Συμμαχος για το Φραγμα Ιασμου ο ΥΠΑΑΤ Σπηλιος Λιβανος

Ενίσχυση της εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα, και έμφαση στις υποδομές θα δώσει το Υπουργείο, τόνισε κατά την επίσκεψή του στη Ροδόπη

Ευκαιρίες για αναδιάταξη της κλωστοϋφαντουργίας από την αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ

Την πρόθεση του υπουργείου να στηρίξει τόσο την εκπαίδευση, όσο και τη δημιουργία υποδομών στη Ροδόπη, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος επισκέφτηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου την Ξάνθη και τη Ροδόπη.

Ο κ. Λιβανός αρχικά βρέθηκε στην Ξάνθη, όπου επισκέφτηκε τη βιομηχανία JTI, την Σ.Ε.Κ.Ε, ενώ μετέβη και στην περιοχή των Τοξοτών, για το έργο του αρδευτικού του Νέστου.

Με τον Στ. Κουρούδη στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Στη συνέχεια επισκέφτηκε στην Κομοτηνή τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, πριν παρευρεθεί στην ημερίδα για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Νομαρχία.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Λιβανός στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόθεση του υπουργείου να πιέσει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, για να προχωρήσει η υλοποίηση του φράγματος Ιάσμου.

Επίσης μίλησε για στήριξη της εκπαίδευσης στον αγροτικό τομέα με την ενίσχυση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αλλά και την έμφαση στην ποιότητα όλων των αγροτικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο επισκέφτηκε τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, όπου στάθηκε και στο γεγονός ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη ευνοούν την επανέναρξη της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας, στην οποία η Ροδόπη είχε σημαντική παράδοση.

Φορείς εξέθεσαν τις απόψεις τους κατά τη σύσκεψη

Στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγή με τη νέα ΚΑΠ

Η συζήτηση για την νέα ΚΑΠ, έγινε με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, βουλευτών αλλά κυρίως τους ίδιους τους αγρότες και τις ενώσεις τους.

Η νέα ΚΑΠ, που συμφωνήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στην ΕΕ, θα επηρεάσει και την παραγωγή αλλά και τη ζωή τόσο των αγροτών μας όσο και όλων των πολιτών που ζουν από τη δουλειά και την παραγωγή των αγροτών» σημείωσε, έχοντας ως στόχο μια πιο βιώσιμη, πιο λειτουργική, πιο αποδοτική και περιβαλλοντική αγροτική πολιτική.

Το Υπουργείο, τόνισε, θέλει να διαμορφώσει μαζί με τους αγρότες το στρατηγικό τους σχέδιο, και στη συνέχεια την πολιτική για τον αγροτικό τομέα, που έχει σκοπό να αναβαθμίσει τον Έλληνα αγρότη στην αλυσίδα παραγωγής, να στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια τόσο τους αγρότες, όσο και τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, να ενισχύσει τη χρήση της νέας τεχνολογίας, αλλά και να ενισχύσει προϊόντα με προστιθέμενη αξία, όπως τα βιολογικά.

Ο κ. Λιβανός όμως θεωρεί πως ανάμεσα σε όλα αυτά, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών και των νέων που θα μπουν στην παραγωγή, αυξάνοντας την εισδοχή και την παραμονή των νέων στην αγροτική παραγωγή, και να δημιουργήσουν εν τέλει μια διαφορετική συνείδηση για τη σημασία της αγροτικής παραγωγής για όλους, δίνοντας βάση στη συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική στην ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα είναι η παραγωγή των ελληνικών προϊόντων, η ίδια η ελληνική διατροφή και η σύνδεσή της με την ιστορία και τον πολιτισμού κάθε τόπου, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εξαγωγές.

Αυτά συζήτησαν τόσο στην Κομοτηνή, αλλά και θα συζητήσουν σε όλη την Ελλάδα με τους παραγωγούς, ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο να έχουν την δυνατότητα, και μέσω της τεχνολογίας, να δεχτούν τις προτάσεις και τις σκέψεις όσων δεν συμμετείχαν στις συναντήσεις, για να διαμορφώσουν το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγή και τη ζωή των παραγωγών τα επόμενα δέκα χρόνια.

Φορείς εξέθεσαν τις απόψεις τους κατά τη σύσκεψη

«Υπάρχει πολιτική βούληση για το φράγμα Ιάσμου»

Ειδική μνεία έκανε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Λιβανός στο Φράγμα του Ιάσμου, η ανάγκη για τη δημιουργία του οποίου επισημάνθηκε από πολλούς, μεταξύ των οποίων και του βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Να θυμίσουμε πως για το φράγμα είχε υπάρξει μελέτη στις αρχές του 2010, που είχε εγκριθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο,  όμως είχε «κολλήσει» σε ενστάσεις από το Φορέα Διαχείρισης.

