένα έθιμο που, όπως είπε, ναι μεν είναι πολύ παλιό «αλλά όπως φαίνεται από την προσέλευση των αυγομάχων θα έχει για πολλά ακόμα χρόνια συνέχεια».

 

«Οι κανόνες προϋποθέτουν κάθε αυγομάχος να έρχεται αντιμέτωπος με όλους τους υπολοίπους, κάτι που θεωρείται πιο δίκαιο σε σχέση με τους κανόνες του παρελθόντος, όπου δεν δινόταν η ευκαιρία αυτή και μάλιστα κάποιες φορές κληρώνονταν και τα ίδια ζευγάρια» υπογράμμισε η ίδια και χαρακτήρισε την αναβίωση αυτή ως μία καλή ευκαιρία προετοιμασίας για την «μάχη» του Σαββάτου.

 

Όπως τόνισε η κ. Μαυρίδου η καθιέρωση των περιφερειακών αυγομαχιών «έδωσε την ευκαιρία αναβίωσης του εθίμου και σε περιοχές που είχε εκλείψει, όπως για παράδειγμα στον Έβρο, όπου το έθιμο αναβιώνει φέτος μετά από πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του κ.Μιχάλη Σαρακιώτη, προέδρου του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου “Η ΣΑΝΤΑ”».

 

Και του χρόνου!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.