Ευριπιδης Στυλιανιδης: «Βαζω τη Ροδοπη πανω απο την Ευρωπη»

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, την παρουσία του στο 9ο Φόρουμ των Δελφών και το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Σε στρογγυλό τραπέζι αφιερωμένο στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης συμμετείχε την Πέμπτη, 11 Απριλίου, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που άνοιξε τις πύλες του στην πόλη των Δελφών.

Το Φόρουμ ξεκίνησε τις εργασίες του την Τετάρτη, 10 Απριλίου με την ομιλία, μεταξύ άλλων, της προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και αύριο Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ενώ έχει ως βασικό θέμα τη «Μεγάλη Μετάβαση», με κεντρικό άξονα των συζητήσεων τις πολύπλευρες μεταβάσεις που σημειώνονται σχεδόν σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής.

Ο κ.Στυλιανίδης συμμετείχε στην συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση, μαζί με διακεκριμένους συναδέλφους του, τον συμπατριώτη κ.Γιώργο Δουκίδη, τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, εκπροσώπους φορέων ακαδημαϊκών, με εκπρόσωπο επίσης του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» κ.α. με τους οποίους συζήτησαν επί του νέου τοπίου που διαμορφώνεται μετά τη μεταρρύθμιση που έγινε για την ελεύθερη εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, την είσοδο των νέων τεχνολογιών σε όλο το πλάτος και μήκος της λειτουργίας της καθώς και την προσπάθεια η Ελλάδα να μετεξελιχτεί σε ένα περιφερειακό ή διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, δημιουργώντας μια άλλη προοπτική και για το ΑΕΠ της, αλλά και  φυσικά για την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Της συμμετοχής του βουλευτής Ροδόπης στο Φόρουμ των Δελφών προηγήθηκε η επίσημη επίσκεψη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως περιέγραψε ο ίδιος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 11 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», έλαβαν χώρα πληθώρα συναντήσεων. Με πρώτη και κύρια την εκτενή συζήτηση για το Κυπριακό και τις λοιπές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει στη Γάζα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Χριστοδουλίδη, με τον δήμαρχο Λευκωσίας κ.Γεωρκάντζη στο νέο δημαρχείο και συνοδευόμενοι μάλιστα από τον νέο υποψήφιο δήμαρχο κ.Νίκο Τορναρίτη, με τους οποίους είχαν αναλυτικές συζητήσεις για τα κοινά θέματα που απασχολούν τα δύο κοινοβούλια και τέλος τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ανταλλάσσοντας απόψεις που μπορούν από κοινού να αναληφθούν.

Συνεχής η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Επιστρέφοντας» στο φόρουμ των Δελφών και κυρίως στις ανακοινώσεις Χατζηδάκη για τις φοροελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις για το 2025, ο κ.Στυλιανίδης έσπευσε να επισημάνει την  συνεχή μάχη που βρίσκεται εν εξελίξει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Έχουμε επιτύχει να περιορίσουμε τον πληθωρισμό επιτυγχάνοντας αυξήσεις στην  αγοραστική δύναμη του Έλληνα και στους μισθούς αρκετά μεγαλύτερες. Δηλαδή είναι περίπου στο 30% η αύξηση της καταναλωτικής δύναμης σε σχέση με το 17% του πληθωρισμού. Πού παραμένει όμως το πρόβλημα; Εμφανίζονται ολιγοπωλιακές λογικές κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης, υπάρχει δηλαδή ο παραλογισμός να βλέπουμε το γάλα που παράγεται στην Ελλάδα να πουλιέται ακριβότερο στην Ελλάδα παρότι πουλιέται στις ξένες χώρες όπου είναι εξαγώγιμο  προϊόν» ανέφερε τονίζοντας πως είναι και το κομμάτι στο οποίο η κυβέρνηση εστιάζει, προσπαθώντας να ελέγξει την κερδοσκοπία των μεγάλων ομίλων με τις ολιγοπωλιακές πρακτικές.

Η δημιουργία του «καλαθιού» προκειμένου να διασφαλιστούν προϊόντα χρήσιμα στο μέσο καταναλωτή και απαραίτητα για την διαβίωση των οικογενειών και τέλος η συστηματική αύξηση των μισθών, με τελικό στόχο τα 1500 ευρώ μηνιαίως στον βασικό μισθό, συμπληρώνουν τα «όπλα» στην δυναμική μάχη που βρίσκεται εν εξελίξει και η οποία σε ένα ποσοστό επηρεάζεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις και από την ίδια την αγορά.

