Το ΔΠΘ γινεται το πανεπιστημιο της ΑΜΘ

Το υπουργείο Παιδείας φέρνει σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του πανεπιστημίου της περιοχής μας

Φώτης Μάρης: «Με την υλοποίηση των αλλαγών το ΔΠΘ θα γίνει το δεύτερο πληρέστερο πανεπιστήμιο, μετά από το Αριστοτέλειο, σε γκάμα σπουδών»

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο να καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. «Μια  συστηματική προσπάθεια μηνών νομίζω ότι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της» σημείωσε, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης που έκανε λόγο για κεντρική πολιτική επιλογή ενίσχυσης του πανεπιστημίου της περιοχής μας.

Όπως εξήγησε ο πρύτανης «βασικό κομμάτι σε αυτή την προσπάθεια είναι το πανεπιστήμιό μας να γίνει το πανεπιστήμιο της Περιφέρειας ΑΜΘ». Έτσι, σύμφωνα με τα όσα είπε, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου αναμένεται να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου που εδρεύουν σε Καβάλα και Δράμα, την ενσωμάτωση του τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και τη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη, την ίδρυση του τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, αλλά και μια αναδιάρθρωση στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, που έχουμε χαμηλή επιλεξιμότητα, στα δύο από τα τρία τμήματα της σχολής.

Το ΔΠΘ μπαίνει πλέον σε φάση ωριμότητας

«Το πανεπιστήμιο μας ενισχύεται ακόμα πιο πολύ» τόνισε ο κ. Μάρης για να εξηγήσει πως με την υλοποίηση των προωθούμενων αλλαγών το ΔΠΘ «θα γίνει το δεύτερο πληρέστερο πανεπιστήμιο, μετά από το Αριστοτέλειο, σε γκάμα σπουδών, μιας και θα περιλαμβάνει πλέον και σχολή Θετικών Επιστημών στην πόλη της Καβάλας. Ο ίδιος εκτίμησε πως μετά τα 50 χρόνια λειτουργίας του το ΔΠΘ μπαίνει πλέον στη φάση ωριμότητάς του με πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και πολλές προοπτικές, μετά  από σωστή επεξεργασία  και σωστές λήψεις αποφάσεων στο μέλλον, έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμη  περισσότερο. «Η  προσπάθειά μας έρχεται να ενισχύσει το πανεπιστήμιο έτσι ώστε να απαντήσει στα δύσκολα ερωτήματα του ανταγωνισμού, είτε αυτός είναι διεθνής είτε είναι εγχώριος, τα οποία  θα τεθούν τα επόμενα χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» εξήγησε ο κ. Μάρης.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, ο στόχος της ενίσχυσης του πανεπιστημίου πέρα από την αύξηση των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει, κινείται και σε έναν άλλο άξονα, αυτόν της ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας, με το βλέμμα στραμμένο στις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας. «Η χώρα τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει να ζει και να βλέπει τα αποτελέσματα της υπογεννητικότητας της περιόδου της οικονομικής κρίσης και αυτό θα μας φέρει μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Μάρης για να επισημάνει πως «εμείς συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε με βασικό στόχο το ’26-’27 το πανεπιστήμιό μας να έχει σύγχρονες υποδομές για τη δική του μέριμνα και να παρέχει υπηρεσίες στο σύνολο των φοιτητών του πανεπιστημίου και θα το φέρουν στην πρώτη θέση της χώρας, σε αυτό το κομμάτι».

«Νομίζω ότι είναι δύσκολοι στόχοι, αλλά θα προσπαθήσουμε για αυτό» τόνισε ο κ. Μάρης στον επίλογο της συζήτησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.