10 μουσικες ιστοριες για τον Γιαννη και την Γιαννουλα
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι «σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει». Κι επειδή σήμερα ο Γιάννης γιορτάζει, μαζέψαμε 9 τραγούδια που τον τραγουδούν και μας έχουν δώσει εννιά διαφορετικές ιστορίες γι’ αυτόν.
Κι επειδή γιορτάζει και η Γιαννούλα συνεχίστε την ανάγνωση για να γνωρίστε και την «Γιαννούλα την κουλουρού» από την Πάτρα στην δέκατη και πιο συγκλονιστική ιστορία της συλλογής ετούτης!
Ο Γιάννης και το μαντήλι του
Από την Ήπειρο ξεκινά ίσως το πιο γνωστό τραγούδι για τον Γιάννη και την ξενιτιά, στους στίχους του οποίου ακούγεται η ιστορία πολλών ξενιτεμένων Γιάννηδων και μη. Το παραδοσιακό Πωγωνίσιο τραγούδι από την Ήπειρο ερμήνευσε το συγκρότημα «Μέλισσες» παρέα με την «Κομπανία Βέρδη» σε έναν κύκλο ντουέτων που κυκλοφόρησε τη χρονιά που μας πέρασε.
Γιάννης ο φιγουρατζής
Για πρώτη φορά το 1967 ακούσαμε τον Γιώργο Ζαμπέτα να τραγουδάει για τον Γιαννάκη τον φιγουρατζή. Η μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα έδωσε ρυθμό στους στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, που «στολίζουν» τον Γιάννη με διάφορα επίθετα ξεκινώντας απ’ το ομορφόπαιδο και καταλήγοντας φυσικά στο φιγουρατζή.
Μα δε σε λένε Γιάννη…
Στο άλμπουμ «Και τα μάτια και η καρδιά», η Ελευθερία Αρβανιτάκη ρωτά τον έρωτα σ’ ένα τραγούδι που γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση και μας έκανε το 2008 να τραγουδάμε συνεχόμενα «Μα δε σε λένε Γιάννη, μα δε σε λένε Γιάννη»…
Γιάννη μου, μάγκα μου και αλάνι μου
Η συνεργασία της Ελένης Τσαλιγοπούλου με τον Ορέστη Ντάντο μας χάρισε στην εκπνοή του 2021 το κομμάτι «Γιάννη μου», σε στίχους και μουσική του τελευταίου. Η ενέργεια της Ελένης Τσαλιγοπούλου σε συνδυασμό με τον ξεσηκωτικό ρυθμό, που προκαλεί τον ακροατή να τον ακολουθήσει χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια, οδηγούν στην κατ’ επανάληψη ακρόαση του κομματιού, που χαρακτηρίζει τον Γιάννη ως μάγκα και αλανιάρη…
Ο Γιάννης ο φονιάς
Είναι αρκετές οι εκδοχές που περιγράφουν ποιος ήταν πραγματικά ο Γιάννης ο φονιάς, που ήταν «παιδί μιας Πατρινιάς κι ενός Μεσολογγίτη». Αυτό που με βεβαιότητα ξέρουμε, είναι φυσικά, πως ο «Γιάννης ο φονιάς» γράφτηκε από το Νίκο Γκάτσο, μελοποιήθηκε από τον Μάνο Χατζηδάκι και ερμηνεύθηκε για πρώτη φορά από τον Μανώλη Μητσιά. «Ο Γιάννης ο φονιάς» βρίσκεται στο άλμπουμ «Αθανασία», μια συνεργασία των σπουδαίων Νίκου Γκάτσου και Μάνου Χατζηδάκι.
Go Johnny go!
Το 1955 ο Chuck Berry γράφει για τον Johnny B Goode, ένα φτωχό νέο που φεύγει από το χωριό και πραγματοποιεί το όνειρό του χάρη στη σκληρή δουλειά και το κιθαριστικό του ταλέντο. Το κομμάτι κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και είναι ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα κομμάτια.
Από Johnny σε Johnny
Κι αφού αφήσαμε για λίγο τον Γιάννη και πιάσαμε τον Johnny, ας θυμηθούμε τον Johnny B των Hooters. Η ιστορία του ερωτευμένου Johnny B κυκλοφόρησε από το αμερικανικό ροκ συγκρότημα The Hooters και έγινε ευρέως γνωστή από τη δεκαετία του ’90 κι έπειτα.
Έρωτας είναι ο Γιάννης
Ο μουσικός, ηθοποιός και παρουσιαστής Γιάννης Ζουγανέλης κυκλοφορεί το 2008 έναν ολόκληρο δίσκο με τίτλο «Έρωτας είναι ο Γιάννης». Ο ίδιος γράφει, μελοποιεί και ερμηνεύει- μεταξύ άλλων- το πρώτο και ομώνυμο με τον δίσκο κομμάτι, στο οποίο χαρακτηριστικά προτρέπει το ακροατήριο να τελειώνει με τους έρωτες, γιατί «Έρωτας είναι ο Γιάννης»…
Στην Ήπειρο πάλι ο Γιάννης
Στην Ήπειρο φαίνεται πως ο Γιάννης έχει την τιμητική του. Ο Γιάννος και η Μαριγώ είναι ένα ακόμη ηπειρώτικο κομμάτι, που εξιστορεί την αγάπη του Γιάννου για τη Μαριγώ, που «σ’ ένα σχολειό πηγαίναν». Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου και μια ιστορία αγάπης με ένα, όχι και τόσο happy end… Ακούστε τον Δημήτρη Υφαντή να την διηγείται στον δίσκο «συνΩδεύοντας».
Η Γιαννούλα η Κουλουρού
Η Ματούλα Ζαμάνη μας σύστησε με την «Γιαννούλα την Κουλουρού», ένα υπαρκτό πρόσωπο, που γεννήθηκε το 1868 στην Πάτρα. Η Γιαννούλα, πουλούσε κουλούρια για να ζήσει και είχε μεγάλο καημό την παντρειά… Τον ανεκπλήρωτο αυτό πόθο της εκμεταλλεύτηκε μια παρέα Πατρινών, περίπου το 1910, τάζοντάς της ότι θα της βρουν γαμπρό και θα την παντρέψουν, μία κοροϊδία που συνεχίστηκε σε βάρος της Γιαννούλας για αρκετά χρόνια. Η ιστορία της Γιαννούλας είναι σίγουρα μία λυπηρή ιστορία εμπαιγμού σε βάρος των συναισθημάτων της γυναικάς, η οποία πήρε μουσική μορφή και βγήκε στο φως δια στόματος Ματούλας Ζαμάνη.
Και κάπως έτσι, το ραδιόφωνο του Παρατηρητή εύχεται χρόνια πολλά, καλά και μουσικά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα!
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.