1.700 χορευτες απο ολη την Ελλαδα θα ενωσουν τα χερια στην Κομοτηνη

Συμμετέχοντας στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που αναμένεται να φέρει πάνω από 3.000 επισκέπτες στην περιοχή μας

Κάλεσμα προς όλο το κοινό της Κομοτηνής να αγκαλιάσει τις πολλαπλές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 17ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Κομοτηνή, απεύθυναν εκπρόσωποι της ΔΚΕΠΠΑΚ, της ΣΠΟΣ ΑΜΘ, της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Και αυτό γιατί ενώ το φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάνης, θα κορυφωθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 μμ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Σ.Ε.Φ.Α.Α. στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πριν και μετά από την συνάντηση θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις στην πόλη της Κομοτηνής, προσδίδοντας μία νότα ζωντάνιας σε όλους όσους θα την επισκεφτούν.

Ήδη το απόγευμα της Πέμπτης ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», μαζί με τα υπόλοιπα ποντιακά Σωματεία του Νομού Ροδόπης τριγύρισαν τα σοκάκια της πόλης, υπό τις μελωδίες πάντοτε της ποντιακής λύρας και όχι μόνο, προσκαλώντας τον κόσμο στο όμορφο αυτό γεγονός και καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία, σε έναν μεγάλο χορό αγάπης, αισιοδοξίας και χαράς.

Σήμερα Παρασκευή, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής θα υποδεχτεί το βράδυ τους πρωτοετείς φοιτητές και το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην πόλη, διοργανώνοντας ένα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τους νέους στο Ρεφενέ.

Το Σάββατο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη διεξαγωγή του 17ου Ποντιακού φεστιβάλ, όπου μετά την ολοκλήρωσή του ακολουθήσει ένα μεγάλο ποντιακό ξεφάντωμα.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση  στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου βρίσκεται και το πιστό αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά. Η αυλαία θα κλείσει με  πατινάδα στην οποία θα συμμετέχουν ποντιακά σωματεία της Ομοσπονδίας μας αλλά και τοπικά σωματεία της πόλης.

Θα ζωντανέψει το τριήμερο η πόλη

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα σημαντικότατο γεγονός, για αυτό και την στηρίζουν, σημείωσε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, με 3-4.000 ανθρώπους να φιλοξενούνται στην πόλη, και 1.700 χορευτές να ενώνουν τα χέρια στο γυμναστήριο της ΣΕΦΑΑ.

«Θεωρούμε ότι η πόλη θα ζωντανεύσει ένα τριήμερο, και αυτό το επιθυμούμε κιόλας» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η Κομοτηνή έχει διοργανώσει με επιτυχία το αντάμωμα των εφηβικών χορευτικών ΑΜΘ το 2018, και με χαρά θα υποδεχτούν τους ανθρώπους που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα.

Δηλώνουν παρόντες οι Πόντιοι

Η πρόεδρος του ΣΠΟΣ ΑΜΘ κ. Αθηνά Νακούση τόνισε πως στην Κομοτηνή θα βρεθούν 1.700 χορευτές που θα ενώσουν τα χέρια, θα πατήσουν γερά στη γη και θα μας δείξουν πως όσα έχουν μεταφέρει από τις αλησμόνητες πατρίδες είναι εδώ, βαθιά χαραγμένα στην ψυχή τους.

«Έχουμε την ελπίδα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση του Ποντιακού Ελληνισμού και όσα πάσχισαν οι προγονοί μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, με δράσεις για τέσσερις ημέρες στην Κομοτηνή.

Η Κομοτηνή επιλέχτηκε από την ΣΠΟΣ ΑΜΘ, που φέτος είχε την ευθύνη διοργάνωσης της συνάντησης, γιατί γνωρίζουν πως η περιοχή μας είναι ιδιαίτερη, και θέλησαν να δώσουν το μήνυμα ότι οι Πόντιοι υπάρχουν, ζουν, και είναι δυνατοί εδώ που τελειώνει η Ελλάδα.

Στηρίζει πάντα τέτοιες εκδηλώσεις η Μητρόπολη

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής π. Γεώργιος Παπαβέργος, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Σεβασμιότατου, συγχαίροντας όλους τους συντελεστές και όσους στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες που κάνουν γνωστές την Κομοτηνή και τη Ροδόπη πανελλήνια, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων, των εθίμων και των παραδόσεών τους, μιας και ένα Έθνος που ξεχνά την Ιστορία του, δεν έχει μέλλον.

Ειδικά για το σκέλος της Μητρόπολης, την επιμνημόσυνη δέηση της Κυριακής, τόνισε πως η Μητρόπολη στηρίζει πάντα τέτοιες εκδηλώσεις, που κρατούν ζωντανή την ιστορία του τόπου και τις θρησκευτικές του παραδόσεις.

Ψυχή της ΠΑΜΘ οι Πόντιοι

Τέλος από την πλευρά της Περιφέρειας ΑΜΘ η κ. Ζωή Κοσμίδου, σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τόνισε είναι τιμή και χαρά της Περιφέρειας που κατάφερε μετά από μεγάλη προσπάθεια και σπουδαίο συντονισμό, σε συνεργασία με τον Δήμο και τους λοιπούς φορείς, αλλά και τους Ποντιακούς Συλλόγους της περιοχής, να λάβει χώρα η συνάντηση αυτή στην πόλη μας.

Έχουν άλλωστε πολύ καλή συνεργασία με τους συλλόγους αυτούς όλα τα προηγούμενα χρόνια, και είναι σίγουροι πως η συνέχεια τους προδιαγράφεται σπουδαία. Για αυτό συνεχάρη όλους όσους δίνουν την ψυχή τους για τον Ποντιακό Πολιτισμό, που είναι πολύ δυνατός, και αποτελεί ψυχή της Περιφέρειάς μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.