Συναντηση του δημαρχου Κομοτηνης με τον Οικουμενικο Πατριαρχη κ.κ. Βαρθολομαιο

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο επισκέφθηκε την Κυριακή που μας πέρασε αποστολή του δήμου Κομοτηνής με επικεφαλής το δήμαρχο της πόλης κ. Τάσο Βαβατσικλή.

Στην αποστολή συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ. Βασίλης Κυπριανίδης, Δημήτρης Αηδίνογλου, Γιώργος Μανανάς, Ρεσήτ Τζεμήλ, δημοσιογράφοι από το Νομό Ροδόπης και τηλεοπτικοί ρεπόρτερς από τη Θράκη. Καθοδηγητικό ρόλο στη συγκρότηση του προγράμματος της αποστολής είχε ο εκκλησιαστικός ιστορικός, θεολόγος και νομικός κ. Ιωάννης Σιδηράς.

Η αποστολή ξεκίνησε το διήμερο πρόγραμμά της το πρωινό του Σαββάτου και με το πέρασμα των συνόρων είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν την τεράστια καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες του ποταμού Έβρου επί τουρκικού κυρίως εδάφους, επί του οποίου χιλιάδες στρεμμάτων είναι πλημμυρισμένα με τόνους νερού.

Στο Μπαλουκλί – Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πατριαρχών – Στη Μονή της Χώρας

Πρώτη στάση της αποστολής ήταν το Μπαλουκλί, (τουρκική λέξη που σημαίνει ιχθυοφόρος) και συνυφαίνεται απ’ τη μια με τους γνωστούς «μύθους» για τα μισοτηγανισμένα ψάρια κι από την άλλη διαχρονικά με το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής, μια εξαιρετικής βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνα, στην οποία η Παναγία επικάθηται επί αγιάσματος. Στον περίβολο του ναού της Ζωοδόχου Πηγής έχουν επί του δαπέδου τοποθετηθεί επιτύμβιες στήλες επιφανών της πόλεως και εκεί υπάρχουν κι οι τάφοι των ορθοδόξων πατριαρχών, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των οποίων ο πατήρ Σταύρος Σπορίκης ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.

Στον ίδιο χώρο αναλυτικά στην προσφορά κάθε ορθόδοξου πατριάρχη αναφέρθηκε ο θεολόγος Ιωάννης Ελ. Σιδηράς.

Ακολούθησε περιδιάβαση στο κοιμητήριο απέναντι του ναού όπου επί των επιτυμβίων αποτυπώνεται ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης των τελευταίων αιώνων.

Ακολούθησε επίσκεψη στο προστατευόμενο από την Unesco μνημείο της Μονής της Χώρας το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο και θεωρείται ως το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων, ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης αλλά και της παγκόσμιας αισθητικής, με ψηφιδωτά και αγιογραφίες. Σημειωτέον ότι η μονή πήρε το όνομά της από την εικόνα της Παναγίας, «Χώρας του αχωρήτου» εξ ου και το προσωνύμιο της μονής ως Μονής της «χώρας των ζώντων».

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου – Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την Κυριακή το πρωί, η αποστολή παρακολούθησε την κατανυκτική θεία λειτουργία χοροσταντούντος του αρχιεπισκόπου Δημητρίου Β΄ στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου μαζί με ορθοδόξους από πολλές χώρες του κόσμου.

Αμέσως μετά η αποστολή με επικεφαλής το δήμαρχο Κομοτηνής Τάσο Βαβατσικλή επισκέφθηκε το Πατριαρχικό Μέγαρο και οδηγήθηκε στην αίθουσα του Θρόνου, όπου ακολούθησε συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, προς τον οποίο ο δήμαρχος Κομοτηναίων απηύθυνε τα ακόλουθα:

Τάσος Βαβατσικλής: «Αποδεχόμεθα και υλοποιούμε με ευφροσύνη τον ανθρωπιστικό σας λόγο»

Παναγιώτατε και Θειότατε Δέσποτα,

Προσερχόμεθα με πεπληρωμένη την ψυχήν όλων μας από την πνευματική αναλαμπή της Παναγιότητός Σας, και υποκλινόμεθα με ευλάβεια αλλά και με ευφρόσυνη πνευματική έξαρση προ της Θεοδότου Αρχιερωσύνης Σας. Τιμήσατε την πόλη και τους δημότες μας, επισκεπτόμενος στο εγγύς παρελθόν την Κομοτηνήν, και ήδη υϊκώς και ταπεινοφρόνως Σας ανταποδίδομε την μεγάλη τιμή…

Αποτελούμε ολιγοπρόσωπη μεν, αλλά αντιπροσωπευτική έκφραση της ολότητας του λαού μιας πεφιλημένης και από Εσάς Θρακικής περιοχής, της οποίας και αποτελείτε Επίτιμο Δημότη. Της περιοχής του Δήμου Κομοτηνής, πρωτευούσης πόλης της Ελληνικής Θράκης.

