Ζωη Κοσμιδου – Παπαναστασιου: «Να ενωσουμε τις δυναμεις μας για τη ζωη που αξιζει στη  Ροδοπη μας»

Η Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης με την παράταξη της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» Ζωή Κοσμίδου - Παπαναστασίου μιλά στον «ΠτΘ» ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης του Οκτώβρη και σήμερα ο «ΠτΘ» συνομιλεί με την Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλο Ροδόπης με την παράταξη της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» και επικεφαλής τον Χρήστο Μέτιο, κ.Ζωή Κοσμίδου – Παπαναστασίου.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, για την έως τώρα πορεία της στα κοινά, στην ήδη κατατεθειμένη εμπειρία της και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ από τις θέσεις ευθύνης που ήδη την έχει υπηρετήσει, αλλά και την απόφασή της να κατέλθει για πρώτη φορά στην «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέτοντας εαυτόν στην διάθεση των συμπολιτών της.

Ζωή Κοσμίδου  – Παπαναστασίου όμως…

«Στα δύσκολα πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά»

ΠτΘ: Επιλέξαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση ανάμεσα σε χώρους που είναι άμεσα συνδεδεμένοι μαζί σας και τρόπον τινά φέρνουν την υπογραφή σας. Αρχικά το θερινό δημοτικό θέατρο της Κομοτηνής, που φέρει την υπογραφή σας και ως προς την επαγγελματική σας πορεία ως μηχανικός, και  βεβαίως απέναντί μας το κτίριο διοίκησης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που αποτελεί δεύτερο σπίτι σας σχεδόν μια δεκαετία…

Ζ.Κ.: Είναι γεγονός, πράγματι, βρισκόμαστε σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο, και συναισθηματικά, αλλά και τεχνικά είμαι δεμένη με το θερινό θέατρο, γιατί σαν τώρα είναι που θυμάμαι με πόση δυσκολία φτιάξαμε τον υπέροχο αυτόν χώρο πολιτισμού, έναν χώρο που φέρει και την υπογραφή του ζεύγους Αντωνακάκη. Τρέχαμε πολύ σαν μηχανικοί τότε στον δήμο Κομοτηνής, 30 χρόνια, τα 20 διευθύντρια, με πάρα πολλά έργα και ένας χώρος που συνδέει με το μικρό παρκάκι, την Περιφέρεια, την διοίκηση του τόπου μας, σε επίπεδο δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης. Ανάμεσά τους ένας χώρος που με συγκινεί είναι το μικρό παρκάκι, το ηρώο το παλιό της πόλης, με ένα στίγμα το όνομα του παππού μου. Δεν είναι πολύ μακριά το ’40 για τους μεγαλύτερους. Για μας είναι σημείο που μας εξυψώνει, που πρέπει να μας εξυψώνει, για να πηγαίνουμε μπροστά. Στα δύσκολα πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά.

ΠτΘ: Η μνήμη είναι πάρα πολύ σημαντική και η μνήμη της οικογένειας και των ανθρώπων με τους οποίους συνοδοιπορούμε τελικά σε αυτή τη ζωή, γιατί μας διαμορφώνουν. Κι αυτοί οι άνθρωποι σας διαμόρφωσαν κι εσάς…

Ζ.Κ.: Βέβαια. Ιστορίες από την πατρίδα, ιστορίες των γονιών, των παππούδων, αλλά είναι και μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Δίπλα είναι ένα γυμνάσιο παλιό, πιο πέρα είναι ένα πανεπιστήμιο. Πίσω μου είναι το γήπεδο στο οποίο δούλεψα δυο καλοκαίρια χωρίς ανάσα, για να γίνουν εκείνες οι κερκίδες. Δουλέψαμε μαζί, μεγάλη ομάδα, από τον Δήμο, μεγάλες ομάδες από την Περιφέρεια, πάντα οι προσπάθειες είναι συλλογικές, για να πούμε ότι προχωράμε. Γενικά είναι ένας χώρος που μου αρέσει πολύ και με αντιπροσωπεύει και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να βρεθούμε εδώ.