Πλέον όμως γίνεται εκ νέου προσπάθεια για την επικαιροποίηση της μελέτης, ώστε να προχωρήσει, με τον Υπουργό να τονίζει πως κάνουν προσπάθειες να ενισχύσουν τις υποδομές στην αγροτική οικονομία, για αυτό και έχουν εντάξει 1 δις ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργηθούν όπου χρειάζεται φράγματα νερού και δίκτυα άρδευσης.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, τόσο ο κ. Στυλιανίδης όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, έχουν θίξει το θέμα του φράγματος. «Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα είναι μέσα στο πλάνο μας και υπάρχει πολιτική βούληση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ωρίμανση του έργου» σημείωσε ο υπουργός και τόνισε πως αν μπορέσουν μέσα στον απαιτούμενο χρόνο να ωριμάσουν το έργο, «είναι προφανές πως το θέλουμε και εμείς, όπως και εσείς».

Η εκπαίδευση κλειδί για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα

Η επίσκεψη του κ. Λιβανού στη Ροδόπη ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα Κομοτηνής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση των δομών του, τόσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο έρευνας, από τον υπεύθυνο του κέντρου  της δομής κ. Αθανάσιο Δεμίρη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου.

Όπως τονίστηκε, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο αριθμός των Νέων Γεωργών ανέρχεται σε 1.376 άτομα και προβλέπεται να υλοποιηθούν 78 προγράμματα κατάρτισης (ο αρχικός σχεδιασμός προ κορωνοϊού ήταν 74 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 1.341.600).

Η ποσοστιαία κατανομή των Νέων Γεωργών με βάση την κατεύθυνση της γεωργικής τους εκμετάλλευσης είναι: Φυτική Παραγωγή 84,0%, Ζωική Παραγωγή 12,3% (στην ΠΕ Ξάνθης είναι 27,1%) και Μελισσοκομία 3,7%.

Δυστυχώς στην Κομοτηνή ο παλιός Σταθμός Γεωργικής Έρευνας υπολειτουργεί, και κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού, όμως ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα δεσμεύτηκε πως θα αναβαθμίσουν την παρουσία τους στη Ροδόπη, και υπάρχει ενδιαφέρον από ερευνητές από άλλες περιοχές να μετατεθούν στην Κομοτηνή.

Παράλληλα επιθυμούν να αναβαθμίσουν τη δομή για νέους καλλιεργητές, και να αξιοποιηθεί το ακίνητο του Σταθμού.

Τον χώρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα γνώρισε ο Σπ. Λιβανός

Από την πλευρά του ο κ. Λιβανός τόνισε πως υπάρχουν οι υποδομές για να δημιουργήσουν ένα πυρήνα αναζωογόνησης της αγροτικής παραγωγής στη Ροδόπη, να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους και να εκπαιδευτούν σε μεθόδους σύγχρονων καλλιεργειών.

Επισήμανε πως μέσα από το ταμείο ανάκαμψης, διπλασιάζονται οι πόροι για τους νέους αγρότες, ενώ σκοπεύουν να δημιουργήσουν εκπαιδευτήρια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, να ενισχυθούν και να αποκτήσουν άλλες δυνατότητες και προγράμματα που θα δίνουν λύσεις.

Όλα αυτά όμως θα ξεκαθαριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, όταν συμπληρώνονται τα 10 χρόνια του ΕΛΓΟ, όπου θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του, και οι νέες προοπτικές, ρίχνοντας βάρος στην ΑΜΘ.

Πεδίο λαμπρό για την κλωστοϋφαντουργία

Κατά την επίσκεψη στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ο κ. Λιβανός άκουσε τις απόψεις του προέδρου τους κ. Σταμάτη Κουρούδη τόσο για τις υποδομές (κυρίως άρδευση) όσο και την παραγωγή βαμβακιού με αυξημένη αξία.

Μάλιστα ο κ. Κουρούδης επισήμανε πως είναι σημαντικό να έχουν οι παραγωγοί οικονομικό αποτέλεσμα, και τόνισε πως το πρόβλημα στον τομέα δεν είναι τόσο η χρηματοδότηση, αλλά η θεσμοθέτηση κανόνων για να παράγεται καλύτερο προϊόν που θα δίνει στους παραγωγούς προστιθέμενη αξία.

Ο Υπουργός από την πλευρά του εξέφρασε τη διάθεση για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο σχεδιασμό της στρατηγικής για το βαμβάκι, που θα εξασφαλίσει το μέλλον της καλλιέργειας, επισημαίνοντας, όπως είχε κάνει και ο κ. Κουρούδης, τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η ΕΕ επιτρέπει ξανά, μετά από δεκαετίες, την στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας και στη χώρα μας, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη του κλάδου, που κατέρρευσε τα προηγούμενα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.