Στη νεα εποχη της διαχειρισης απορριμματων περνα η Κομοτηνη

Στην Κομοτηνή ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, με συναντήσεις σε Δήμο Κομοτηνής και Περιφέρεια ΑΜΘ

Το 2023 θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Κομοτηνή

Τις νέες πρακτικές που διαμορφώνονται για το Δήμο Κομοτηνής σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, μετά τη λειτουργία της ΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη, συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, το πρωί της Τετάρτης 4 Μαΐου.

Ο κ. Γραφάκος, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργο Βογιατζή, επισκέφτηκε τόσο τον κ. Γκαράνη, όσο και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, με στόχο να αναλυθούν τα επόμενα βήματα στον περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων, στον οποίο, στο νέο ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Προτεραιότητα η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων

Όπως ανέφερε ο κ. Γραφάκος, έχουν φτιάξει ένα οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία, το 2023, της μονάδας επεξεργασίας βιοπαποβλήτων στην Κομοτηνή.

«Με αυτά τα δύο έργα, ο Δήμος Κομοτηνής πάει πολύ γρήγορα στη νέα εποχή» σημείωσε. Με την λειτουργία βέβαια της ΜΕΑ, ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής θα σταματήσει να δέχεται απορρίμματα, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάστασή, του, η οποία θα κοστίσει περίπου 4 εκ. ευρώ, τα μισά από τα οποία πρέπει να καταβάλλει ο Δήμος Κομοτηνής και τα άλλα μισά η ΔΙΑΑΜΑΘ, με τη λύση της ανεύρεσης χρηματοδοτικού προγράμματος να προάγεται από τις υπηρεσίες.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Γραφάκος σημείωσε πως «μακάρι όλα τα θέματα που θα έχουμε να διαχειριστούμε στο μέλλον να είναι μόνο αυτά», όπως η επόμενη μέρα του ΧΥΤΑ. Πρέπει όμως να προχωρήσει, και παρόλο που επιφυλάχθηκε για κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση, τόνισε πως θα γίνει χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Προχωρά και ο σχεδιασμός για τα αστικά λύματα

Πέραν των απορριμμάτων, οι δύο άντρες συζήτησαν και για δύο σημαντικά έργα αστικών λυμάτων, ένα που προγραμματίζεται, και ένα που ολοκληρώνεται.

Το πρώτο αφορά την επέκταση της αποχέτευσης στους οικισμούς του Ηφαίστου και των Υφαντών, για το οποίο ο Δήμος Κομοτηνής έχει υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση.

Για το έργο αυτό, παρόλο που δεν μπορεί να δεσμευτεί για την ίδια τη χρηματοδότηση, θεωρεί πως είναι ένα έργο που αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις, θα μπορέσει να έχει θετική κατάληξη.

Το δεύτερο έργο είναι η δημιουργία του Βιολογικού στο Φανάρι, το οποίο, όπως όλα δείχνουν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, και θα ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας και του δικτύου.

«Όλα αυτά τα έργα έχουν θετικό πρόσημο στην καθημερινότητα των πολιτών, και προστατεύουν το περιβάλλον, στο οποίο όλοι μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση» ανέφερε ο γενικός γραμματέας, συγχαίροντας τον κ. Γκαράνη για την εξαιρετική πορεία που έχει σημειώσει ο Δήμος και στα δύο επίπεδα, και επιβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία με τις κατά τόπους περιφερειακές και τοπικές αρχές για την προώθηση αυτών των θεμάτων.

Κεντρικός ρόλος για την Περιφέρεια στην χρηματοδότηση της διαχείρισης

Στη συνάντησή δε με τον κ. Μέτιο, συζήτησαν για την προοπτική που διανοίγεται από την επόμενη προγραμματική περίοδο για την διαχείριση των αστικών λυμάτων για την Περιφέρεια, μιας και σε αυτή υπάρχει αποκέντρωση των πόρων στα ΠΕΠ.

Ο κ. Γραφάκος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη δημόσια γιατί επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την μεταβατική περίοδο του ΧΥΤΑ της Ξάνθης, λύνοντας ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, μέχρι τη δημιουργία της ΜΕΑ του Δυτικού τομέα της Περιφέρειας στην Καβάλα, η δημοπράτηση της οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Πρωτοπόρος η Κομοτηνή στην Περιφέρεια

Από την πλευρά του ο κ. Γκαράνης χαιρέτησε την παρουσία του ΓΓ στην Κομοτηνή, σημειώνοντας πως η καλή συνεργασία του Υπουργείου με το Δήμο Κομοτηνής είναι δεδομένη.

Μάλιστα αρκετές φορές ο κ. Γραφάκος έχει βοηθήσει να λυθούν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή μας. «Όλα όσα κάνουμε γίνονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο και τη ΔΙΑΑΜΑΘ, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα», και αυτό αφορά τόσο τη λειτουργία της ΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη, όσο και την διαχείριση στην Κομοτηνή, στην ανακύκλωση, τους καφέ κάδους και αλλού.

«Όλα αυτά δίνουν στην Κομοτηνή μια πρωτοπορία στην Περιφέρεια, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε καινούρια πράγματα που θα γίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα» ανέφερε.

Όσο για την προσαρμογή του Δήμου στα νέα δεδομένα για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη μεταφορά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.