500 χορευτες απο την Ανατολικη Μακεδονια και τη Θρακη θα ξεσηκωσουν τη Λαρισα με ποντιακους χορους

Ανάμεσά τους τρεις σύλλογοι από τη Ροδόπη, δυναμικά παρόντες στο 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Σήμερα η καρδιά του Πόντου χτυπά στην Λάρισα, όπου στις 19.00 ένα ξέφρενο γλέντι υπό τους ήχους της παραδοσιακής λύρας θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους σηματοδοτώντας την έναρξη του Πανελλαδικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται επιτυχώς για 14η συνεχόμενη χρονιά υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
 
Χορευτές, μουσικοί, οργανοπαίκτες, μέλη των Δ.Σ. των Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, φίλοι της διοργάνωσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα βρεθούν και φέτος στη μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρονιά η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
 
Ανάμεσά τους θα βρεθούν 500 χορευτές από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την Ροδόπη να εκπροσωπείται από τρία σωματεία και συγκεκριμένα τον μορφωτικό σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής «Εύξεινος Πόντος», τον πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και τον Σύλλογο Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά». 

Στέλιος Νικολάου «Η “δυναμικότητα” κάνει τους ποντιακούς χορούς να ξεχωρίζουν» 

Μιλώντας στον «ΠτΘ» για την προσπάθεια ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του «Εύξεινου Πόντου», κ. Στέλιος Νικολάου ανάδειξε την «δυναμικότητα» που κάνει τους ποντιακούς χορούς να ξεχωρίζουν, τονίζοντας παράλληλα την «στροφή» των νέων στην παράδοση. Παιδιά που είτε κατάγονται από τον Πόντο είτε αγαπούν τον ιδιαίτερο πολιτισμό του τα τελευταία χρόνια συρρέουν στους συλλόγους, δίνοντας ελπίδα για το μέλλον, κατέληξε.

Από πλευράς τους οι διοργανωτές έστειλαν το δικό τους μήνυμα, σημειώνοντας «14 χρόνια φεστιβάλ παμποντιακών χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ νοιώθει την ανάγκη να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους το αγάπησαν και το διατράνωσαν: τους χορευτές που από όλη την Ελλάδα ξεκινούν και δίνουν το δυναμικό τους παρόν. Ευχαριστίες απευθύνουμε και σε όσους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα συνδράμοντας ηθικά και υλικά. Με ευχές υγείας και ευημερίας ορίζουμε την επόμενη συνάντησή μας στο 15ο φεστιβάλ ποντιακών χορών». 

Οι χοροί που πρόκειται να παρουσιασθούν είναι οι εξής: 

Α. Σ.ΠΟ.Σ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
1.Τρομαχτόν ,2. Διπάτ, 3.Σαρίκουζ Πάφρας, 4.Εμπρ΄οπίς , 5. Πατούλα
Β. Σ.ΠΟ.Σ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου
1.Κότσαρι, 2.Ομάλ , 3. Έταιρε, 4.Κοτσαγκέλ , 5.Αρχουλαμάς
Γ. Σ.ΠΟ.Σ Θεσσαλονίκης
1.Σερενίτσα , 2.Τυρφών, 3.Σαρίκουζ Διπλό , 4.Καβαζίτας, 5.Τικ Διπλό
Δ. Σ.ΠΟ.Σ Νότιας Ελλάδος και Νήσων
1.Τρυγώνα, 2. Τερς , 3.Τεκ Καϊτε, 4. Ομάλιν, 5.Τικ μονόν
Ε. Σ.ΠΟ.Σ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας
1.Λετσίνα , 2.Ούτσαϊ, 3.Καλόν Κορίτς ,4.Φόνα , 5.Κοτς

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.