Συγκρουση για την καταλληλολητα του νερου υδρευσης σε Αρσακειο, Λοφαριο και Αρισβη

Απόστολος Ιωάννου «Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και ο πολίτης είναι σε μια κατάσταση ανασφάλειας, μη γνωρίζοντας αν θα πρέπει να πιεί νερό ή όχι»

Ντίνος Χαριτόπουλος
«Είναι δυνατόν τέτοια ζητήματα, μετά από τέτοιες κακοκαιρίες, να αποτελούν αντικείμενο μικροπολιτικής;»

 
Σύγκρουση προκλήθηκε για το θέμα της καταλληλόλητας του νερού ύδρευσης στους οικισμούς Αρσακείου, Λοφαρίου και Αρίσβης στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών, με την παράταξη της «Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών» να κατηγορεί τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο για έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα.
 
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του απάντησε πως όλα έγιναν «εκεί που έπρεπε, στο βαθμό που έπρεπε και με τον τόνο που έπρεπε» αφήνοντας αιχμές για μικροπολιτική αντιμετώπιση του θέματος και αναίτια πρόκληση πανικού.
 

Αιχμές για την ποιότητα του νερού

 
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Απόστολος Ιωάννου στο Ράδιο Παρατηρητής, οι κάτοικοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους προς αυτόν από την προηγούμενη Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, όταν ενημερώθηκαν ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το νερό της ύδρευσης για πόση, μαγείρεμα, επεξεργασία τροφίμων, «λόγω εργασιών συντήρησης και καθαρισμού δικτύων και δεξαμενών».
 
Αυτό προκάλεσε απορίες στον κ. Ιωάννου και την παράταξη του, που διαπίστωσαν μετά από ερώτημα στο Δήμο, ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό των οικισμών αυτών, με πιθανό μικροβιακό φορτίο που οφείλεται στις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα.
 
Μάλιστα προκάλεσε ανησυχία ότι οι κάτοικοι των οικισμών μετά από την ανακοίνωση, συγκέντρωσαν νερό από το δίκτυο, για χρήση τις επόμενες πέντε μέρες, ενώ σημειώνουν πως η ανακοίνωση φαίνεται να μην υπογράφηκε από την Τεχνική Υπηρεσία.
 
Ο ίδιος ο κ. Ιωάννου προσπάθησε να ενημερωθεί επισήμως για το τι ακριβώς συμβαίνει, για αυτό και έκανε αίτηση για γνωστοποίηση των εγγράφων που αφορούν το νερό των οικισμών, τα οποία και αναμένει. Παρόλα αυτά εξέφρασε αμφιβολίες για το αν μπορούν ελεύθερα οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το νερό της ύδρευσης, γιατί δεν γνωρίζει αν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή αν μετά την υπερχλωρίωση και όλα τα άλλα μέτρα, αν λήφθηκε δείγμα για ανάλυση, και μόνο αν αυτό δεν έχει πρόβλημα, μετά το δεύτερο πενθήμερο, θα επιτραπεί η κατανάλωση του νερού.
 
«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και ο πολίτης είναι σε μια κατάσταση ανασφάλειας, μη γνωρίζοντας αν θα πρέπει να πιεί νερό ή όχι» σημείωσε, τονίζοντας πως θα έπρεπε αφενός να υπάρξει ανακοίνωση για την ασφάλεια του νερού, μετά το πρώτο πενθήμερο, και στο μεταξύ ο Δήμος να παρέχει νερό για να καλύψει τις ανάγκες αυτές.
 
Ο κ. Ιωάννου τόνισε δε πως μέχρι να βγει το οριστικό αποτέλεσμα των αναλύσεων που θα δείξει το νερό κατάλληλο προς κατανάλωση, δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των 3 οικισμών.
 

Όχι στην μικροπολιτική

 
Με την μομφή πως ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί για τις κινήσεις, τις επιφυλάξεις και τα ερωτήματα του κ. Ιωάννου και της παράταξής του μέχρι την έκδοση της ανακοίνωσης ξεκίνησε την απάντησή του, μιλώντας λίγο αργότερα στην εκπομπή, ο κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, θέτοντας τα δικά του ερωτήματα προς τον κ. Ιωάννου.
 
«Γνωρίζει ότι έγιναν πλημμύρες στην περιοχή μας; Ότι δημιούργησαν καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης πολλών οικισμών; Ότι πολλά χωριά δεν είχαν νερό για μέρες και με την δυναμική παρέμβαση της υπηρεσίας ύδρευσης αποκαταστάθηκαν στο συντομότερο δυνατό χρόνο;» αναρωτήθηκε, μιας και ο κ. Ιωάννου «διαβιεί εκτός Δήμου, και αυτά που θέτει δείχνει ότι δεν γνωρίζει μερικά πράγματα».
 
Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως η οδός που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης, ήταν πρώτα να ενημερωθεί από τους αρμόδιους αντιδημάρχους ή τον Δήμαρχο για την κατάσταση, και μετά να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, για να μην προκαλέσει τον πανικό και εντυπώσεις που δεν ισχύουν.
 
Ταυτόχρονα, επί τους ουσίας του θέματος, ο κ. Χαριτόπουλος εξήγησε πως μετά τις πλημμύρες της 12ης Ιανουαρίου, υπήρχαν διακοπές υδροδότησης στους επίμαχους οικισμούς, και μετά από όχληση του υγειονομικού, λήφθηκαν δείγματα από αυτούς, και τους ζητήθηκε να γίνουν βήματα για την βελτίωση της ποιότητας του νερού, λόγω της πιθανότητας εισόδου ξένων στοιχείων λόγω των βλαβών.
 
Αυτό κοινοποιήθηκε προς τους προέδρους και σε δημόσιους χώρους με ανακοινώσεις, και μέσω των εταιρειών που έχει προσλάβει ο Δήμος για χλωρίωση και ανάλυση του νερού, κάτι που θεωρεί πως θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Ιωάννου.
 
Τελικά ενημερώθηκαν από το υγειονομικό ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη, όμως θα συνεχίσουν οι χλωριώσεις σε δύο οικισμούς, Λοφάριο και Αρσάκειο, για τρείς μέρες, και θα ανακοινωθεί στους κατοίκους να συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούν το νερό για αυτή την περίοδο.
 
Με αυτό πέρασε στην αντεπίθεση προς τον κ. Ιωάννου, σημειώνοντας πως «είναι δυνατόν τέτοια ζητήματα, μετά από τέτοιες κακοκαιρίες, να αποτελούν αντικείμενο μικροπολιτικής;» θεωρώντας πως όλα τα προβλήματα που έπληξαν τον Δήμο, από τις πλημμύρες μέχρι τις χιονοπτώσεις, αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Αν θέλει ο κ. Ιωάννου να γίνει επικοινωνιολόγος στο Δήμο, το γραφείο μου είναι ανοιχτό, γιατί είναι φίλος μου και ήταν 12 χρόνια και Δημοτικός μου Σύμβουλος» ανέφερε, ζητώντας να μην σπέρνουν τον πανικό, και υπογραμμίζοντας πως όλα έγιναν εκεί που έπρεπε, στο βαθμό που έπρεπε και με τον τόνο που έπρεπε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.