Υποψηφιος στον Εβρο στις επικειμενες βουλευτικες εκλογες ο Κυριακος Μητσοτακης
Την υποψηφιότητά του στον Έβρο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το πρωί του Σαββάτου από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έλαβε χώρα στους εκπροσώπους των Περιφερειακών ΜΜΕ ο ίδιος εξήγησε πως θα είναι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς. «Ο Έβρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο των μεγάλων εθνικών προκλήσεων και των αναπτυξιακών προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας. Κατά συνέπεια η υποψηφιότητά μου εδώ στον Έβρο πιστεύω ότι θα έχει την δική της ξεχωριστή σημασία. Είναι ενδεικτική της προσοχής που προσωπικά αποδίδω σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ειδικά στον ακριτικό Έβρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο για την Θράκη που παρουσιάστηκε χθες στην Κομοτηνή ο ίδιος ανέφερε πως ως κυβέρνηση «βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που είμαστε ώριμοι και έτοιμοι να μιλήσουμε για ένα σχέδια με ορίζοντα δεκαετίας» ενώ σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών ανέφερε πως αυτές θα γίνουν την Άνοιξη σε ένα χρονικό σημείο που «πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία».
«Οι πολίτες πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρονται για πόλωση, ένταση και για μία επιστροφή σε μια ρητορική που παραπέμπει περισσότερο σε εποχές μνημονίων και όχι σε εποχές που η χώρα μας με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά ατενίζει το μέλλον» τόνισε και πρόσθεσε ότι «εμείς θα εξακολουθούμε να μιλάμε για αυτά τα οποία έχουμε κάνει και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάζεται να καταφύγει σε τέτοιες πρακτικές; Μπορώ ίσως να το εξηγήσω, όχι μόνο γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό το οποίο ξέρεις και η αξιωματική αντιπολίτευση ξέρει καλά να παίζει αυτό το παιχνίδι».
Ο ίδιος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς την αντιπολίτευση κατηγορώντας την για «πλήρη ένδεια θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της χώρας». «Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές και θα μπαίνουμε στο σκληρό πυρήνα της προεκλογικής περιόδου, πιστεύω ότι θα αναδειχθεί και θα το κατανοήσουν οι πολίτες», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως «εμείς πια έχουμε 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας στην πλάτη μας. Οι πολίτες γνωρίζουν τι έχουμε κάνει, τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά, αλλά γνωρίζουν κατά βάση ότι έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις με αποτελεσματικότητα και έχουμε υλοποιήσει το κυβερνητικό μας σχέδιο. Άρα πιστεύω ότι με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω αυτά που θέλω να κάνω στην τετραετία και πιστέψτε με, ότι μπορώ να τα υλοποιήσω. Διότι αυτό το οποίο σας είπα το 2019 ότι θα έκανα, τα υλοποίησα».
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να εκφραστεί δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση στις εκλογές, απάντησε πως «Κάθε εκλογή είναι αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο λόγος που μπορεί να έχουμε διπλές εκλογές είναι ότι έχουμε απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κατάλαβε ότι χάνει τις εκλογές. Βολευόταν σε εκείνη τη συγκυρία».
Θα στηρίξουμε την υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές
Ως προς τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και για τις εκλογές που θα ακολουθήσουν ο ίδιος μίλησε για μία διαδικασία που γίνεται με πολύ προσοχή από τη ΝΔ που ως κόμμα εξουσίας «έχει πολλούς ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν και είναι χρέος μας να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή».
Σε ερώτηση την οποία δέχτηκε στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την στήριξη του και της ΝΔ στην υποψηφιότητά του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ.Χρήστου Μέτιου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. «Έχω καλή άποψη και μια εξαιρετική σχέση με τον Χρήστο Μέτιο, και θα απολαμβάνει την στήριξή μας στις επόμενες εκλογές ανέφερε».
Ως προς τα δημοτικά χρίσματα ο ίδιος τόνισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα χρίσμα το οποίο θα δοθεί άμεσα από το κόμμα, πριν από τις εθνικές εκλογές».
«Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική του κόμματός μας είναι σταδιακά να αποστασιοποιείται από τα χρίσματα στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, σε αντίθεση -όπως είπα- με την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, όπου εκφράζουμε ξεκάθαρα τις πολιτικές μας προτιμήσεις» κατέληξε.
«Δεν φτιάχνουμε τμήματα απλά για να στηρίξουμε μια πόλη· φτιάχνουμε τμήματα βιώσιμα»
Ως προς το ΔΠΘ και τα νέα Τμήματα που αναμένεται να ιδρυθούν ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την μεγάλη σημασία στον ρόλο του ΔΠΘ και την φιλοδοξία του να καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πανεπιστήμιο που πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει όλα τα τμήματά του σε όλες τις πόλεις που αυτά βρίσκονται. «Η στήριξη των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στην ακριτική Ελλάδα γενικά αλλά και στα πιο ακριτικά της μέρη είναι κάτι που μας αφορά συνολικά» ανέφερε κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα φοιτητικής στέγασης για τη δημιουργία νέων εστιών μέσω ΣΔΙΤ στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, που θα προσφέρει φθηνή στέγη στους φοιτητές, αλλά και μέτρα όπως η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου.
