Στα 52 εκ. το Τεχνικο Προγραμμα του Δημου Κομοτηνης για το 2022

Έμφαση στην ετοιμότητα για υποβολή προτάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα από την δημοτική αρχή

Στα 52.347.301,52 ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το τεχνικό πρόγραμμα έχει μελέτες ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ. Κάποιες από αυτές συνεχίζονται από την φετινή χρονιά, όπως η συνολική ανασύνταξη της πράξης εφαρμογής του οικισμού Γρατινής, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αλλά και το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την Μετεγκατάσταση Ρομά στην περιοχή  Αδριανουπόλεως, το οποίο, όπως αναφέρθηκε στο συμβούλιο, έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η τυπική παραλαβή του.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και νέες μελέτες που θα εκπονηθούν μέσα στο 2022, όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανάδειξης κεντρικών οδών πόλης Κομοτηνής, αλλά και η εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής.

Όσο για τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό πρόγραμμα, αυτά που χρηματοδοτούνται με ιδίους πόρους του Δήμου Κομοτηνής, τόσο συνεχιζόμενα όσο και νέα, αφορούν κυρίως συντηρήσεις, τόσο αγροτικής οδοποιίας και δρόμων εντός της  Κομοτηνής και των οικισμών, όσο και συντηρήσεις σχολείων, κτιρίων του Δήμου, οδοφωτισμού, αλλά και παιδικών χαρών και άλλων χώρων.

Τα συνεχιζόμενα έργα που χρηματοδοτούνται από προγράμματα, περιλαμβάνουν την ανάδειξης του βυζαντινού τείχους τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αλλά και την ανόρυξη έξι αρδευτικών γεωτρήσεων και κατασκευή δύο δεξαμενών.

31 εκ. ευρώ τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Όσο για τα νέα χρηματοδοτούμενα, που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος του Τεχνικού, ανέρχονται σε 31 εκ. ευρώ, αφορούν έργα τα οποία έχουν ωριμότητα, έχουν υποβληθεί ως προτάσεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα, κυρίως στο ΕΣΠΑ και το Αντώνης Τρίτσης, και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2022.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής πέριξ του «Παλαιού Γυμνασίου Αρρένων», ύψους 3 εκ. ευρώ, η αντιπλημμυρική προστασία Βορείου Τομέα Κομοτηνής ύψους 1,3 εκ. ευρώ, η πρόσφατα κατατεθειμένη αναβάθμιση και βελτίωση της ελκυστικότητας και προσβασιμότητας των κοινόχρηστων χώρων στους οικισμούς Φαναρίου, Μεσσούνης, Καλαμόκαστρου.

Επίσης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα γίνει η ανάπλαση οδών πέριξ του ιστορικού τόπου Κομοτηνής (οδοί Κανάρη, Βασ. Παύλου, πεζόδρομοι πέριξ Ερμού, Συντ. Κρητών , Μπακάλμπαση, Ξενοφώντος, Νίκαιας, Φωκίωνος, Γεωργίου Νικολάου, Σεφέρη, Μιλτιάδου), ύψους 3,5 εκ. ευρώ,

Ήδη έχει κατατεθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ η πρόταση για παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής, ύψους 4,1 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα έργα τα οποία είναι μελετητικά ώριμα, απλώς η Δημοτική Αρχή περιμένει να ενεργοποιηθούν προγράμματα στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν.

Αυτά είναι η Ανέγερση  1ου Νηπιαγωγείου Δήμου Κομοτηνής (1.156.000 ευρώ), η Ανέγερση  11ου Νηπιαγωγείου Δήμου Κομοτηνής (1.156.000 ευρώ), η  ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, ύψους 8 εκ. ευρώ αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός κλειστού Κολυμβητηρίου, που ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ, και θα έχει ως αποτέλεσμα να επαναλειτουργήσει, υπό πόρους πλήρης νομιμότητας, το κλειστό κολυμβητήριο της πόλης.

