«Ανακρεων, ραβασακι στην Ιωνια»

Παράσταση σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ετοιμάζει ο Γιάννης Βουλτσίδης

Πέρα από τις Γιορτές Καλοκαιριού του Μικρού Διακόσμου, για τις οποίες γράφαμε χθες, η συνομιλία μας με τον κ. Γιάννη Βουλτσίδη, έβγαλε κι άλλη «είδηση». Όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος φέτος επεκτείνεται σε μια νέα, και ταυτόχρονα παλιά κατεύθυνση, μιας και αφορά το αντικείμενο των σπουδών του, τη σκηνοθεσία, έχοντας δασκάλους τον Κουν, τον Ραφαηλίδη, τον Κωτσόπουλο.

Έτσι θα συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για μια παράσταση, που θα γίνει στο Θερινό θέατρο στις 6-7 Αυγούστου. Ο κ. Βουλτσίδης, σε όλα τα χρόνια ύπαρξης του ΔΗΠΕΘΕ, έκανε προτάσεις για έργα, χωρίς ανταπόκριση. Τώρα όμως του δόθηκε η ευκαιρία να σκηνοθετήσει μια παράσταση που βασίζεται στην ποίηση του Αρχαίου Έλληνα ποιητή Ανακρέοντα, ενός Αβδηρίτη «ρεμπέτικης απόχρωσης ποιητή, που είχε φωνές πιο προσωπικές» ανέφερε, με ποιήματα που δίνουν την εντύπωση πως γράφτηκαν από συγγραφείς της Μπιτ γενιάς, όπως ο Κέρουακ.

Αυτή η παράσταση θα γίνει με εξαίρετους συνεργάτες όπως η Δέσποινα Λεωντζάκου, ο Χρήστος Ναλμπάντης, ο Άγγελος Ζαγοριανός στην κιθάρα, ο Γιάννης Βουλτίδης στον πανδουρά και το τραγούδι.

Τις χορογραφίες θα κάνει η Φωτεινή Κουτλογεωργίου, με επαγγελματίες χορευτές της σχολής της και οι σκηνογραφίες θα είναι του Γιάννη Καραγκιουλμέζη.

Ο τίτλος της παράστασης είναι «Ανακρέων, ραβασάκι στην Ιωνία» γιατί ο ποιητής έφυγε από την Ιωνία κυνηγημένος από τους Πέρσες στα Άβδηρα, δεν ξέχασε όμως ποτέ την πατρίδα του.

Όσο για την υπόθεση ο κ. Βουλτσίδης εξήγησε πως «παίζω με τις δύο καταστροφές, και τότε της Ιωνίας, και τη Μικρασιατική, και κάνω ένα αναστοχασμό πάνω σε αυτό το ζήτημα, γιατί κουβαλάμε την Ιωνία μέσα από τη γλώσσα μας, αλλά ταυτόχρονα εξιδανικεύουμε το παρελθόν μας, για να κρύψουμε το μίζερο παρόν μας». Από την άλλη, μιας και έχει απέχθεια προς τους κατακτητές, «κάνω μια αναφορά ότι αυτός που σήμερα κατέχει το μέρος, αν δεν κατέχει το πνεύμα, τι ακριβώς κατέχει;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.