Τελος στην επανεκδοση πιστοποιητικου νοσησης σε περιπτωση επαναμολυνσης

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα» σημείωσε η Β. Παπαευαγγέλου με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών

Δεν θα χορηγείται πλέον πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η επιτροπή έχει αποφασίσει από το φθινόπωρο να μη δίνεται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναμόλυνσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να χορηγείται μόνο σε όσους έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον βασικό εμβολιασμό και δεν έκαναν τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.

«Δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας»

H πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως δεν είναι ώρα να αρθούν όλα τα μέτρα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».

H ίδια αναφέρθηκε στα αντιιικά φάρμακα, τονίζοντας πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς.

Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στη χώρα τα εμβόλια της Novavax, «ένα καινούργιο όπλο στη φαρέτρα μας». Την ίδια ώρα, τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα έρθουν τα εμβόλια της Sanofi.

Αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών»

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως αυξήθηκε για λίγο η θετικότητα, εξαιτίας του μικρότερου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ενώ επεσήμανε πως παραμένει σταθερή η πανδημία, με τον μ.ο. κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 17 – 18.000.

Όπως είπε σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (Κέα, Σύρος, Κάρπαθος και Θάσος). Πανελλαδικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών», ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές. Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως πανελλαδικά είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις κλίνες Covid.

Όσον αφορά την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο πρόσθεσε χαρακτηριστικά «πως δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας».

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα», σημείωσε με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όπως είπε, «για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.