Αναβιωνει το εθιμο του Σαγια στους Ασκητες

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου από τον Σύλλογο Καππαδοκών & Μικρασιατών «Ο Μέγας Βασίλειος» και τον Λαογραφικό Σύλλογο Ασκητών

Το έθιμο του Σαγιά θα αναβιώσουν την προσεχή Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στον οικισμό των Ασκητών  ο Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εσπερινό με αρτοκλασία τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις 5.30 το απόγευμα ενώ ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του εθίμου.

Πρόκειται για ένα έθιμο που αναβιώνει και παρουσιάζεται όπως ακριβώς το ζούσαν οι πρόγονοί μας στις πατρογονικές τους εστίες. Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα.

Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.

Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, (ήδη έχει νυχτώσει) και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, συνταγές Καππαδοκίας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.