Θεμα εκλογης μουφτηδων ανοιγει ο Κ. Γαβρογλου

Μιλά για έναρξη συζητήσεων με τη μουσουλμανική μειονότητα για το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων

Θέμα εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη φέρεται να ανοίγει ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη του στο κανάλι της Βουλής.
 
Ο κ. Γαβρόγλου εμφανίζεται σε αυτή να ζητά την έναρξη συζητήσεων με τη μουσουλμανική μειονότητα για το θέμα της εκλογής των μουφτήδων, στον απόηχο των σχετικών με το ζήτημα, πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
 
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, ανέφερε: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».
 
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου για την συνέντευξη, ο κ. Γαβρόγλου αποτιμώντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας είπε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ερντογάν «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι». 

Διαφοροποίηση Κοτζιά

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε πως «δεν συζητάμε τέτοια θέματα». Αργότερα, πάντως, πηγές του ΥΠΕΞ σημείωναν ότι το θέμα είναι «κύριας αρμοδιότητας του Υπ. Παιδείας». 

Επιβεβαίωση από Τσίπρα 

Από τις Βρυξέλλες πάντως ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε για τη συζήτηση εντός της κυβέρνησης για το θέμα της εκλογής μουφτήδων, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει και δημόσια. 
 
«Πρέπει να κάνουμε συζήτηση για το ότι ένα τμήμα της μειονότητας δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που διορίζει το ελληνικό κράτος. Η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη νομοθέτηση. Δεν αφορά αυτό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πάντως πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει σε βάθος χρόνου: «Όχι τις αμέσως επόμενες ημέρες» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.