«Θεωρώ χρέος μου να επενδύσω στον τόπο μου όλη αυτήν την γνώση και την εμπειρία που έχω αποκομίσει»

ΠτΘ: Εμμένοντας στην μνήμη λοιπόν, είστε ένας άνθρωπος  γνωστός και στην τοπική κοινωνία και εκτός των ορίων της Ροδόπης και επαγγελματικά και προσωπικά και από τη συμμετοχή σας και σε συλλογικές δράσεις, φορείς και διοργανώσεις, με ήδη κατατεθειμένη εμπειρία και στον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, στην οποία κατέρχεστε πλέον ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης στο πλευρό του Χρήστου Μέτιου και της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης. Εύλογα στο μυαλό το δικό μου και νομίζω και πολλών συμπολιτών μας προκύπτει το ερώτημα «Γιατί τώρα θέτει η Ζωή εαυτόν στη διάθεση των πολιτών, ούτως ώστε οι ίδιοι να επιλέξουν αν την επόμενη μέρα θα αποτελέσει ένα βήμα για αυτούς, μια φωνή δική τους στα διοικητικά όργανα της Περιφέρειας»;

Ζ.Κ.: Αυτό προσπαθώ μέσα από την τεράστια εμπειρία μου στον τομέα των έργων και τη διοίκησης, μέσα από τις γνώσεις που έχω αποκτήσει και ως μηχανικός στο Αριστοτέλειο και από το Δημοκρίτειο με τα δυο μεταπτυχιακά μου στον πολιτισμό και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Θεωρώ χρέος μου όλη αυτήν την γνώση και την εμπειρία και πάλι να την επενδύσω στον τόπο μου. Και γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν σταματώ ποτέ, με πολλές παράλληλες δράσεις όλα αυτά τα χρόνια, και στον τομέα τον συνδικαλιστικό και στον τομέα του εθελοντισμού και του πολιτισμού. Πιστεύω ότι έχουμε δύναμη, εφόσον θέλουμε, να κάνουμε πολλά πράγματα. Κι έτσι αυτή τη φορά θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του κόσμου,  αυτοί να αποφασίσουν αν μπορώ να προχωρήσω και να κάνω ακόμη ένα βήμα μαζί τους, συλλογικά όπως λέμε για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ευχαριστώ επίσης τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο που με τίμησε όλα αυτά τα χρόνια με την εμπιστοσύνη του και με κάλεσε να συμπράξω κι εγώ σε αυτό το πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο για την επόμενη μέρα.

«Το έργο που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα είναι μια πολύ δυνατή αφετηρία για να συνεχίσουμε με έναν πιο γρήγορο ενδεχομένως βηματισμό»

ΠτΘ: Πριν πάμε στην επόμενη φάση ας μείνουμε λίγο στο παρόν. Το είπαμε και πριν, είναι κατατεθειμένο και γνωστό ότι έχετε διατελέσει σε θέσεις στην Περιφέρεια… Αν  πάρουμε την τελευταία περίοδο διοίκησης, από το ’19  και έπειτα ή και λίγο νωρίτερα, δεδομένου ότι προϋπήρχατε βεβαίως των εκλογών του ’19 σε θέση ευθύνης στην Περιφέρεια, έγιναν πολλά, κάποιοι λένε ότι θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα. Εσείς έχοντας παρακολουθήσει τα πράγματα από κοντά, εκ των έσω, αν θα μπορούσατε σε έναν σύντομο απολογισμό των κυριότερων σημείων έργων, δράσεων, από αυτά που θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε, από αυτά που αφήνει η υφιστάμενη διοίκηση πίσω της, ποια θα  ήταν αυτά;