«Είναι και δουλειά του ίδιου του ΔΠΘ να στηρίξει τα ακριτικά τμήματα με το να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά ώστε να γνωρίζουν οι απόφοιτοι αυτών ότι έχουν σημαντικές προοπτικές στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε για να τονίσει πως «δεν φτιάχνουμε απλά ένα τμήμα για να στηρίξουμε μια πόλη, φτιάχνουμε ένα τμήμα γιατί θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Η πρώτη τακτική ακολουθήθηκε κατά κόρον στο παρελθόν, οδήγησε στο μαράζωμα των τμημάτων και στην καλλιέργεια ψεύτικων αναπτυξιακών προσδοκιών πόλεων που πίστευαν ότι θα μπορούν πάντα να ζουν από τμήματα. Εμείς θέλουμε βιώσιμα τμήματα και ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται το ΔΠΘ». «Θα είμαστε αυστηροί συνολικά με τα πανεπιστήμια στη χώρα» ανέφερε τονίζοντας πως «τα τμήματα της ακριτικής Ελλάδος χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα». Ειδικότερα για το «σπάσιμο» της απομόνωσης του Βορείου Έβρου ο ίδιος υπογράμμισε πως «χρειάζεται να επενδύσουμε και στις υποδομές μας, τους δρόμους αλλά και τα τρένα» κάνοντας ειδική αναφορά στην σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο που θα λειτουργήσει ως «προαστιακός» που θα εξυπηρετεί όλον τον Έβρο με ταχύτητα και ασφάλεια. «Αυτές τις επενδύσεις χρειάζεται ο Έβρος και οι φοιτητές του» κατέληξε δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει και στο κομμάτι των υποδομών.
«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το πως θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής πολιτικής κανατάλωσης δεν είναι η σωστή στρατηγική» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις της χώρας με την γείτονα, επισημαίνοντας πως «όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και όσο ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, τόσο πρόθυμοι είμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και να λύσουμε τη μια διαφορά που έχουμε με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
«Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης με όλα αυτά που έχουμε ακούσει κατά καιρούς και από εδώ και στο εξής να πέσουν οι τόνοι» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «πιστεύω ότι και εδώ και στην Τουρκία θα έχουμε εκλογές την ίδια χρονική περίοδο, γεγονός που μπορεί να είναι καλό υπό την έννοια ότι θα προκύψουν και στις δύο χώρες καινούργιες κυβερνήσεις περίπου ταυτόχρονα, αλλά σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το πως θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και την κατασκευή αποτρεπτικών έργων όπως είναι ο φράχτης του Έβρου που στην έκταση που κατασκευάστηκε ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός και θα κατασκευάσουμε σε όλο το μήκος του Έβρου που είναι τεχνικά και γεωγραφικά δυνατό με εθνικούς πόρους».
«Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είναι υπερπτήσεις πάνω από ΝΑΤΟϊκά νησιά»
Σε απάντηση που έδωσε αναφορικά με τις εξελίξεις για την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και τη στάση του Κογκρέσου, ανέφερε πως «καταρχάς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το αίτημα στο Κογκρέσο. Το F-35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε υποβάλει το δικό μας αίτημα. Δεν είναι συνδεδεμένο. Το τι θα κάνει το Κογκρέσο για το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για το Κογκρέσο για να πωληθούν οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είναι υπερπτήσεις πάνω από ΝΑΤΟϊκά νησιά».
«Η γεωθερμία είναι ένα αναξιοποίητο δυναμικό»
Ερωτηθείς για τα αρδευτικά έργα της περιοχής και την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων ο ίδιος αναφερόμενος στον τρόπο μεταφοράς νερό από το Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης έκανε λόγο για το πιο μεγάλο ίσως αρδευτικό έργο που θα δρομολογηθεί στη χώρα για την επόμενη δεκαετία, «εξαιρετικά σημαντικό, κρίσιμο θα έλεγα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα στην Ξάνθη».
«Η γεωθερμία είναι ένα αναξιοποίητο δυναμικό» πρόσθεσε τονίζοντας πως «έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Επικοινώνησα ο ίδιος με τον Υπουργό και με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου προκειμένου να επιταχύνουμε τις δράσεις μας σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχουμε κινηθεί με αρκετή ταχύτητα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσουμε. Όμως όσο πιο ανταγωνιστικοί είναι οι αγρότες μας ως προς το ρεύμα, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνεται και το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιοχής η οποία έχει πρόσβαση στη γεωθερμία. Σκεφτείτε να θερμαίνει κανείς ένα θερμοκήπιο με γεωθερμία. Είναι απλές τεχνικά λύσεις, οι οποίες όμως μπορούν να μας δώσουν ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και γι’ αυτό θα αναμένετε σύντομα ειδήσεις στο μέτωπο αυτό».