Επί κεφαλής, ο ήδη προσφωνών την Παναγιότητά σας, αιρετός Δήμαρχος της πόλης και μετέχοντες επίλεκτοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και παράγοντες της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής μας. Όλοι ομού, επικαλούμεθα την ευλογία σας υπέρ ημών και υπέρ όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της Ροδόπης, και την παρακλητική πρεσβεία σας, προς τον Ύψιστον, όπως μας διαφυλάττει εσαεί υπό την λάμπουσα σκέπην του.

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Θέλουμε προσέτι, παριστάμενοι ευλαβώς ενώπιόν σας, να σας διαβεβαιώσουμε ότι σύμπας ο ποιμενόμενος και ευλαβούμενος λαός της Κομοτηνής και της επέκεινα Ροδόπης, αποδέχεται με ευφροσύνη και υλοποιεί- με πρώτιστο θεμέλιο λίθο, την Πατριαρχική σας διδαχή και τον ανθρωπιστικό σας Λόγο- την διαρκή συνέχιση της ειρήνης, της φιλαλληλίας, της αλληλεγγύης και της πολιτισμικής και κοινωνικής συνύπαρξης όλων των στοιχείων, τα οποία με αναγνωρισμένες και παραδεκτές φυλετικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, συνθέτουν τον τοπικό πληθυσμό.

Άλλωστε, η Θράκη αποτελούσε ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμού -πραγματική πηγή λαών και χρόνων-, όπως προσφυώς ύμνησε ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Εστέ βέβαιος ότι όλοι ασμένως εις την Θράκην ποιμενόμεθα υπό το εκκλησιαστικό πατριαρχικό καθεστώς των Νέων Χωρών, όπως πάντοτε με τα γραπτά και τον δημόσιο λόγο του προβάλλει ο Θεολόγος και Ιστορικός κ. Ιωάννης Σιδηράς. Και εστέ βέβαιος ότι εμπνεόμεθα από τις Θεόπνευστες πρωτοβουλίες που εσείς με τις ανόθευτες αποτιμήσεις του Θρησκευτικού σας Λόγου, διαρκώς βροντολαλείτε με καρτερία, για την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας ειρήνης, την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτιμήσεις και διακηρύξεις που σηματοδοτούν τα διανοήματα και την αποστολή του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του πάνσεπτου Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Είναι, Παναγιώτατε, θαυμαστή η επιμέλειά σας να προσφέρετε στην οικουμένη την διαρκή πνευματική ζωντάνια του Εκκλησιαστικού σας Λόγου, που έχει άμεση σχέση με την Εθνικοθρησκευτική ζωντάνια του Γένους και πρωτίστως των σύγχρονων Θρακιωτών. Ορθοτομείτε την Οικουμενική Χριστιανική Πίστη της Ορθοδοξίας, που δεν είναι άλλη από την ίδια την διαρκώς αναγεννούμενη ζωντάνια της ζωής και της αλήθειας στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού…

Παναγιώτατε,

Ευχόμεθα όλοι στον Μεγαλοδύναμο Θεό να σας διαφυλάττει εν ειρήνη και υγεία, ώστε να κηρύττετε σθεναρώς, δια του Πατριαρχικού σας Λόγου και των Πνευματικών έργων σας, την Ορθοδοξία της Οικουμένης, να υπηρετείτε το ένδοξο Γένος των Ρωμιών και να συνοδεύετε με την διαρκή πατριαρχική ευχή, προσευχή και ευλογία σας, τις σκέψεις και τα έργα ημών των ταπεινών υπηρετών του μεγαλείου του Τριαδικού μας Θεού και του απείρου ύψους της Διδασκαλίας του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Εις πολλά τα έτη Παναγιώτατε Δέσποτα.

Στους λόγους υποδοχής της αποστολής απαντώντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, πάνσεπτος μορφή της ορθοδοξίας, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος:

«Σε κάθε περίπτωση και κάθε χρονική στιγμή υλοποιούμε το Οικουμενικό Μήνυμα της Ορθοδοξίας και του Οικουμενισμού»

