Τι φταιει για την αποχη απο τις καλπες; (+Video)

«Η Ώρα της Δημοκρατίας» από την ΕΟΠΕ αναζητά τους λόγους για τη μαζική αποχή των νέων από την εκλογική διαδικασία

Τους λόγους που πολλοί ψηφοφόροι, ιδίως νεότερης ηλικίας, απέχουν από την εκλογική διαδικασία και τους τρόπους που αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί διερευνούν από χθες Πέμπτη μέχρι και σήμερα Παρασκευή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κομοτηνής τα μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε) και το Νεανικό Τμήμα της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής, με τη συμμετοχή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής, μέσα από τον πρώτο τους Συνεδριακό Θεσμό με θέμα «Η Ώρα της Δημοκρατίας».
 
Το ειδικότερο θέμα που αναλύεται είναι η «Ιδιώτευση: Η μαζική αποχή από την εκλογική διαδικασία ως α) μέσο εξέγερσης, β) πολιτική άγνοια, ή γ) ένδειξη αδιαφορίας», με τους ομιλητές να χρησιμοποιούν μάλιστα τα αποτελέσματα της street action που πραγματοποιήσαν το προηγούμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή όταν και έστησαν κάλπη σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης συλλέγοντας την άποψη των πολιτών ποιος από τους τρείς λόγους θεωρούν είναι ο επικρατέστερος για την ιδιώτευση.
 
Μέσα από διάφορες προσεγγίσεις, και διαφορετικούς ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτική κοινότητα και όχι μόνο, το θέμα αναπτύχθηκε σε όλα του τα επίπεδα, με στόχο να διαπιστωθεί το εύρος του αλλά και να προταθούν λύσεις για την αντιμετώπισή του.
 

 
Αγγελική Τσιμίκου
 
«Το μέλλον είναι στα δικά μας χέρια και, αν εμείς δεν το αξιοποιήσουμε, τότε δεν θα το κάνει κανείς»
 
Αυτός είναι ο πρώτος συνεδριακός θεσμός που διοργανώνει το τοπικό τμήμα της Κομοτηνής, στο πλαίσιο του στόχου του ΕΟΠΕ να εδραιωθεί τόσο αυτός όσο και οι νέοι γενικότερα στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, παράλληλα με το έργο τους, σημείωσε η συντονίστρια της αντιπροσωπείας Κομοτηνής της ΕΟΠΕ κ. Αγγελική Τσιμίκου.
 
Για τον πρώτο τους λοιπόν συνέδριο αποφάσισαν να αναλύσουν το φαινόμενο της ιδιώτευσης, μιας και παρατήρησαν μεγάλο ποσοστό αποχής των νέων κυρίως από τα κοινά, προσπαθώντας να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα που δημιουργείται, γιατί οι νέοι άνθρωποι, που μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν τα τεκταινόμενα της εποχής, σιωπαίνουν και δεν δίνουν το παρών.
 
«Θέλουμε να έχουμε φωνή και να ηχήσει παντού, γιατί θεωρώ ότι το μέλλον είναι στα δικά μας χέρια, και αν εμείς δεν το αξιοποιήσουμε, τότε δεν θα το κάνει κανείς» σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι υπάρχει αντίκρισμα στην πόλη της Κομοτηνής για νεανικές εκδηλώσεις.
 
Η κ. Τσιμίκου τόνισε πως το street action που πραγματοποιήθηκε στην Οδό Βενιζέλου εξήγαγε σημαντικά συμπεράσματα, μιας και μέτρησαν όχι μόνο τι θα ψηφίσουν οι περαστικοί, αλλά και αν θα ευαισθητοποιηθούν ώστε να συμμετέχουν σε κάποια εκλογική διαδικασία στο μέλλον.
 
Το αποτέλεσμα, τόνισε, φαίνεται να δείχνει ότι ο κόσμος δεν αγνοεί την πολιτική διαδικασία, απλώς φαίνεται να κουράστηκε, να απελπίστηκε, και να μην υπάρχει πια θέληση. «Αν υπάρχει θέληση, γίνονται θαύματα, για αυτό παρατηρείται το φαινόμενο της ιδιώτευσης, επειδή υπάρχει έλλειψη θέλησης»
 

 
Περικλής Πολυζωίδης
 
«Να διερευνήσουμε επιστημονικά και σε βάθος τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει η αποχή»
 
Στην γενικότερη αποχή του κόσμου από τα κοινά απέδωσε την αποχή από την εκλογική διαδικασία ο κ. Περικλής Πολυζωίδης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ.
 
«Θέλουμε να διερευνήσουμε επιστημονικά και σε βάθος τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει, πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια διερεύνησης γιατί κανείς μας δεν έχει τις έτοιμες απαντήσεις και είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου» τόνισε, εκφράζοντας την άποψη πως μια από τις πολλές προφανείς αιτίες είναι πως η δική του γενιά είναι λίγο περισσότερο «καλοπερασάκηδες» και έχουν μάθει να κάνει κάποιος άλλος τη δουλειά για αυτούς.
 
«Πιστεύουμε ότι όλα είναι έτοιμα, πιστεύουμε πως κάποιος άλλος θα βρεθεί να αναλάβει την ευθύνη, είτε αυτός είναι ο δήμαρχος είτε ο βουλευτής» σημείωσε, ώστε να τους εκπροσωπήσει και θεωρούν αυτονόητο πως θα πρέπει να τους εκφράζει, να είναι εργατικοί, να είναι «καθαροί», να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους και να μπει μπροστά για λογαριασμό τους. «Αυτό όμως δεν είναι αυτονόητο», αντέτεινε ο ίδιος, «και πρέπει όλοι οι πολίτες να σκεφτούν την προσωπική τους ευθύνη όχι μόνο σε επίπεδο ψηφοφορίας, αλλά και έκθεσης στα κοινά», σημειώνοντας παράλληλα πως μέσα από τα συμπεράσματα αυτής της πολύ ωραίας πρωτοβουλίας, όπως τη χαρακτήρισε, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.
 
 

 
Ηλίας Μαυρόπουλος
 
«Ο κόσμος πιστεύει πως η μη προσέλευση για την άσκηση αυτού του ύψιστου δικαιώματος της ψηφοφορίας αποτελεί μέσο εξέγερσης και πολιτικής αδιαφορίας»
 
Την πεποίθηση πως οι φοιτητές έχουν αγκαλιάσει τον οργανισμό, ο οποίος πλέον μέσα από τις δράσεις του αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή εξέφρασε ο κ. Ηλίας Μαυρόπουλος, επόπτης του ΕΟΠΕ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έγινε κατά την street action του Σαββάτου.
 
Το θέμα αυτά απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες, τόνισε, ιδιαίτερα στην εποχή μας, όταν όλοι οι θεσμοί παρουσιάζουν μια κρίση, τονίζοντας πως ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ψηφοφορία, αν δηλαδή η μαζική αποχή από την εκλογική διαδικασία αποτελεί μέσο εξέγερσης, πολιτική άγνοια, ή ένδειξη αδιαφορίας.
 
«Ο κόσμος πιστεύει πως η μη προσέλευση για την άσκηση αυτού του ύψιστου δικαιώματος της ψηφοφορίας αποτελεί μέσο εξέγερσης και πολιτικής αδιαφορίας και όχι τόσο πολιτική άγνοια» επισήμανε, κάτι που παρουσίασε και στους συμμετέχοντες του συνεδρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.