Στην Αλεξανδρουπολη το πιο συγχρονο εργοστασιο ηλεκτροπαραγωγης στη χωρα

«Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται ήδη σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με διάσταση όχι μόνο εθνική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή» τόνισε ο Πρωθυπουργός στην τελετή για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης

Η Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα η εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θράκη.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, 14 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός παρέθεσε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους των περιφερειακών ΜΜΕ ενώ ακολούθως περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης και συνομίλησε με πολίτες σε καφέ της πόλης.

Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Στην εταιρεία συμμετέχουν η ΔΕΗ με 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου με 20%. Η επένδυση, ύψους 420 εκατ. ευρώ μαζί με τα συνοδευτικά έργα, δημιουργεί κατά τη διάρκεια κατασκευής περισσότερες από 800 προσωρινές θέσεις εργασίας και 100 μόνιμες θέσεις για τα 25 χρόνια λειτουργίας. Η μονάδα θα μπορεί να λειτουργήσει αρχικά με 50% υδρογόνο, ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 100% στο μέλλον.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την θεμελίωση του πιο σύγχρονου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, το οποίο θα τροφοδοτείται, από τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που αποτελεί «ένα δίδυμο, δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο[…] με μία επένδυση η οποία υπηρετεί πλήρως τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Και αυτό με δυναμικότητα -αυτή η μονάδα την οποία βλέπετε- ίση με τρία λιγνιτικά εργοστάσια παλιού τύπου».

Κατά την διάρκεια της κατασκευής που θα ξεκινήσει άμεσα αναμένεται να εργαστούν παραπάνω από 800 εργαζόμενοι ενώ για την λειτουργία του εργοστασίου θα προσληφθούν αργότερα και σταδιακά 100 στελέχη ανέφερε τονίζοντας πως πρόκειται και για ένα έργο που αναμφισβήτητα θα κινητοποιήσει την τοπική οικονομία και προστίθεται στη μεγάλη αλυσίδα των σημαντικών υποδομών που δημιουργούνται εδώ και 3,5 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται ήδη σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με διάσταση όχι μόνο εθνική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή» τόνισε αναφερόμενος και στην αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ως εθνικής πλέον πύλης εισόδου προς όλες τις χώρες της περιοχής.

«Μέχρι το τέλος του έτους, αρχές του ’24, το FSRU το οποίο θα είναι έτοιμο έως τότε, θα δέχεται 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Και από αυτή την αφετηρία οι αγωγοί του TAP και του IGB θα διατρέχουν τη Βαλκανική ώστε να τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή μας. Και αύριο, γιατί όχι, να φτάνουν μέχρι και την Ουκρανία» τόνισε επιμένοντας στην γεωπολιτική παράμετρο καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν εκτίναξε μόνο τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά μαζί προφανώς άλλαξε τις οδεύσεις του.

«Η νέα μονάδα την οποία ουσιαστικά θεμελιώνουμε σήμερα, απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά όμως και στις προκλήσεις του μέλλοντος» ανέφερε τονίζοντας πως «θα αυξήσει τη δυνατότητά μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές», για να υπογραμμίσει πως μια τέτοια μονάδα ισχυροποιεί συνολικά την γεωπολιτική θέση της χώρας.

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε την φιλοδοξία του η Ελλάδα να αποτελέσει πάροχο ενεργειακής ασφάλειας για τα Βαλκάνια αναφερόμενος και στους ακόμα πιο «φιλόδοξους» όπως τους χαρακτήρισε στόχους που θέτονται για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας.

«Και στον τομέα των υποδομών η Ελλάδα, το κράτος, οι μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος έχει έναν σημαντικό ρόλο, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος πρωταγωνιστεί πάντα στην καινοτομία και στη δυνατότητα να βλέπει, ενδεχομένως, πιο μπροστά τις εξελίξεις, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να δρομολογούμε σχέδια τα οποία θα μας κάνουν πιο ενεργειακά ασφαλείς, θα μειώσουν τελικά το κόστος της παραγόμενης ενέργειας, αλλά θα μας βοηθήσουν να διαβούμε γρήγορα και το δρόμο της πράσινης μετάβασης» ανέφερε ευχόμενος οι προβλέψεις για γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς οφείλουμε εκτός από το μακροχρόνιο σχεδιασμό να προσφέρουμε και μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες μας σήμερα. Κι αυτό το έχουμε κάνει» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στις ανατιμήσεις με παρεμβάσεις όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και στον τομέα της τιθάσευσης του πληθωρισμού».

«Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα έχει έναν εξαιρετικά κομβικό ρόλο.  Έναν ρόλο γεωπολιτικό, έναν ρόλο ενεργειακό, έναν ρόλο αναπτυξιακό. Πράγματι, μια πόλη, μια περιοχή η οποία γίνεται σημείο αναφοράς σε έναν ενεργειακό χάρτη ο οποίος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα» κατέληξε ο ίδιος.

Κώστας Σκρέκας: «Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Βαλκανίων και Μεσογείου»

«Στην Ευρώπη κυριαρχούσε ο μύθος της ενεργειακά ασφαλούς ηπείρου. Χρειάστηκε ένας πόλεμος για να καταρρίψει αυτό το μύθο που τροφοδοτεί και μια τεράστια ενεργειακή κρίση» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ.Κώστας Σκρέκας ο οποίος υπογράμμισε πως η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Βαλκανίων και Μεσογείου. «Το 70% του φυσικού αερίου της Βουλγαρίας μεταφέρθηκε μέσω Ελλάδας μέσω του αγωγού IGB και ήδη σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της μεταφορικής ικανότητας όπως και του αγωγού ΤΑΡ. Ταυτόχρονα προωθείται και ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου (FSRU) από την Gastrade ενώ μέχρι το τέλος του 2023 θα διπλασιαστεί η ισχύς της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Βουλγαρία» ανέφερε.

Έργο σημαντικό και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Γιώργος Στάσσης ο οποίος δήλωσε πως η νέα μονάδα ενισχύει το ρόλο της χώρας ως ισχυρός και εξαγωγικός παίκτης στην ενέργεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η νέα μονάδα ενισχύει και το ρόλο της ΔΕΗ ως ισχυρού περιφερειακού παίκτη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Γιάννης Παπαδόπουλος είπε πως η έναρξη της επένδυσης αποτελεί σημαντικό ορόσημο τόσο για τους μετόχους, όσο και για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Το νέο FSRU, με το οποίο θα συνδεθεί η μονάδα, καθιστά την Ελλάδα κόμβο υποδοχής και εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», πρόσθεσε, με την Αλεξανδρούπολη να μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ.Κώστας Ξιφαράς είπε πως το έργο είναι σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της περιοχής, καθώς όπως υποστήριξε το φυσικό αέριο θα έχει εξισορροπητικό ρόλο στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια ενώ η τιμή του θα επανέλθει σύντομα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Damco Energy κ.Χρήστος Κοπελούζος τόνισε πως η νέα μονάδα θωρακίζει τη χώρα και ταυτόχρονα θα μπορεί να εξάγει ενέργεια στις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Ο ίδιος στάθηκε στις άλλες επενδύσεις του ομίλου στην περιοχή, όπως το FSRU, που στηρίζουν την τοπική οικονομία της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.