Ζ.Κ.: Θα πρέπει να ξεκινήσω από τα δύσκολα που ξεπεράστηκαν και ήταν πραγματικά πολύ δύσκολες φάσεις αυτές που βιώσαμε και στον τομέα της υγείας με τον covid, γιατί παρότι δεν είχαμε την απόλυτη ευθύνη, βρεθήκαμε μπροστά. Ο Περιφερειάρχης, οι υπηρεσίες όλες, συντονιστήκαμε με τους δήμους, φυσικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας και ξεπεράσαμε ένα πολύ  δύσκολο χρονικό  διάστημα, με πάρα πολύ  συντονισμό. Να σας θυμίσω το πλήθος των εισερχομένων από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Φιλοξενήσαμε πάνω από 600 με απόλυτη προσοχή, προκειμένου να μην  εξαπλωθεί ο  covid στον γενικό  πληθυσμό. Γενικά η προσπάθεια ήταν τεράστια, τα δύσκολα θέλουμε να τα αφήσουμε πίσω, αλλά  δεν ήταν μόνο αυτός ο τομέας. Περάσαμε και κρίσιμες φάσεις και στον Έβρο και στον εθνικό τομέα, αλλά και στον τομέα των πλημμυρών που δυστυχώς πολλές φορές μας χτύπησαν, αλλά θέλω να επισημάνω και τα θέματα της γραφειοκρατίας που βρέθηκαν μπροστά μας, με έναν νέο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων που έκανε πάνω από μια τετραετία για να μπορέσει να μπει σε μια λογική  τροχιά, για να αρχίσουνε τα σχέδια, οι μελέτες που υπήρχαν, να μπαίνουν στην πράξη. Και τώρα έχουμε κάνει πολλά  βήματα  στον τομέα αυτό  και με τη έναρξη των εργασιών του κάθετου άξονα που συνδέει την Μαρώνεια με τη Μάκρη, το παραλιακό μέτωπο και σε πολλά έργα που έχουν να  κάνουν με οδοποιία και υποδομές  βορείως της Κομοτηνής και γενικά σε όλη την Περιφέρεια με έναν  συντονισμό δράσεων που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον στενό τομέα αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, αλλά και με σχέσεις συνεργασίας και υποστήριξης και με το πανεπιστήμιο, και με άλλους φορείς, με τις εφορείες αρχαιοτήτων, και με τον πρωτογενή τομέα πολύ πιο δυνατά, και  με τον τομέα του τουρισμού και της προβολής που ξεκινήσαμε της Περιφέρειας. Γενικά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το έργο που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα είναι πολύ δυνατό. Είναι μια πολύ δυνατή αφετηρία για να συνεχίσουμε με έναν πιο γρήγορο ενδεχομένως βηματισμό, πιο δυνατοί πια τώρα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες και πιο καλά οργανωμένοι και στον τομέα του εθελοντισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν μπορεί να είμαστε μόνοι μας, είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε μόνοι μας και αυτό φάνηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών του Έβρου. Πόσος κόσμος κινητοποιήθηκε άμεσα; Όλα αυτά είναι εφόδια στην φαρέτρα μας και  πιστεύω με τη νέα περιφερειακή διοίκηση θα είναι όλα τα όπλα μας έτοιμα για να μπορέσουμε να τρέξουμε πολύ γρήγορα και να κάνουμε τα βήματα εκείνα που πρέπει  για τον τόπο μας.

ΠτΘ: Επειδή είπατε την «χρυσή λέξη» σε ό,τι αφορά το ελληνικό κράτος, την γραφειοκρατία, σας τρομάζει η γραφειοκρατία; Γιατί έχετε κληθεί να διοικήσετε και να οργανώσετε ανθρώπους, μιλήσατε για τα έργα τα οποία γνωρίζουμε από την σκέψη μέχρι την υλοποίηση πόσα χρόνια μπορεί να μεσολαβήσουν και κατ’  επέκταση πόσες δυσκολίες. Υπήρξανε δυσκολίες μέσα σε αυτό το διάστημα τέτοιας φύσεως; Και τελικά πώς ξεπερνιούνται σε επίπεδο  αυτοδιοίκησης;

