Συνεδριο ΠΑΣΟΚ: Επισφραγιστηκε η προσδοκια επανοδου του σε πολιτικο πρωταγωνιστη

Απολογισμός του τριήμερου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από τον Δάμωνα Δαμιανό, μέλος της ΝΕ Ροδόπης και υποψήφιο για την κεντρική επιτροπή

Ως το επισφράγισμα του κλίματος ανάκαμψης, συσπείρωσης και ενότητας που ξεκίνησε να διαγράφεται για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από τις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και την εκλογική διαδικασία της 8ης Μαΐου που ακολούθησε, μεταφράζεται το τριήμερο συνέδριο της παράταξης που ολοκλήρωσε τις εργασίες του το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου στην Αθήνα.

Αυτό εξήγησε ο κ. Δάμωνας Δαμιανός, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Ροδόπη και υποψήφιο μέλος της κεντρικής επιτροπής, τα αποτελέσματα για την οποία αναμένονται το αργότερο εντός της σημερινής ημέρας, καθώς επαναλήφθηκε το φαινόμενο της μεγάλης συμμετοχής, με περισσότερους από 5.000 συνέδρους από όλη την Ελλάδα.

Αυτό το κλίμα προσμονής, «μιας γλυκιάς προσδοκίας επανόδου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε θέση πρωταγωνιστή στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας» όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, αποτυπώθηκε και στην πλειοψηφία των τοποθετήσεων, ηγετικών στελεχών, απλών συνέδρων και φυσικά στην ομιλία του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη

Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης από το βήμα του συνεδρίου έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, απευθύνοντας κάλεσμα «σε αυτούς που έμειναν στα δύσκολα, που κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, αλλά και σε αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές» να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Κίνημα.

«Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθέτηση που όπως εξήγησε ο κ.Δαμιανός αφορά όχι σε όσους έφυγαν συλλήβδην και πιθανώς επιθυμούν τώρα να επιστρέψουν «αλλά σε εκείνους που χρησιμοποίησαν τη φυγή τους προς άλλα κόμματα, προκειμένου να τύχουν μεγάλων κυβερνητικών ή πολιτικών αξιωμάτων». Αυτό αποτέλεσε άλλωστε όπως τόνισε και το σημείο που χειροκροτήθηκε περισσότερο από το σύνολο των συνέδρων, παρέχοντας όπως τόνισε και μια «πολιτική κάλυψη» στον Απόστολο Κακλαμάνη, πρώην πρόεδρο της Βουλής και από τα γηραιότερα στελέχη της παράταξης που συμμετείχαν και έλαβαν τον λόγο στο συνέδριο, μέρος των λεγομένων του οποίου ξεσήκωσαν αντιδράσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το δεύτερο σημείο το οποίο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι το θέμα των πολιτικών συνεργασιών με τον ίδιο να κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας τη δική του αυτόνομη και αυτοδύναμη στρατηγική. «Έβαλε προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως μια παράταξη που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα στη διαμόρφωση της διακυβέρνησης της χώρα και όχι ως μια συμπληρωματική παράταξη που θα έρθει να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης, προσφέροντας την κοινοβουλευτική του δύναμη σε ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα» επεσήμανε ο κ. Δαμιανός τονίζοντας πως ναι μεν «ο στόχος είναι φιλόδοξος, αλλά αυτή η τοποθέτησή του απαντά σε πολύ έντονη συζήτηση η οποία διεξάγεται στο εσωτερικό του κόμματος, σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες».

Παρόντες τρεις πρώην αρχηγοί

Στα αξιοσημείωτα του Συνεδρίου ήταν και οι παρουσίες πρώην προέδρων της παράταξης και συγκεκριμένα των κ.κ.Κωνσταντίνου Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι έλαβαν τον λόγο, παρουσίες που ο ίδιος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, ξεχωρίζοντας αυτήν του κ. Παπανδρέου.

Όπως εξήγησε για περισσότερη της μίας ώρας παρουσίασε τη δική του ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα, γνωστή αλλά επικαιροποιημένη ανάλογα με τη χρονική περίοδο και τη συγκυρία που διανύουμε, η οποία αφορά στην πράσινη οικονομία, την ισόρροπη ανάπτυξη, το κράτος δικαίου, τη διαφάνεια στους θεσμούς, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, σε επίπεδο δηλαδή κοινωνίας των πολιτών κ.ο.κ. «Ήταν μια ξεχωριστή,  ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα» ανέφερε επισημαίνοντας πως και ο κ.Παπανδρέου χειροκρότησε εγκάρδια τον κ. Ανδρουλάκη στη ολοκλήρωση του συνεδρίου, για να τονίσει πως «δεν τίθεται θέμα δηλαδή επίπεδο παραγκωνισμού αρχηγικού, αλλά σε επίπεδο διακριτών πολιτικών ρευμάτων, μέσα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του κ.Κωνσταντίνου Σημίτη, ο οποίος στην έναρξη του συνεδρίου, τόνισε πως δεν είναι εποχή για οραματικές κοινωνίες οι οποίες δεν αντιστοιχούνται με την πραγματικότητα, αλλά με μεταρρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν πιο δίκαιο το υφιστάμενο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, πλαίσιο το οποίο ωστόσο όπως εξήγησε ο κ.Δαμιανός «στην ομιλία του δεν υιοθέτησε, ξεκαθαρίζοντας τόσο στην πρωτολογία όσο και στην δευτερολογία του, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας εύκολος εταίρος ο οποίος θα αποτελέσει από τώρα τον διαχειρίσιμο παίκτη στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στο επίπεδο της κυβερνητικής  συνεργασίας με το πρώτο κόμμα».

