Βουλα Ελευθεριαδου, υποψηφια βουλευτης Ροδοπης ΝΔ «Να κατανοησουμε ολοι πως πρεπει να γυρισουμε σελιδα»

«Στα δύσκολα πρέπει να προχωρούμε με μεγαλύτερο ζήλο» - «Να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν οι καλύτεροι, χωρίς τα λάθη και τις ιδεοληψίες της Μεταπολίτευσης»

Με πείσμα και αποφασιστικότητα για την επόμενη μέρα αλλά και πίστη στην ανάγκη της «αλλαγής» πάνω σε ρεαλιστικό σχέδιο και προγραμματισμό η ιατρός Βούλα Ελευθεριάδου, δηλώνει και πάλι «παρούσα» συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Ροδόπης.
 
Καλή γνώστρια των πραγμάτων της περιοχής  και καταγεγραμμένες απόψεις με παρρησία και λογική για τα θέματα που μας ταλανίζουν, η κ.Ελευθεριάδου παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα των εκλογών και την έξοδο της χώρας μας από την υφιστάμενη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά κατάσταση, υπογραμμίζοντας τις κακές πρακτικές και παραδείγματα του παρελθόντος και καλώντας μας όλους «να γυρίσουμε σελίδα».
 
Βούλα Ελευθεριάδου όμως…
 
ΠτΘ: Και πάλι υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Τελικά η πολιτική, σε καιρούς δύσκολους στο επίπεδο επικοινωνίας πολίτη-πολιτικών, εξακολουθεί να μην σας αποθαρρύνει. Και επειδή αγαπάτε τους αγώνες, τι θα επιθυμούσατε να διορθωθεί στην πράξη στη χώρα μας αυτή τη φορά;
Β.Ε.:
Η λέξη αποθαρρύνομαι είναι άγνωστη στο λεξιλόγιό μου. Τίποτε, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, δεν χαρίζεται χωρίς προσπάθεια. Ακόμα και αν καταφέρεις κάτι χωρίς προσπάθεια θα είναι έωλο. Αρα λοιπόν δηλώνω παρούσα για μια ακόμα φορά. Εξάλλου στα δύσκολα πρέπει να προχωρούμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. Όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι είναι για μένα βίωμα η επαφή με τον κόσμο. 

«Το πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά θέματα και να καθορίσουμε το πρότυπο ανάπτυξής της»

ΠτΘ: Στο δια ταύτα όμως, τι είναι αυτό που χρειάζεται πραγματικά η χώρα; Τι είναι αυτό που δεν κάναμε τόσα χρόνια, ούτε στην περίφημη Μεταπολίτευση αλλά ούτε και στα χρόνια του μνημονίου;
Β.Ε.:
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να τελειώνουμε με τα ημίμετρα. Το πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά θέματα και να καθορίσουμε το πρότυπο ανάπτυξης της χώρας, τους τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση και προτεραιότητα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, να θέσουμε τις βάσεις μιας σύγχρονης και ευέλικτης δημόσιας διοίκησης, να απαγκιστρωθούμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος και να αλλάξουμε νοοτροπία και λογικές.

«Το κράτος οφείλει να χτίσει επιτέλους σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες»

ΠτΘ: Πώς αξιολογείτε την παρούσα πολιτική κατάσταση; Εκτιμάτε ότι μπορεί ν’ αντέξει ο πολίτης την αναμενόμενη φοροεπιδρομή του Οκτωβρίου και πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι καμιά πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να εξορθολογήσει το «σύστημα», να μην πληρώνουν δηλαδή τα συνήθη υποζύγια και όχι οι κατέχοντες;
Β.Ε.:
Το ζήτημα της φορολογίας και της φοροδιαφυγής ακόμα και του μαύρου χρήματος, για να υπερθεματίσω, είναι παλιό και παγκόσμιο. Στην Ελλάδα τα «καλά» χρόνια υπήρχε μεγάλο ποσοστό παραοικονομίας, και υπάρχει ακόμα. Δηλωνόταν από το κράτος αδυναμία ελέγχου και αντιμετώπισης του προβλήματος η οποία υπέκρυπτε ενίοτε και υποψίες. Για μένα τα πράγματα είναι απλά, όταν θέλουμε, μπορούμε. Τη δυνατότητα λοιπόν που μας παρέχει η τεχνολογία για διασταύρωση στοιχείων πρέπει να την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα, ώστε πραγματικά να πληρώνουν αυτοί που έχουν, και αυτό έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Από την άλλη, η φορολόγηση για να είναι δίκαιη πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά, που είναι η ανταποδοτικότητα και η αίσθηση ισονομίας απέναντι στην καταβολή χρημάτων. Δυστυχώς στη χώρα μας και τα δύο έχουν καταστρατηγηθεί. Το να κλαις βέβαια πάνω από το χυμένο γάλα δε βοηθά. Οφείλει το κράτος να χτίσει επιτέλους σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και σιγά σιγά να ελαφρύνει τα βάρη από το μνημόνιο, που σημειωτέο δε θα ήταν τόσα πολλά, αν όντως γινόταν καλή διαπραγμάτευση, όπως λέει ο κ Τσίπρας. Και κάτι τελευταίο, οι μεγάλοι φόροι είναι αντιαναπτυξιακοί και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αλλάξει το τοπίο.

