Τις προτασεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτικη πολιτικη παρουσιασε ο Φανης Κουρεμπες στους παραγωγους της Ροδοπης

Στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης που χτυπά περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς

Στη Ροδόπη βρέθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου ο Συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές, όπου είχε συναντήσεις με παραγωγούς και εκπροσώπους τους, με τους οποίους συζήτησε τα πάγια ζητήματα του αγροτικού τομέα, και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και οδηγεί σε επισιτιστική κρίση.

Ο κ. Κουρεμπές είχε συναντήσεις με κομματικά στελέχη της Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, επισκέφτηκε τον Πολύανθο και τα Αρριανά, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησε σύσκεψη με αγροτικούς φορείς.

Ολοκληρώνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Ήρθαμε να συζητήσουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει η περιοχή με τους παραγωγικούς φορείς, και να μεταφέρουμε τις προτάσεις μας και να δούμε πως τις αποδέχονται» σημείωσε, μιας και βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα, «ενόψει των εκλογών και της διαφαινόμενης νέας διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως τόνισε, βρισκόμαστε σε μια εποχή πολλαπλών και συνεχόμενων κρίσεων, από τα μνημόνια, στην πανδημία, η διαχείριση της οποίας από την ΝΔ θεωρεί πως δημιούργησε προβλήματα τόσο στα υγειονομικά όσο και στην παραγωγή και τον επισιτισμό, και πλέον στην ενέργεια, που επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα, τόνισε, είναι «ασπιρίνες για καρκινοπαθή», ενώ δεν έχει γίνει προσπάθεια για να θωρακιστεί επισιτιστικά η χώρα.

Έτσι η επιστροφή του ΕΦΚ θεωρεί πως είναι ελάχιστη, ενώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής πηγαίνει στις τσέπες των ιδιωτών σε μορφή υπερκερδών, και η μείωση του ΦΠΑ γίνεται πολύ περιορισμένα.

Με τέτοιες πολιτικές δεν σώζεται η κατάσταση, τόνισε, για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει, πως δεν πρέπει να κλείσει ούτε μία αγροτική εκμετάλλευση, για αυτό και «ζητάμε να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές για να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται πια από αυτή την καταστροφική πολιτική».

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μηδενισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής στους αγρότες και επιστροφή της ΔΕΗ στο δημόσιο έλεγχο.

Παράλληλα μιλούν για μείωση ΦΠΑ σε όλα τα εφόδια και στην πώληση αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό, αλλά και την συγκράτηση των τιμών των φυτοφαρμάκων, χρησιμοποιώντας το μέσο όρο με τις 3 χαμηλότερες τιμές ευρωπαϊκών χωρών, όπως γίνεται στα κανονικά φάρμακα.

Επίσης έχουν πρόγραμμα παρεμβάσεων ώστε να γίνει οικονομικά βιώσιμος ο ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτών, με επικαιροποίηση του κανονισμού για φαινόμενα που δεν συναντούσαμε πριν.

Η αγροτική τους ατζέντα περιλαμβάνει και τους ελέγχους για ελληνοποιήσεις και αισχροκέρδεια, και προσπάθεια να πείσουν τους παραγωγούς νομοθετικά και με κίνητρα να συνεργαστούν, στήνοντας ένα νέο μοντέλο παραγωγής.

Απαραίτητη η στήριξη της αγροτικής οικονομίας

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, σημείωσε πως στη Ροδόπη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας καλλιεργητικής περιόδου με βασικές καλλιέργειες κατά βάση ενεργοβόρες, με μια κυβέρνηση που τα μέτρα που έχει πάρει δείχνουν ότι δεν έχει σχέδιο, είναι αποσπασματικά και δεν μπορούν να ανακόψουν την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

Ο κ. Χαρίτου τόνισε την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των σωρευμένων κρίσεων, που θα αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής, με στροφή στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Στάθηκε τέλος στην ανάγκη να γίνουν βασικά έργα στήριξης της παραγωγής στη γεωργία, μεταξύ των οποίων το Φράγμα Κομψάτου, και η δημιουργία των δικτύων άρδευσης στο Φράγμα Ιασίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.