Με ατζέντα Γεννηματά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Υιοθετώντας την ατζέντα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που όπως εξήγησε «εν τη απουσίας της ήταν απολύτως παρούσα σε κάθε στιγμή και διαδικασία του συνεδρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε προοπτική αυτοδύναμης αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ και σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας, με διακυβέρνηση της επόμενης μέρας».

Τοποθετούμενος επί των όσων υποστηρίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης «καπελώθηκε» από την παλαιά πολιτική ηγεσία της παράταξης ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του,

Υποστηρίζοντας πως «είναι απολύτως απελευθερωμένος έχοντας την απόλυτη στήριξη από το σύνολο του πολιτικού δυναμικού της παράταξης, από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα εκλεγούν, αλλά και από το σύνολο, ανεξάρτητα από το σε ποια τάση εσωκομματική ανήκουν. Νομίζω ότι θα έχουν την καθολική υποστήριξη μέχρι τις εθνικές εκλογές προς το πρόσωπο του αρχηγού, ούτως ώστε αυτός να προχωρήσει στο δικό του προγραμματικό πλαίσιο, θα βγάλει μπροστά μια καινούργια γενιά στελεχών, που θα δώσουν αυτό που ήθελε εξ αρχής, προσδοκούν να προσδώσουν μια αίσθηση ανανέωσης, όχι μόνο πολιτικής, αλλά και ηλικιακής, στον χώρο τον δικό μας».

Αναλογική και η αντιπροσωπευτική η νέα κεντρική επιτροπή

Εν αναμονή της έκδοσης των αποτελεσμάτων για τα νέα μέλη της κεντρικής επιτροπής ο κ.Δαμιανός εξήγησε πως πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, με την οποία δεν εκλέγεται κανείς με βάση τον αριθμό των σταυρών που έχει λάβει, αλλά η τελική κατάταξη «αποκρυσταλλώνεται» μέσα από τις ποσοστώσεις.

Υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά την διαφωνία του για την ποσόστωση λόγω φύλου, τασσόμενος υπέρ της ισότιμης εκπροσώπησης σε ποσοστό 50-50, εξήγησε πως οι 100 από τα 301 μέλη της κεντρικής επιτροπής θα είναι γυναίκες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 85% των υποψηφίων γυναικών, ενώ 30 ακόμα στελέχη θα προέρχονται από τις ηλικίες κάτω των 35 ετών. Θα υπάρχουν επίσης 15 στελέχη που θα προέρχονται από την ανανεωτική αριστερά, ενώ άλλα 7 στελέχη εκλέγονται εκτός σειράς από τους υποψηφίους του απόδημου ελληνισμού.

«Ως εκ τούτου καταλαβαίνετε ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά θα υπάρξει και η τελική κατάταξη της σειράς των εκλεγέντων» ανέφερε σχολιάζοντας πως «επίσης καταλαβαίνεται ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να εκλεγούν τα κεντρικά στελέχη τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα ή σε υψηλό σημείο αναγνωρισιμότητας πανελλαδικά και λιγότερο εύκολο τα περιφερειακά στελέχη τα οποία βάζουν υποψηφιότητα από την ελληνική περιφέρεια» για να εκφράσει ωστόσο την άποψη ότι «η νέα κεντρική επιτροπή πιστεύω ότι θα είναι αναλογική και αντιπροσωπευτική».

Πιο ενωμένη και αποφασισμένη από ποτέ η Νομαρχιακή Επιτροπή της Ροδόπης

Ερωτηθείς σχετικά και με την «κάθοδο» των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ροδόπης ο κ.Δαμιανός εξήγησε πως παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου περισσότεροι των 25 στελεχών, κάνοντας λόγο για μια «πολύ καλή και οργανωμένη ομάδα». Μάλιστα ο ίδιος έσπευσε να αντιπαραθέσει το παράδειγμα της ΝΕ Ροδόπης του κόμματος με τις εσωτερικές πολιτικές διενέξεις άλλων κομμάτων στη Ροδόπη, τονίζοντας πως «την δική μας ομάδα διακρίνει η απόλυτη συντροφικότητα μεταξύ όλων των στελεχών, ανεξαρτήτως τάσεως και πολιτικής ομάδας που ανήκουν, γεγονός που αντιπαραβάλλεται με ό,τι συμβαίνει με άλλα κόμματα στην Ροδόπη αυτή την περίοδο στις εσωτερικές πολιτικές τους σχέσεις».

«Είμαστε ενωμένοι και περισσότερο αποφασισμένοι από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν προκειμένου να πάμε όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια μέχρι και τις εθνικές εκλογές και από εκεί και πέρα βλέπουμε το πως θα δημιουργηθεί η πραγματικότητα και οι συνθήκες μέσα από τα αποτελέσματα τους» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.