Αχτιδες ελπιδας μεσα απο τα βιβλια της Αγγελικης Δαρλαση
Αγγελική Δαρλάση: «Νομίζω πως δεν δίνουμε την προσοχή, τη σημασία και την θέση που ανήκει στα παιδιά και στην κοινωνία μας»
Μια γνωριμία και συζήτηση με τη βραβευμένη συγγραφέα κ. Αγγελική Δαρλάση με αφορμή τα εφηβικά της μυθιστορήματα, «Το αγόρι στο θεωρείο» και «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα», έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.
Η κ. Δαρλάση βρέθηκε στην πόλη μας με αφορμή το ανέβασμα του θεατρικού έργου της για παιδιά «Ραϊάν και Νουρ ή Νουρ και Ραϊάν» από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, και συνομίλησε για τα βιβλία της, αλλά και το νέο της βιβλίο «Με κλειστά μάτια», με τον Σπύρο Κιοσσέ, συγγραφέα- Αναπληρωτή Καθηγητή Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Βιβλία για όλους
Η κ. Δαρλάση σημείωσε πως τα μυθιστορήματά της απευθύνονται πρωτίστως στα παιδιά και τους νέους, αλλά και στους μεγαλύτερους. Άλλωστε συνηθίζει να λέει πως «ένα καλό βιβλίο είναι καλό βιβλίο». Αυτό που έχει σημασία όταν γράφει για παιδιά και νέους, είναι να βλέπει κανείς την οπτική του παιδιού και του νέου, σημείωσε, και όλοι έχουν το προνόμιο ότι έχουν περάσει από αυτές τις ηλικίες, απλώς το έχουν ξεχάσει.
«Αυτό που με γοητεύει κάθε φορά είναι να βλέπω αυτή την οπτική» τόνισε, μιας και πρόκειται για μια ηλικία που δίνει καταπληκτικούς ήρωες, γιατί συνυπάρχουν όλα τα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, απλώς μεγεθυμένα: η τρυφερότητα μαζί με τη σκληρότητα, η αδικία με την έννοια της δικαιοσύνης.
Η προσέγγισή στη συγγραφή βιβλίων για την ίδια, απαιτεί να αφήνει κανείς μια αχτίδα ελπίδας, όχι με διδακτικό τρόπο, αλλά γιατί είναι μια οπτική θεώρηση που έχουμε ανάγκη όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας, για ένα καλύτερο κόσμο συνολικά.
«Με κλειστά μάτια»
Η συνομιλία του Σαββάτου επικεντρώθηκε στα τελευταία της βιβλία, «Το αγόρι στο θεωρείο» και «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα», αλλά και το βιβλίο της που κυκλοφορεί από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, το «Με κλειστά μάτια» το οποίο απευθύνεται σε νέους αλλά και σε ενήλικους.
Πρόκειται για ένα διαφορετικό βιβλίο από τα προηγούμενα, με τη συγγραφέα να γράφει μια ιστορία πόλης με αναζήτηση, μυστήριο, αλλά και ατμόσφαιρα που κλείνει το μάτι στο αστυνομικό νουάρ.
Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της δεκατετράχρονης Λου που μετά το ατύχημα του καλύτερου φίλου της του Άλεξ, παραμένει με κλειστά μάτια, άγνωστο γιατί, και ένας πιτσιρικάς αρκετά ιδιόμορφος, αναλαμβάνει να τη βοηθήσει να βρει ποιοι ευθύνονται για το ατύχημα και την μετέπειτα εξαφάνισή του.
Το βιβλίο μιλά για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία, τα στερεότυπα, αλλά και τι σημαίνει οικογένεια και οι δεσμοί που φτιάχνουμε σαν άνθρωποι.
«Δεν αρκεί να λέμε μίλησε για την βία, αλλά και ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα κοινωνικό πλαίσιο, ένα δίχτυ ασφαλείας για αυτά τα παιδιά που είναι θύματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας» σημείωσε, ένα μήνυμα που προσπάθησε να περάσει με ένα τρόπο που θα βοηθούσε όχι να βαραίνει τον αναγνώστη, αλλά να τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τα θέματα.
Η ελπίδα αναδύεται από τους νέους
Όσο για τον αν θα την έλκυε να γράψει βιβλία για μεγαλύτερες ηλικίες, η κ. Δαρλάση ανέφερε πως ως συγγραφέας, ξεκίνησε γράφοντας θέατρο για ενηλίκους, και συμπτωματικά βρέθηκε να γράψει για παιδιά και νέους, και το θέμα την κέρδισε.
Και ενώ συνεχίζει να γράφει θέατρο για ενηλίκους, συνεχίζει να εκτιμά πως όλα γίνονται καλύτερα όταν μπαίνει μέσα ένα παιδί. Μάλιστα ήδη δοκιμάζεται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, όμως και πάλι με άξονα το παιδί.
«Νομίζω πως δεν δίνουμε την προσοχή, τη σημασία και την θέση που ανήκει στα παιδιά και στην κοινωνία μας και δεν τα υπολογίζουμε όσο θα έπρεπε» εκτίμησε για να αντιτείνει πως πρόκειται για τους αυριανούς ενεργούς πολίτες, και ενώ θα έπρεπε να είμαστε πολύ σοβαροί και υπεύθυνοι στο πως μεγαλώνουν και να τους προσφέρουμε το καλύτερο που γίνεται, αυτή η νοοτροπία δεν υπάρχει.
Αυτό την αγγίζει και την κάνει να εκφράζεται καλύτερα, δίνοντάς της και ελπίδα. Άλλωστε τα κείμενά της για ενήλικες είναι πολύ σκοτεινά, το αντίθετο από όταν γράφει για παιδιά και εφήβους. «Εκεί αναζητάω την ελπίδα, όταν γράφω για ενηλίκους δεν την βρίσκω» τόνισε.
Υποψήφια για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024
Η κ. Δαρλάση πρόσφατα ανακηρύχθηκε υποψήφια συγγραφέας για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024, «το μικρό Νόμπελ», όπως συχνά αποκαλείται, έπειτα από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen Award – HCAA) απονέμεται ανά διετία από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) σε έναν ή μία συγγραφέα και σε έναν ή μία εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην παιδική λογοτεχνία.
«Είναι μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση» σημείωσε, σημειώνοντας πως περιμένει στις αρχές του 2024 τις βραχείες λίστες που θα βγουν από την αρμόδια επιτροπή.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.