Υποδεχόμεθα αντιπροσωπεία των κατοίκων της Κομοτηνής και ευρύτερα της Ροδόπης υπό την ηγεσίαν του αγαπητού κυρίου δημάρχου, τον οποίον και ευχαριστώ για τη θερμήν και ωραίαν προσφώνησίν του. Την παρηκολούθησα με προσοχήν και πάλι ευχαριστώ δια την αποτίμησιν των ταπεινών προσπαθειών μας εδώ στην μητέρα Εκκλησία δια την ειρήνην στην γην όπως εύχεται πάντοτε η εκκλησία μας, “υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”, δια την αποτίμησιν των προσπαθειών μας για τη συνεννόηση των ανθρώπων και των λαών, δια την επικράτηση των υψηλών αξιών και ιδεωδών που ισχύουν διαχρονικά, που είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικής και θρησκευτικής προελεύσεως και πεποιθήσεων και ακόμη και δια την προστασίαν του περιβάλλοντος που είναι μία από τις προτεραιότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το λέγω διότι μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας είναι και ο Αντιδήμαρχος για τα θέματα του Περιβάλλοντος.

Γνωρίζετε ότι το Πατριαρχείο μας από ετών ήδη από της εποχής του αοιδίμου προκατόχου μου ασχολείται με αυτά τα θέματα. Επιθυμία να ευαισθητοποιήσει όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ως προς την αναγκαιότητα του σεβασμού της δημιουργίας του θεού. Γνωρίζετε το συμπόσια που έχουμε οργανώσει μέχρι σήμερα, το 3ον το οποίον έγινε το 1999 έγινεν επί του Δουνάβεως, περάσαμε και από τη γειτονιά σας πιο επάνω από εσάς, φθάσαμε μέχρι το Δέλτα του Δουνάβεως και αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το 6ο κατά σειράν Διεθνές και Διαθρησκειακό Οικολογικό Συμπόσιο το οποίο θα γίνει εις τον Αμαζόνιο περί τα μέσα του προσεχούς Ιουλίου. Υπάρχει συντονιστική επιτροπή, η οποία το προετοιμάζει ήδη. Η επιτροπή έχει επισκεφτεί τρεις φορές την περιοχή και ευελπιστούμε να πάνε και αυτή τη φορά όλα καλά όπως και στα προηγούμενα πέντε συμπόσια. Εις το τέλος του 4ου που έγινε στην Αδριατική είχαμε συνυπογράψει με τον αείμνηστον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄ και μία κοινή διακήρυξη δια την ηθικήν του περιβάλλοντος απευθυνομένη εις τους πιστούς και των δύο εκκλησιών.

Όσον αφορά στην συνύπαρξιν των ανθρώπων διαφορετικών προελεύσεων, στην οποίαν αναφερθήκατε και εσείς κ. Δήμαρχε, έχετε εις την περιοχήν σας την εμπειρίαν συνυπάρξεως χριστιανών και μουσουλμάνων, όπως και εμείς εδώ για πεντέμισι αιώνες από της αλώσεως αλλά και προ της αλώσεως. Αναφέρεται εις την Ιστορίαν ότι ήδη ο Ιερός Χρυσόστομος, του οποίου τα 1700 χρόνια από το θάνατό του θα εορτάσομεν στο προσεχές έτος, σε επιστημονικό συνέδριο το Σεπτέμβριο του 2007, είχε αγκαλιάσει πρόσφυγες οι οποίοι ήλθαν από ασιατικές χώρες εδώ στην Κωνσταντινούπολη και τους έδειξε την στοργήν της χριστιανικής μας εκκλησίας και έκτοτε αυτή είναι η γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι ανοιχτοί ορίζοντες, η ανάπτυξη προς όλους με σεβασμό.


Πιστεύω ότι και οι σημερινοί διαθρησκειακοί διάλογοι, τους οποίους διεξάγει το Πατριαρχείο εδώ και 25 χρόνια περίπου με δική μου πρωτοβουλία, εντάσσονται εις αυτό το πλαίσιο του οικουμενικού ανοίγματος του οικουμενικού πνεύματος, το οποίον χαρακτηρίζει και το γένος μας και την Ορθοδοξίαν. Προσπαθούμε να υπερβαίνουμε τον επαρχιωτισμό και να υλοποιούμε σε κάθε περίπτωση και σε κάθε χρονική στιγμή το οικουμενικό μήνυμα της Ορθοδοξίας και του Οικουμενισμού του οποίου φορέας είναι το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείο.

Ως προς τον δεσμόν του Πατριαρχείου με τις Νέες Χώρες, που επίσης εμνημονεύσατε, αυτός ο δεσμός είναι ακατάλυτος, είναι βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του λαού της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο επισκέφθηκα τις Ιερές Μητροπόλεις Εδέσσης, Πέλλης και Φλωρίνης θυμηθήκαμε με τους εκεί Ποιμενάρχας και τοπικούς φορείς και παράγοντας αμέτρητες περιπτώσεις από την πρόσφατη και παλαιοτέραν ιστορίαν στοργικού και συγκεκριμένου ενδιαφέροντος της μητρός Εκκλησίας προς τους κατοίκους των περιοχών και περιπτώσεις συγκινητικές αφοσιώσεως και ευγνωμοσύνης των Μακεδόνων προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες σήμερα αυτός ο δεσμός επειδή ακριβώς είναι βαθιά ριζωμένος θα υπάρχει πάντοτε και διηνεκές.