Ζ.Κ.: Πολλές δυσκολίες, απίστευτα πράγματα που έπρεπε να ξεπεραστούν. Χρειάζεται υπομονή,  χρειάζεται επιμονή, χρειάζεται να ξεπερνάμε το γράμμα του νόμου και να μένουμε στο πνεύμα και χρειάζεται να χτυπάμε και το χέρι, όπως έγινε πολλές φορές στη διοίκηση της Περιφέρειας, για να αλλάξουνε οι νόμοι, να βελτιώνονται. Αυτή η Περιφέρεια και αυτοί οι περιφερειάρχες που είχα την τιμή να υπηρετήσω μαζί τους, χτύπησαν πολλές φορές το χέρι στο τραπέζι, προχωρήσανε τα πράγματα και βελτιώθηκαν καταστάσεις και αυτό πρέπει να γίνεται συνέχεια. Είμαστε εδώ για να προωθούμε τα προβλήματα και να λύνονται και να ξεπερνιούνται τα θέματα της γραφειοκρατίας. Και πιστεύω ότι και στη συνέχεια όλη αυτή η αλλαγή, η κοσμογονία που έχει γίνει, μέσα και από τις καταστροφές, θα βελτιώσει τα θέματα της διοίκησης. Είμαι σίγουρη για αυτό.

ΠτΘ: Η Περιφέρεια είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει  υπ’ ευθύνη της πάρα πολλούς τομείς και καλείται να κάνει έργο για μια σειρά τομέων, νομίζω και το σύνολο των τομέων που αφορούν και την καθημερινότητα του πολίτη, πέραν όλων των υπολοίπων. Αν θα μπορούσατε να περιγράψετε την προτεραιοποίηση των τομέων πάνω στους οποίους εσείς την επόμενη μέρα καλώς εχόντων των  πραγμάτων, θα δουλέψετε. Ποιοι τομείς θα ήταν αυτοί;

Ζ.Κ.: Είναι βέβαιο ότι παρότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, πολύ σημαντικά έργα. Οι διεθνείς συγκυρίες, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλοι και στην περιφέρεια  και στη χώρα μας  και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και η γραφειοκρατία μας δυσκόλεψε πάρα πολύ την προηγούμενη θητεία και δημιούργησαν μια μικρή υστέρηση. Ακούω της κριτικές που πιθανών να υπάρχουν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο αυτά έχουν ξεπεραστεί ήδη  με τις δρομολογημένες μελέτες, γι’ αυτό και θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα όλα τα έργα, αφενός, αφετέρου πλέον καταλάβαμε ότι πρέπει να δρούμε συλλογικά. Η συγκυρία η τωρινή, οι φωτιές, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι, δεν επιτρέπουν μεμονωμένες κινήσεις. Συλλογικά λοιπόν θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα για να ξεπεράσουμε και τον εαυτό μας και αυτό πρέπει να το κάνουμε. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, άλλωστε, άρα θα προχωρήσουμε έτσι, πολύ γρήγορα, πολύ δυναμικά,  και για να είμαι ειλικρινής, ο στόχος ενωμένοι όπως είμαστε, είναι για μένα για την κοινή προσπάθεια,  να καταστήσουμε αυτή την όμορφη γη μας, τη γη της Ροδόπης, γη της αναγέννησης, του πολιτισμού, της παιδείας, της αφθονίας, γη της εξωστρέφειας και της ασφάλειας. Γη που πραγματικά αξίζει στους πολίτες αυτούς του τόπου να μένουν,  μέσα σε ένα κλίμα ισότητας, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Και όλα αυτά φυσικά με σεβασμό στην ιστορία και με πολύ μεγάλη  φροντίδα, ιδιαίτερη φροντίδα στο περιβάλλον μας. Γι’ αυτό σας καλώ όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη ζωή που αξίζει στη  Ροδόπη μας.

ΠτΘ: Αν θα μπορούσατε να στείλετε το δικό σας μήνυμα προς τους Ροδοπίτες, τις Ροδοπίτισσες, οι οποίοι ενδεχομένως επιλέξουν τη Ζωή Κοσμίδου την επόμενη μέρα να τους εκπροσωπήσει και να αποτελέσει τη φωνή τους στο περιφερειακό συμβούλιο, ποιο θα είναι;

Ζ.Κ.: Οι Ροδοπίτες με γνωρίζουν, γνωρίζουν και την εμπειρία μου, τις γνώσεις μου και τη δυναμική μου, και παρακαλώ να εμπιστευτούν για μια φορά τους ανθρώπους που ξέρουν να ξεπερνάνε τα προβλήματα, να επενδύουν στην κοινή προσπάθεια και να έχουν δείγματα γραφής. Επομένως ζητώ πραγματικά την υποστήριξή τους και μαζί θα τα καταφέρουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.