«Το θέμα της περίθαλψης θα πρέπει να τεθεί σε υγιείς βάσεις»

ΠτΘ: Είστε γιατρός, πώς αντιμετωπίζετε την «κακοποίηση» του δημόσιου συστήματος υγείας και πώς την κατάσταση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, η λειτουργία του οποίου –όπως σε πολλά νοσοκομεία της χώρας- επαφίεται στον «πατριωτισμό» του νοσηλευτικού προσωπικού. Και είναι δυνατόν έναντι των μέτρων εξυγίανσης της «ρεμούλας» στις προμήθειες ιατρικού υλικού να έχει πλέον ξεχαρβαλωθεί το σύμπαν; Κοινή λογική και μέσος όρος, σωστή και διάφανη λειτουργία δεν γίνεται να ευσταθήσει στη χώρα μας; Και οι «δανειστές» μας τι επιδιώκουν, να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο;
Β.Ε.:
Οι δανειστές κάνουν τη δουλειά τους, τους ενδιαφέρουν τα νούμερα, το θέμα είναι τι πράττουμε εμείς. Πράγματι το γεγονός ότι λειτουργεί το Σισμανόγλειο και δεν πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι οφείλεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, γιατί γνωρίζουμε πως πολλοί έχασαν τις δουλειές τους και κατ’ επέκταση την ασφάλειά τους. Από την άλλη οι ελλείψεις είναι πολλές τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά. Υπάρχουν ευτυχώς ασφαλιστικές δικλείδες για να μη ζούμε δράματα αλλά έτσι δε λύνεται το πρόβλημα, χρειάζεται σοβαρότητα και να τεθεί σε υγιείς βάσεις το θέμα της περίθαλψης.
Για μένα ένα μεγάλο μέρος της λύσης του, έγκειται στη σωστή διαχείριση των πόρων και την οργάνωση. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Τόσα χρόνια στα Νοσοκομεία ζήσαμε σκηνές απείρου κάλλους, αλλά το βασικότερο ήταν πως η διοίκησή τους ανατίθονταν συνήθως σε ένα μη ειδικό με την υγεία κομματικό στέλεχος, γεγονός από μόνο του που αποτελεί θέμα. Ίσως ακουστεί περίεργο αλλά σκεφτείτε πόσο μεγάλη βοήθεια ήταν για τα Νοσοκομεία το περίφημο 5 ευρώ που καταργήθηκε. Ήταν μια σοβαρή πηγή εισόδων, χωρίς βέβαια να αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνες ανθρώπων, που δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε αυτό. Σε αντιδιαστολή με το μέτρο του 5ευρου συνεχίζει να ισχύει το 1 ευρώ ανά συνταγή που πλήττει περισσότερο τη τσέπη του χρονίως πάσχοντα.
Άρα εξορθολογισμός στην οικονομική διαχείριση με τη βοήθεια ειδικών και εκσυγχρονισμός στη διοίκηση είναι η λύση, γιατί οφείλουμε κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί και ως επιχείρηση και επομένως να χρησιμοποιεί και χρηματοδοτικά εργαλεία μη κρατικά, όπως το ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά το προσωπικό, θα πρέπει και οι κυβερνώντες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου και να σταματήσουν να υποκύπτουν σε ρουσφετολογικά κριτήρια.
Τέλος, δυο λόγια και για το Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι τελικά θέλουμε και να το κάνουμε. Η λύση πρέπει να είναι ρεαλιστική, εφικτή και πάνω από όλα να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του λαού της Ροδόπης. 

