«Συλλογικες Συμβασεις και Απληρωτη Δουλεια. Πως θα ανακτηθει το χαμενο εδαφος σε Ελλαδα και Ευρωπη»

Ημερίδα της Ευρωομάδας και του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Ένα μικρό, ζοφερό αλλά πραγματικό, πανόραμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα των μνημονίων και στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού ιχνογραφήθηκε στην Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή επιστημόνων, ευρωβουλευτών, συνδικαλιστών από την Ελλάδα και τέσσερις ακόμη χώρες της Ε.Ε., αλλά και της κυβέρνησης, την οποία εκπροσώπησε παρεμβαίνοντας στην ημερίδα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Δημήτρης Παπαδημούλης «Είναι παράλογο ο Τόμσεν να ζητάει παραπάνω μέτρα όταν τα νούμερα έχουν εξελιχθεί καλύτερα»

«Η Ευρώπη ή θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της ή θα κάνει βήματα προς τα πίσω, στην κατάσταση μέσα στην οποία γεννήθηκε ο ναζισμός και ο φασισμός», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας. «Είναι παράλογο ο Τόμσεν να ζητάει παραπάνω μέτρα όταν τα νούμερα έχουν εξελιχθεί καλύτερα», είπε ο Δ. Παπαδημούλης και τόνισε τη δέσμευση της συμφωνίας με τους δανειστές να επανέλθουν οι συλλογικές συμφωνίες στην Ελλάδα που καταργήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια, οδηγώντας στη μείωση του κατώτατου μισθού. 

Γιώργος Κατρούγκαλος «Θα σεβαστούμε μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις, αλλά θα εντάξουμε τα μέτρα σε πράξεις που έχουν ευρύτερο κοινωνικό πρόσημο»

«Η Ευρώπη δε βρίσκεται ενώπιον του εαυτού της μόνο στο προσφυγικό. Η επιβίωση του κοινωνικού μοντέλου, είναι μείζον θέμα την ώρα που η Ευρώπη τηρεί τον τελευταίο καιρό πορεία αντίθετη με τις παραδόσεις και την ψυχή της» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος στην παρέμβασή του στην εκδήλωση . «Το μνημόνιο που υπογράψαμε, μετά το πραξικόπημα του κλεισίματος των τραπεζών, περιλαμβάνει νεοφιλελεύθερα μέτρα», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε «θα σεβαστούμε μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις, αλλά θα εντάξουμε τα μέτρα σε πράξεις που έχουν ευρύτερο κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικό σχήμα».
 
Είπε ότι η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι δύο βασικές αρχές της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Υπενθύμισε την κύρωση του αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πληρέστερη προστασία των εργατικών δικαιωμάτων, βάσει του οποίου οι απολύσεις πρέπει πλέον να είναι αιτιολογημένες. Κάλεσε το εργατικό κίνημα να χρησιμοποιεί την προστατευτική νομοθεσία ως όπλο στον “πόλεμο” εργοδοσίας και εργαζομένων.
 
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι το προτεινόμενο ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός και προανήγγειλε ότι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης της εργατικής νομοθεσίας. «Έχουμε συγκροτήσει ήδη μια επιτροπή από ειδικούς και με βάση τα πορίσματά της θα θεσπισθεί η τομή που θα επαναφέρει το κοινωνικό σχήμα στην Ελλάδα. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θα αποστείλει εκπρόσωπο της ο οποίος θα επιτηρεί αυτά τα μέτρα», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.