«Δεν θα δημιουργηθεί αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη»
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικής βάσης την Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί εξηγώντας πως «ο χαρακτήρας της Αλεξανδρούπολης και ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να την αξιοποιήσουν προσδιορίζεται με σαφήνεια στα πλαίσια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ως προς την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ο ίδιος προανήγγειλε εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος την παρουσίαση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ του σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού ώστε όπως επεσήμανε «να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η αναστολή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». «Αυτό είναι κάτι το οποίο αναμένω ότι θα γίνει εντός του επόμενου μήνα, οπότε θα υπάρχουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς βλέπουμε το μέλλον του λιμανιού» ανέφερε σημειώνοντας πως «επίσης ότι μία σειρά από υποδομές, δημόσιες υποδομές, όπως οι Περιφερειακοί της Αλεξανδρούπολης που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του λιμανιού, δρομολογούνται ήδη από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια». «Ο σκοπός μας πάντα είναι να έχουμε σύγχρονα λιμάνια με όσο το δυνατόν πιο εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις στη χερσαία ζώνη, τα οποία να είναι διασυνδεδεμένα με τα τρένα μας και με τους δρόμους μας. Αυτή είναι η πραγματική αξία του λιμανιού» τόνισε.
«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μην επιτρέψω την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας για άλλους σκοπούς»
«Οποιαδήποτε σύγκριση της Θράκης με την Κύπρο είναι και αστεία και ανιστόρητη» ανέφερε σε ερώτηση που δέχτηκε σε σχέση με την εργαλειοποίηση της μειονότητας της Θράκης από πλευράς τη Τουρκίας αλλά και της πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου πολιτικού ο οποίος παρομοίασε τη Θράκη με τη Κύπρο, για να τονίσει πως «εδώ στη Θράκη έχουμε ένα μοναδικό παράδειγμα, μοναδικό στην Ευρώπη, ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμανικών και χριστιανικών πληθυσμών».
«Εκατό χρόνια κλείνει φέτος η Συνθήκη της Λωζάνης, έχοντας αποδείξει τη διαχρονικότητά της αλλά και τη σοφία της. Και οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στη μειονότητα καθορίζονται με απόλυτη σαφήνεια και θα σας έλεγα ότι κάνουμε και βήματα πέρα από τις τυπικές προβλέψεις της Συνθήκης, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πραγματική ισονομία, πραγματική ισοπολιτεία και πραγματική πρόσβαση, κυρίως στα νέα παιδιά της μειονότητας, σε ποιοτική εκπαίδευση, τολμώ να πω και στις δύο γλώσσες» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως « θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη μειονοτική εκπαίδευση με κάθε τρόπο. Και νομίζω ότι για τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα διαχρονικά έχει αντιμετωπίσει τη μουσουλμανική της μειονότητα μιλούν τα ίδια τα δεδομένα».
«Η Τουρκία είναι η τελευταία η οποία μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα, όταν δει κανείς τι έγινε με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, πού βρισκόταν πριν από 60-70 χρόνια, πού είναι σήμερα. Πού βρίσκεται σήμερα η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, πού ήταν πριν από 60-70 χρόνια και πού είναι σήμερα» πρόσθεσε για να τονίσει πως «δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες, πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, τα ίδια δικαιώματα, αλλά να έχουν και το ίδιο δικαίωμα στην προκοπή. Και αυτό αποτελεί μία πάγια άποψή μου, γι΄ αυτήν θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και όπως σας είπα, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μην επιτρέψω την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας για άλλους σκοπούς».
«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση ως προς τις τιμές των καυσίμων, με μια γενικότερη σταθεροποίηση αλλά και πτωτική τιμή πορείας στις τιμές του πετρελαίου»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του «ΠτΘ» Κώστα Μαρκενδούδη σχετικά με την πρόταση και της ΠΟΠΕΚ για την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα καύσιμα ώστε να ανακοπεί η «φυγή» των πολιτών σε χώρες όπως η Βουλγαρία για την αγορά καυσίμων ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του ως προς το κατά πόσο «το πρόγραμμα θα ήταν εναρμονισμένο και με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ευρωπαϊκή νομοθεσία».
«Να πω μόνο για το ζήτημα των καυσίμων ότι τουλάχιστον είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση ως προς τις τιμές των καυσίμων, με μια γενικότερη σταθεροποίηση αλλά και πτωτική τιμή πορείας στις τιμές του πετρελαίου. Και από εκεί και πέρα, γνωρίζετε καλά ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να στηρίξει το ενεργειακό κόστος. Και στο παρελθόν το κάναμε, όταν είχαμε πολύ υψηλές τιμές και εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα, πρωτίστως με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αποτέλεσαν και αποτελούν και το μεγάλο άγχος των νοικοκυριών» πρόσθεσε για να τονίσει πως «δεν χρειάζεται να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι όταν κάποιος παίρνει τον λογαριασμό να γνωρίζει ότι τελικά η επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει σε σχέση με αυτά που πλήρωνε είναι μικρή και να γνωρίζει επίσης πόσο μεγαλύτερος θα ήταν ο λογαριασμός εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση η οποία έρχεται να καλύψει το κενό».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.