«Οι αγρότες να γίνουν επαγγελματίες και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει η ΕΕ προσανατολίζοντας την παραγωγή προς νέες σύγχρονες καλλιέργειες»

ΠτΘ: Τι θα γίνει με τους αγρότες μετά τη νέα φορολόγησή τους στη περιοχή μας; Δεν φοβάστε μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει την ντόπια παραγωγή και εμμέσως την «ξεπαστρεύει»; Πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα η νέα ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να πείσει για το δίκιο του μικρού αγροτικού κλήρου στην Ελλάδα και να άρει τη φορολογία από το 1ο ευρώ;
Β.Ε.:
Δε ξέρω τι θέλει η Ευρώπη, ξέρω τι πρέπει να θέλουμε εμείς, και εμείς θέλουμε ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα εδώ και τώρα, αλλά όχι όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Πρέπει οι αγρότες σιγά σιγά να γίνουν επαγγελματίες και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει η ΕΕ προσανατολίζοντας την παραγωγή προς νέες σύγχρονες καλλιέργειες, προς νέα προγράμματα. Ευκαιρίες υπάρχουν αλλά πρέπει να στραφούν οι αγρότες προς τα εκεί.
Τώρα όσον αφορά στη φορολογία οφείλει η κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθήσει για το καλύτερο και ήδη το υποσχέθηκε δια στόματος Ντόρας Μπακογιάννη στην πρόσφατη περιοδεία της στη Ροδόπη πως θα είναι από τα πρώτα που θα διαπραγματευτεί ως κυβέρνηση. 

«Αν υπάρξει παραγωγή προϊόντος θα υπάρξει και βιώσιμη λύση για το χρέος»

ΠτΘ: Τελικά, τι μας μένει να παλέψουμε; Υπάρχει μέλλον για τα παιδιά μας σ’ αυτή τη χώρα; Πιστεύετε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι έχει έλθει η στιγμή ν’ αλλάξουμε πορεία, πώς όμως; Με ποιο τρόπο και θα ζήσουμε και δεν θ’ αλλάξει «ιδιοκτήτη» η χώρα;
Β.Ε.:
Η Ελλάδα ποτέ δε πεθαίνει και φυσικά δε παραδίδεται. Έχουμε χρέος και ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας και απέναντι στα παιδιά μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι και πρέπει να προσπαθούμε όλοι. Όμως μια χώρα δεν σώζεται μόνο από πάνω, μόνο από τους πολιτικούς, όλοι πρέπει να κατανοήσουμε πως πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Μόνο τότε θα γίνει το θαύμα και μπορεί να γίνει, γιατί είμαστε μια χώρα ευλογημένη με άπειρες δυνατότητες, προικισμένη από τη φύση. Πρέπει απλά να δημιουργηθούν επιτέλους οι προϋποθέσεις ανάπτυξης, να ξεκαθαρίσουμε προς τα πού θέλουμε και πρέπει να πάμε και να το κάνουμε, όλοι μαζί.
Τώρα όσον αφορά το χρέος, ήδη έχει ξεκινήσει η κουβέντα, πιστεύω πως θα συνεχιστεί και θα υπάρξει αποτέλεσμα. Τολμώ να κάνω και την πρόβλεψη, πως, αν υπάρξει παραγωγή προϊόντος, θα υπάρξει και βιώσιμη λύση για το χρέος. Το ζητούμενο είναι να παραχθεί πλούτος, διαφορετικά και όλο το χρέος να μας χαρίσουν θα ξαναβρεθούμε χρεωμένοι. 

«Η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς έχει χαθεί εδώ και χρόνια και πλέον έσβησαν και οι ψευδαισθήσεις»

ΠτΘ: Ποια είναι η αντιμετώπιση που έχετε από τους πολίτες στην περιοδεία σας στα χωριά; Υπάρχει ακόμη εμπιστοσύνη στην πολιτική;
Β.Ε.:
Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί εδώ και χρόνια και πλέον έσβησαν και οι ψευδαισθήσεις. Ήρθε η ώρα νομίζω για ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και το προφίλ της διακυβέρνησης, αν θέλουν οι πολιτικοί να συνεχίσουν να υφίστανται. Χρειάζεται να μπουν μέσα στην πολιτική, άνθρωποι της αγοράς και της καθημερινότητας και να τους δοθούν ευκαιρίες.
 
ΠτΘ: Τι εύχεστε για τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου;
Β.Ε.:
Η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Οι πολίτες έχουν δει τα πάντα να ανατρέπονται και ο προγραμματισμός μιας ζωής να καταστρέφεται. Ο κόσμος είδε να του τάζουν, είδε να μην προχωρά η χώρα, είδε παντού βάλτο και στασιμότητα.
Για μένα λοιπόν ευχής έργο θα ήταν να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν οι καλύτεροι, που θα βάλει ένα πλάνο με το οποίο θα τεθούν οι βάσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα επιτέλους μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς τα λάθη και τις ιδεοληψίες της Μεταπολίτευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.