Θανος Πλευρης: Ελεγχονται για τις ελλειψεις οι φαρμακαποθηκες

Για τα μέτρα που λαμβάνει το Yπουργείο Υγείας για την έλλειψη φαρμάκων μίλησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Βάλαμε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και παράλληλα υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη. Επειδή η Ελλάδα έχει πιο φθηνό φάρμακο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφέρει η εξαγωγή. Αλλά αυτό ελέγχεται», τόνισε ο Υπουργός.

Σχετικά με τα παιδιατρικά φάρμακα σημείωσε πως «οι ίδιες οι εταιρείες, έχουν δυσκολίες να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Εκεί λοιπόν δεν υπάρχει τεχνητή έλλειψη, εκεί υπάρχει μια μάχη που γίνεται στην αλυσίδα τροφοδοσίας και αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι εξομαλύνεται. Θα ομαλοποιείται συνεχώς η αγορά. Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα. Υπάρχει το πρόβλημα, δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχει».

Όσον αφορά τις εξαγωγές, «τις κλείνουμε τελείως», είπε ο κ. Πλεύρης, συμπληρώνοντας πως «πια δεν φεύγει τίποτα από τη χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών -αναστολή άδειας- που έχει βρεθεί να κάνουν εξαγωγή».

Ο Υπουργός έκανε λόγο και για «λουκέτα» σε φαρμακαποθήκες, αν βρεθεί κάτι μεμπτό στον έλεγχο που διενεργείται: «Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει σε βάθος τριμήνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να κατανέμουν σωστά τα φάρμακα αλλά πολλές φορές γίνεται επιλογή, ανάλογα πού πωλούνται τα φάρμακα πιο ακριβά μέσα στη χώρα. Επίσης έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν ποινές. Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν αποτελέσματα από τους ελέγχους, ενώ αναμένονται «λουκέτα» για μία-δύο, που δεν συνεργάστηκαν κατά τους ελέγχους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.