Αφορμη συναντησης με τις ομορφιες του ορεινου ογκου της Ροδοπης και των παραδοσεων των Ελληνων του Ποντου τα φετινα Παρχαρια

Το υπαίθριο πανηγύρι των Ποντίων αναβίωσε και φέτος στη Ροδόπη από τον Σύλλογο Ποντίων ν.Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Φωτογραφίες: Μαρία Αποστολίδου

Με κόσμο, χορό, γεύσεις και τις παραδόσεις του Πόντου γέμισε την Κυριακή, 27 Μαΐου, ο ορεινός όγκος της Ροδόπης και συγκεκριμένα ο χώρος της Γέφυρας του Βοσκού, στο Οχυρό της Νυμφαίας, όπου εδώ και 17 συναπτά έτη πραγματοποιούνται τα «Παρχάρια».

Το υπαίθριο παραδοσιακό πανηγύρι που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Ποντίων ν.Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» που έλκει τις ρίζες του από την παράδοση  του υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι των οροπεδίων του Πόντου, αποτέλεσε και φέτος πόλο έλξης δεκάδων συμπολιτών αλλά και επισκεπτών της περιοχής μας που έδωσαν το «παρών» και είδαν από κοντά την αναβίωση των παραδόσεων και των εθίμων του Ποντιακού ελληνισμού.

Ξεκινώντας από την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο λιθόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, για να ακολουθήσουν το φεστιβάλ παραδοσιακού Ποντιακού Χορού με την συμμετοχή φέτος αξιόλογων χορευτικών συγκροτημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκπληξη των φετινών «Παρχαρίων» ήρθε από τα μέλη των παιδικών χορευτικών τμημάτων που πρωταγωνίστησαν στον χορό, ενώ έδωσαν το παρών και μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής, του Συλλόγου Κρητών ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» καθώς και σύλλογοι από την Δράμα, την Καβάλα, τον Έβρο, την Ξάνθη αλλά και τη γειτονική Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού μέλη του Συλλόγου Ποντίων πραγματοποίησαν επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών ποντιακών εδεσμάτων, ενώ στον χώρο λειτούργησε και έκθεση αγροτικών και μελισσοκομικών εργαλείων και παραδοσιακών οικιακών σκευών, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια υπήρξε επίδειξη παραδοσιακής μουσικής και χορού με την συμμετοχή παραδοσιακών ερμηνευτών και συγκροτημάτων.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της «Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε.» κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο Ταξίαρχος κ. Λάζαρος Καμπουρίδης, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Νικολαΐδης κ.α.

«Ο Σύλλογος μας και φέτος κρατάει την παράδοση των Παρχαρίων ζωντανή, με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και φυσικά όλων των σωματείων και συλλόγων της περιοχής που μας ενισχύουν με την παρουσία τους» τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων ν.Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» κ. Αβράαμ Φωτιάδης, απευθύνοντας τα δικά του ευχαριστώ στο σύνολο των συντελεστών του φετινού πανηγυριού αλλά και των παρευρισκομένων.

Συγκεκριμένα εκ μέρους του Συλλόγου ο κ. Φωτιάδης απηύθυνε ευχαριστίες προς τα μέλη του Συλλόγου που εργάστηκαν για την επιτυχή  υλοποίηση της διοργάνωσης, τους Συλλόγους και το σύνολο των φορέων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, την αντιπεριφέρεια Ροδόπης και το Δήμο Κομοτηνής, καθώς και τον στρατό, την αστυνομία και την Πυροσβεστική που όπως τόνισε «κάθε χρόνο στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια μας για την διατήρηση της Ποντιακής παράδοσης και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της ορεινής Ροδόπης».

Γιάννης Νικολαΐδης
«Αφορμή συνάντησης και γνωριμίας με τις ομορφιές του ορεινού όγκου της Ροδόπης»

Για την ενθαρρυντική ανταπόκριση του κόσμου μίλησε και ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης, ο οποίος τόνισε πως «τα Παρχάρια αποτελούν σημείο αναφοράς και αφορμή για τους συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες από όλη την Περιφέρεια και τις γειτονικές χώρες να γνωρίσουν την ομορφιά της ορεινής Ροδόπης» η οποία προσφέρεται και για τον πολιτιστικό και ιστορικό της χαρακτήρα.

 
Δείτε το αναλυτικό φωτορεπορτάζ του “ΠτΘ” δια χειρός Μαρίας Αποστολίδου, πατώντας πάνω στην κεντρική φωτογραφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.