Welt am Sonntag: Η Τουρκια υπεβαλε αιτηση συμμετοχης στο αμυντικο προγραμμα της ΕΕ

Αναμένεται η συγκατάθεση ή όχι της Ελλάδας και Κύπρου

Η Τουρκία έχει υποβάλει επίσημα αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα PESCO, το οποίο θέτει το πλαίσιο για εντατική αμυντική συνεργασία από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η “Welt am Sonntag”, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Άγκυρα υπέβαλε επίσημη αίτηση την περασμένη εβδομάδα στη Ολλανδία, χώρα της ΕΕ που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό του προγράμματος PESCO. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει η Τουρκία, περιλαμβάνει βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας. Η Ολλανδία είναι κράτος μέλος που συντονίζει το σχέδιο για τη βελτίωση της μεταφοράς στρατιωτικών μονάδων και στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού εντός της Ευρώπης.

Από τον Νοέμβριο του 2020, μπορούν επίσης να συμμετάσχουν χώρες εκτός ΕΕ

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η Γερμανία κατείχε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε μια συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για τις χώρες εκτός ΕΕ να συμμετάσχουν σε έργα PESCO. Είναι δυνατόν πλέον οι χώρες εκτός ΕΕ να συμμετέχουν σε έργα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα πολιτικά, νομικά και υλικά κριτήρια. Κύρια μεταξύ αυτών των κριτηρίων είναι η απαίτηση η χώρα να μοιράζεται τις αξίες της ΕΕ, καθώς και να ενεργεί στο πλαίσιο των αρχών των καλών γειτονικών σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ και να μην λαμβάνει μέτρα που έρχονται σε σύγκρουση με τα κοινά συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας. Η PESCO διοικείται σε συνεργασία με 24 κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις αρχές Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νορβηγία είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο η Τουρκία ήθελε να συμπεριληφθεί. Το Συμβούλιο της ΕΕ είναι υποχρεωμένο να ελέγξει εάν οι χώρες εκτός ΕΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο έχουν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η PESCO που δημιουργήθηκε το 2017 παρέχει στις χώρες μέλη του έργου την ευκαιρία να αναπτύξουν από κοινού τις αμυντικές τους δυνατότητες, να διεξάγουν επιχειρησιακή ετοιμότητα και να αυξήσουν τη συμβολή των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ποια θα είναι η αντίδραση της Κύπρου και της Ελλάδας;

Δεδομένων των περσινών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αίτηση συμμετοχής της Τουρκίας στο κοινό αμυντικό πρόγραμμα της ΕΕ. «Ελπίζουμε ότι η συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της PESCO δεν θα βελτιώσει μόνο τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά θα οδηγήσει επίσης σε εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και Ελλάδας», ανέφεραν οι διπλωμάτες στην εφημερίδα “Welt am Sonntag”, οι οποίοι δεν ήθελαν να κατονομαστούν.

Στόχος της PESCO είναι η βελτίωση της κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και η μείωση των αδυναμιών σε αυτούς τους τομείς. Το έργο, το οποίο καλύπτει τη μεταφορά και την κινητικότητα οχημάτων και εξοπλισμού με στρατιωτικές μονάδες στην Ευρώπη, το οποίο η Τουρκία έκανε αίτηση συμμετοχής είναι μόνο ένα από τα 46 έργα της PESCO. Η Γερμανία συντονίζει έξι από τα 46 εν λόγω έργα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.