Επί τη ευκαιρία αυτή συγχαίρω και ευχαριστώ τον Νομικό- Θεολόγο – Ιστορικό κ. Ιωάννη Σιδηρά για τα ωραία αυτά που γράφει επί μονίμου βάσεως, δια των οποίων διαφωτίζει το ευρύτερον κοινόν της Θράκης και ακόμη πιο πέρα για το τι σημαίνει Οικουμενικόν Πατριαρχείον, τι έχει προσφέρει εις το Γένος μας, εις την Ορθοδοξίαν και εις την ανθρωπότητα ολόκληρη ως θρησκευτικό κέντρο και ως εκπολιτιστικός παράγων και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των Πανελλήνων και των Πανορθοδόξων έναντι του Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας. Μακάρι το παράδειγμα του κ. Σιδηρά να μιμηθούν κι άλλοι να ενεργήσουν κατά τον ίδιον τρόπον.

Εις το πρόσωπον του πατρός Σταύρου χαιρετίζω όλον τον Ίερόν Κλήρον της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής με επικεφαλής τον Ποιμενάρχην σας αξιοσέβαστον αδελφόν Δαμασκηνόν, ο οποίος προ ολίγων μηνών με τον Άγιον Αλεξανδρουπόλεως επραγματοποίησε προσκύνημα εδώ και με προσεκάλεσε να έρθω και πάλι στην Κομοτηνή, του είπα πως θα κάνω και δεύτερη επίσκεψη στην Κομοτηνήν, αλλά ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμίαν να έλθει εδώ το ταχύτερον δυνατόν. Ενθυμούμαι ένα από τα πρόσφατα άρθρα του κ. Σιδηρά που αναφερόταν στην επίσκεψη του προκατόχου μου του Μεγάλου Πατριάρχου Αθηναγόρα στην Κομοτηνή και τις αντιφωνήσεις που αντηλλάγησαν μεταξύ του τότε Ποιμενάρχου σας, αειμνήστου Τιμοθέου και του αοιδίμου προκατόχου μου Αθηναγόρα, οι οποίες προσφωνήσεις ανάγλυφα παρουσίαζαν τους δεσμούς της Θράκης με την Κωνσταντινούπολη, των Μητροπόλεων των λεγομένων Νέων Χωρών με την Μητέραν Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν.

Είθε όλοι να ζούμε εν ειρήνη, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και όλοι οι άνθρωποι της γης. Να μην επικρέμαται επί πολύ επάνω από τις κεφαλές όπως σήμερα ως δαμόκλειος σπάθη ο φανατισμός και η τρομοκρατία των οποίων πικράν πείραν έλαβε ο κόσμος και εδώ στην Κωνσταντινούπολιν και εις την Μαδρίτην τα τελευταία χρόνια, εις την Νέαν Υόρκην και πάντοτε εκτοξεύονται και πλανώνται τέτοιες απειλές στον ορίζοντα. Εύχομαι να μην επαληθευτούν οι απειλές και να επικρατήσει ομόνοια και αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, η οποία ομόνοια και αγάπη με την συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη για όλους είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτισε και ευλόγησε καθένα χωριστά από τα μέλη της αποστολής και προσέφερε σταυρό και έντυπα ως αναμνηστικά της συναντήσεως.

Ο δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής του προσέφερε ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας, ποικιλμένη με ασήμι και τόμο με τα συνοδευτικά επίθετα της μητέρας των πάντων, της Παναγίας.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τον πατέρα Σταύρο και τον θεολόγο Ιωάννη Ελ. Σιδηρά.

Στη Σηλυβρία με το δήμαρχο Χουσεϊν Τουράν

Η επόμενη συνάντηση του δημάρχου ήταν στη Σηλυβρία, με το νεαρό δήμαρχο της πόλεως κ. Χουσεϊν Τουράν και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γκιουλ.

Διατυπώθηκαν προτάσεις και αποφασίστηκε μια κατ΄αρχήν παρουσία του δήμου Σηλυβρίας στα «Ελευθέρια της Θράκης» με χορευτικό συγκρότημα, η οποία όμως υπερκεράστηκε γρήγορα κι από τις δύο πλευρές, καθόσον και οι δύο συμφώνησαν γρήγορα να ξανασυναντηθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για από κοινού πραγμάτωση σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η αποστολή επέστρεψε στην Κομοτηνή αργά το βράδυ.

Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.