Ανασες πολιτισμου στον Ιασμο

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις «Προφήτης Ηλίας»

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση που εστιάζει στη λειτουργία ενός από τα  ιστορικά κτίρια του Ιάσμου, αυτό του Δημοτικού Σχολείου, με αφορμή την μετεγκατάσταση του, ξεκινούν απόψε στις 9 το βράδυ, οι φετινές εκδηλώσεις «Προφήτης Ηλίας» που οργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος έως τις 21 Ιουλίου.  Με ένα δεκαήμερο πρόγραμμα, που αναδεικνύει την πλούσια δράση τμημάτων και εργαστηρίων του και την ντόπια πολιτιστική δημιουργία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, καταθέτει τη δική του πρόταση διεξόδου από το επιβαρυμένο κλίμα των ημερών.
 
«Οι εκδηλώσεις συνέπεσαν με μια άσχημη συγκυρία για τη χώρα κι αυτό μας δυσκόλεψε στην απόφαση για το δρόμο που θα έπρεπε να επιλέξουμε για τη διαμόρφωση του  φετινού  προγράμματος» ανέφερε στον «ΠτΘ» ο Πρόεδρος του Π.Σ κ. Μαρίνος Μόσχος, περιγράφοντας τον προβληματισμό που επικράτησε στους κόλπους της διοίκησης ενόψει του σχεδιασμού του «Προφήτη Ηλία».
 
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βραδιές μουσικής, χορού και θεάτρου-με την παρουσίαση παράστασης από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου-. Βραδιά ποίησης με τη συμμετοχή ντόπιων ποιητών, όπως οι κ.κ Γ.Μπατζάκας και Φαρασόπουλος στο λαογραφικό μουσείο του Ιάσμου και το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι στην κορύφωση του προγράμματος.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που φιλοξενούνται στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας με φροντίδα της υπεύθυνης του αντίστοιχου εργαστηρίου κ. Αναστασίας Γεωργιτσοπούλου.
 
Μεγάλη είναι κι η οργανωτική συμμετοχή της τοπικής νεολαίας στην προετοιμασία των εκδηλώσεων, γεγονός που σχολίασε θετικά κι ο κ. Μόσχος, καταγράφοντας την έμπρακτη διάθεση εθελοντικής προσφοράς που ενδυναμώνει περαιτέρω την ενεργοποίησή του Συλλόγου. 

«Αποχαιρετώντας ένα σχολείο γεμάτο αναμνήσεις»

Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου, θεμελιώθηκε το 1923 και αποπερατώθηκε το 1928 με δαπάνες των κατοίκων.
 
Με αφορμή τη μετεγκατάσταση του σχολείου σε νέο κτίριο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ιάσμου, παρουσιάζουν απόψε ειδική εκδήλωση «μνήμης και ιστορικής καταγραφής» που εμπλουτίζεται με την προβολή βίντεο  με μαρτυρίες ντόπιων που συνέβαλαν στην κατασκευή του ή φοίτησαν σε αυτό, την οποία προσκλήθηκαν για να παρακολουθήσουν  παλαιότεροι διευθυντές του σχολείου.
 
Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Ιάσμου, στο πλαίσιο της αφιερωματικής εκδήλωσης, προετοίμασε και θα λειτουργήσει μέσα σε σχολική αίθουσα,  έκθεση εγγράφων, φωτογραφιών, αναμνηστικών και ντοκουμέντων,  που φωτίζουν την ιστορική διαδρομή του σχολείου. 

Επισκέψιμο και πάλι το λαογραφικό μουσείο Ιάσμου

Δοθείσης ευκαιρίας, να σημειωθεί ότι άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το κοινό, το λαογραφικό μουσείο Ιάσμου, με την ολοκλήρωση εργασιών μίνι ανακαίνισης του, πριν από ένα μήνα, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού προγράμματος.
 
Το μουσείο λειτουργεί με ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου, υποδέχθηκε ήδη ομάδες μαθητών αρκετών σχολείων κι είναι επισκέψιμο καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης.

Το πλήρες πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Προφήτης Ηλίας»

Σάββατο 11 Ιουλίου
20.30 Λαμπαδηφορία Γραφεία ΠΣΙ
21.00 Εκδήλωση – Αφιέρωμα στο Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου «αποχαιρετώντας ένα σχολείο γεμάτο αναμνήσεις»
 
Κυριακή 12 Ιουλίου
11.00 Σκάκι Scrable
21.00 Συναυλία με το μουσικό σχήμα «Ακουστολόγιο»
 
Δευτέρα 13 Ιουλίου
17.00 Αθλοπαιδιές για μικρούς και μεγάλους
21.00 Συναυλία Χορωδίας ΠΣΙ
 
Τρίτη 14 Ιουλίου
21.00 Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Ιάσμου
 
Τετάρτη 15 Ιουλίου
18.00 Ποδηλατικοί αγώνες στο γήπεδο Ιάσμου. Συμμετέχει ο Θράκας Ιππέας
21.00 Βραδιά ποίησης στο Λαογραφικό Μουσείο
 
Πέμπτη 16 Ιουλίου
21.00 Θεατρική παράσταση από την παιδική ομάδα ΠΣΙ
 
Παρασκευή 17 Ιουλίου
21.00 Βραδιά Νεολαίας.
Συμμετέχουν:  Τμήμα Καράτε ΠΣΙ, Τμήμα Πιάνου ΠΣΙ, Alma Libre, Let’s Dance
Μουσικοχορευτικές επιδείξεις θα ακολουθήσει party
 
Σάββατο 18 Ιουλίου
21.00 Μουσική Συναυλία με τους: Μωραΐτη Χρύσα – φωνή, Γεωργόπουλος Γιώργος – μπουζούκι, Σίντος Δημήτρης – πλήκτρα, Τσελεμπής Θάνος – κρουστά, Καρακαλτακίδης Γιάννης – κιθάρα, Παπανικολάου Θανάσης – φωνή
 
Κυριακή 19 Ιουλίου
21.00 Παραδοσιακή και χορευτική βραδιά των τμημάτων ΠΣΙ
 
Δευτέρα 20 Ιουλίου
21.00 Λαϊκό γλέντι
 
Τρίτη 21 Ιουλίου
18.00 Τουρνουά ποδοσφαίρου
21.00 Θερινό σινεμά

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.