Να διασφαλιστεί μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η συνέχεια της σταθερότητας της κυβέρνησης

Περνώντας στην μάχη των ευρωεκλογών αλλά και στα χαρακτηριστικά «προσωπικού στοιχήματος» που έδωσε από το βήμα του επετειακού συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ.Στυλιανίδης τόνισε πως αναμφισβήτητα δεν έχει τον ίδιο χαρακτήρα με την μάχη των βουλευτικών εκλογών, όπου τα διακυβεύματα είναι πιο σκληρά και απόλυτα, ωστόσο «η μάχη των ευρωεκλογών παραμένει η πιο σημαντική μετά τις βουλευτικές εκλογές, με πολιτικά μηνύματα και πιο πολιτικά συμπεράσματα».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που κάνει και το κάνει νομίζω σωστά, είναι να αναδεικνύει  στους Έλληνες ότι αν  χαθεί το momentum και δεν διασφαλιστεί μέσα από το αποτέλεσμα η συνέχεια της σταθερότητας στη διακυβέρνηση – φανούν δηλαδή σημάδια πολυδιάσπασης ή διάλυσης του πολιτικού σκηνικού – θα έχουμε πρόβλημα συνέχεια όσον αφορά  την αποτελεσματικότητα της διεκδίκησης κάποιων θεμάτων, τα οποία μας  αφορούν όλους» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μία κρίσιμη εκλογική διαδικασία, που απαιτεί εγρήγορση από τον κόσμο της ΝΔ ώστε να επικοινωνήσουν τους κινδύνους που υπάρχουν.

Ερωτηθείς σε σχέση με τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για το κυβερνών κόμμα, ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως «όπως και στην προηγούμενη τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  διέψευσε όλους αυτούς που είχαν συνηθίσει διαφορετικά, τηρώντας τους θεσμικούς χρόνους, κλείνοντας τους κύκλους που άνοιξε, μετρώντας τα αποτελέσματα ή τις ζημίες και κάνοντας αυτοκριτική, το ίδιο θα κάνει και τώρα». «Από την ώρα που μιλάει για το τέλος της τετραετίας βλέπει  μπροστά του τρία χρόνια ωφέλιμου  χρόνου για να ολοκληρωθούν κάποιες προτεραιότητες  οι οποίες είχαν τεθεί εξαρχής ενώπιον και του λαού» συμπλήρωσε.

Δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια του κόσμου

Τέλος κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για την ενδεχόμενη παρουσία του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας στο πλαίσιο της προεκλογικής των ευρωεκλογών περιόδου, ο κ.Στυλιανίδης επανέλαβε την προτεραιοποίηση που έχει δοθεί τόσο την Θράκη όσο και στην Μακεδονία κυρίως λόγω της δικαιολογημένης όπως την χαρακτήρισε δυσαρέσκειας του κόσμου, «διότι η απουσία μας από τα κέντρα των αποφάσεων υπήρξε χαρακτηριστική για πολύ μεγάλο διάστημα». «Εδώ έχουμε τη στήριξη του Πρωθυπουργού σε μια σειρά από ζητήματα, αλλά δεν αρκεί αυτό αν δεν ενεργοποιούνται και οι αρμόδιοι υπουργοί για να τρέξουν γρηγορότερα τα ζητήματα τα οποία τίθενται ως προτεραιότητα και από μας και από την κυβέρνηση» πρόσθεσε εξηγώντας πως ο Πρωθυπουργός έρχεται να καλύψει το κενό αυτό.  «Ελπίζω να πάνε όλα  καλά, έτσι κι αλλιώς όλοι εμείς είμαστε εκεί για να διεκδικούμε  για τον τόπο και εγώ έτσι κι αλλιώς έχω απαντήσει ότι τη Ροδόπη την  βάζω πάνω από την Ευρώπη» ανέφερε για να καταλήξει «το έχω απαντήσει αυτό και εμπράκτως όταν βρέθηκα μπροστά στα διλήμματα, και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε  αυτήν  την προσπάθεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.