Υπερψηφιστηκε απο το Δημοτικο Συμβουλιο η προταση Στρατηγικης Βιωσιμης Αστικης Αναπτυξης

Στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΣΠΑ από τη Δευτέρα η πρόταση

Κατατέθηκε την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Κομοτηνής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 – 2020.
Η πρόταση αυτή, που είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας του Δήμου Κομοτηνής, της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, υπερψηφίστηκε ομόφωνα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
 
 Μέσα από την πρόταση, οι τρεις φορείς επιθυμούν να τονιστεί ο ιστορικός και πολιτιστικός χαρακτήρας της πόλης μέσω της ανάδειξης του ιστορικού της πυρήνα, του βυζαντινού τείχους, καθώς και η ιστορική της συνέχεια, ώστε να υπάρξει αύξηση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον Δήμο Κομοτηνής.
 
Η πρόταση σε διάφορες μορφές έχει γίνει γνωστή στους εμπλεκόμενους φορείς, μέσα από διαβουλεύσεις και τεχνικές συναντήσεις, όμως έγινε σε καθεστώς σχετικής μυστικότητας και ψηφίστηκε τελευταία στιγμή, ώστε οι λεπτομέρειες του σχεδίου να μην γίνουν ευρέως γνωστές.
 
Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο είναι ανταγωνιστικό, με μόνο 2 από τους 6 Μητροπολιτικούς Δήμους της ΑΜΘ (5 πρωτεύουσες ΠΕ και η Ορεστιάδα) που είχαν δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση να γίνονται τελικά αποδεκτές. 

Ενστάσεις για ωριμότητα των έργων 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ήταν θετική στην πρόταση σε γενικά πλαίσια, όχι όμως πριν καταθέσει τις παρατηρήσεις επί του σχεδίου.
 
Έτσι η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου τόνισε πως η παράταξη είναι εν γένει θετική στην πρόταση, καταθέτοντας όμως παρατηρήσεις που αφορούσαν την ανάγκη προσθήκης προτάσεων για σημεία στάθμευσης οχημάτων, προτείνοντας ένα μικρό υπόγειο πάρκινγκ στην περιοχή.
 
Ζήτησε δε οι ελεύθεροι χώροι που θα δημιουργηθούν να γίνουν χώροι πρασίνου και αθλοπαιδιών, και όχι απλά επιπλέον σημεία ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Τέλος κατέθεσε τις ενστάσεις της παράταξης για την ωριμότητα των έργων, που μπορεί να επηρεάσουν την ένταξη του έργου, αλλά και την δέσμευση των δύο άλλων εταίρων του έργου, της Μητρόπολης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που έχουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένες γραφειοκρατίες που μπορούν να μπλοκάρουν στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στο τέλος να αντιμετωπίζει η πόλη ένα ημιτελές έργο που θα κινδυνεύει με απένταξη. 

Υπέρ παρά την καθυστερημένη ημερομηνία 

Από την πλευρά της η κ. Λαφτσή μίλησε για υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και το έργο ήρθε προς ψήφιση σε αυτό, παρά τις προηγούμενες διαβουλεύσεις, την τελευταία στιγμή.
 
Τόνισε πάντως πως η μη υλοποίηση του έργου μέχρι σήμερα αποτελεί χαμένη ευκαιρία για την πόλη μας, καθώς θα μπορούσε να έχει αποκομίσει πολλά οφέλη αν πραγματικά είχε πραγματοποιηθεί.
 
Πάντως θεωρώντας πως ποτέ δεν είναι αργά, αποφάσισαν να το ψηφίσουν ως παράταξη παρά τις αδυναμίες και τα κενά που είναι σίγουροι πως έχει, λόγω της μη ουσιαστικής διαβούλευσης, που θα μπορούσε να αναδείξει νέους στόχους και να εντοπίσει αδυναμίες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. 

Ναι από Σπάρτακο και Λαϊκή Συσπείρωση 

Ο νέος επικεφαλής της παράταξης του Σπάρτακου κ. Κωνσταντίνος Καραΐσκος, δήλωσε πως υπερψηφίζουν την πρόταση αστικής ανάπλασης, καταθέτοντας πάντως κάποιες παρατηρήσεις, για τη συνεκτικότητα της πρότασης, τη σημειακότητα, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας νέου σήματος για το δήμο. Σε αυτά πρόσθεσε την ανάγκη για την ανάδειξη του μουσείου καλαθοπλεκτικής στην πόλη, αλλά και την διείσδυση ιδεολογίας στο κείμενο, η οποία θεωρεί πως θα μπορούσε να λείψει.
 
Το σχέδιο όμως βρήκε την έγκριση και της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής της κ. Νίκο Φακιρίδη να τονίζει πως ως παράταξη, παρόλο που διαφωνούν με τη λογική της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, θεωρούν πως με τα έργα αναδεικνύεται η ιστορία της πόλης και βελτιώνεται η κατάστασή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.