Ετοιμότητα για διεκδίκηση χρηματοδότησης

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού,  κ. Δημήτρης Καρασταύρου, έχουν ετοιμότητα για να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα από χρηματοδοτικά εργαλεία, με τους ιδίους πόρους να κατευθύνονται κυρίως στη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών

Όπως τόνισε, προσπάθησαν και κατάφεραν, παρά την υποστελέχωση της υπηρεσίας, να ανταποκριθούν σε όλες τις προσκλήσεις που μπορούσε να είναι επιλέξιμος ο Δήμος, όχι μόνο με μικρά έργα, αλλά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα.

Θύμισε δε πως το πρόγραμμα ξεκίνησε από τα 35 εκ. ευρώ το 2019, και έφτασαν σήμερα με τεχνικό πρόγραμμα 52 εκ. ευρώ, με τα έργα στο σύνολό τους να έχουν πλήρη ωριμότητα.

Μάλιστα τόνισε πως ετοιμάζουν και άλλες παρεμβάσεις, στην παραλιακή ζώνη, στη γεωθερμία, σε αστικές αναπλάσεις, που θα έρθουν σταδιακά και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

«Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο Αντώνη Γραβάνης

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η παράταξη της Σύμπραξης Προοπτικής απείχε, με τον επικεφαλής κ. Αντώνη Γραβάνη να στέκεται στο γεγονός ότι πολλές μελέτες παραμένουν ίδιες κάθε χρονιά, ενώ πολλά έργα επίσης φαίνεται να είναι τα ίδια.

Επίσης θεωρεί πως δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα από τα τοπικά Συμβούλια, ενώ κατηγόρησε την δημοτική αρχή πως στόχος δεν είναι η ουσία, αλλά το φαίνεσθαι, με δημιουργία καινούριων έργων και αλλαγή παλιών, ώστε να αυξάνεται ο προϋπολογισμός.

«Δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα όσο αφορά την υλοποίηση και την απορρόφηση, πρόκειται για έκθεση ιδεών» σημείωσε, μόνο για την προβολή της Δημοτικής αρχής, και προέβλεψε πως το πρόγραμμα θα συνεχίσει να «φουσκώνει» μέχρι τις εκλογές.

Μεικτή υποδοχή του προγράμματος στην ελάσσονα αντιπολίτευση

Από την παράταξη του Σπάρτακου, ο επικεφαλής κ. Κώστας Καραΐσκος τόνισε πως βλέπουν την τελευταία τριετία φιλόδοξα προγράμματα, αλλά ο ρυθμός υλοποίησης δεν είναι ικανοποιητικός, ίσως και λόγω της γραφειοκρατίας, με την πόλη να πηγαίνει γενικότερα πίσω.

Και παρόλο που μετέφερε μια αίσθηση πως όλα αυτά τα χρήματα για έργα δεν έχουν βάρος στην καθημερινότητα του πολίτη, υπερψήφισαν το πρόγραμμα, μη θέλοντας να μηδενίσουν την προσπάθεια που έχει γίνει.

Υπέρ ψήφισε και η παράταξη της Πολη-τικής Ανατροπής, παρόλο που η επικεφαλής κ. Λαφτσή παρατήρησε την έλλειψη συνολικού απολογισμού της υλοποίησης των προηγούμενων προγραμμάτων, και γενικότερης έλλειψης απολογισμού πεπραγμένων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη κάλυψης των αναγκών των σχολικών μονάδων, την ενίσχυση της αγροτικής οδοποιίας, και πως το ποσό δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που υπάρχει στην πόλη, ενώ μίλησε για την ανάγκη παρέμβασης για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη. Υπερψήφισε πάντως το πρόγραμμα, μην επιθυμώντας να κάνει στείρα αντιπολίτευση.

Τέλος ο κ. Γιάννης Λεβέντης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε πως πίσω από την αύξηση, υπάρχει μείωση των έργων με σίγουρη χρηματοδότηση από προγράμματα, και με δεδομένη την αναμενόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους. Με αυτή την τεκμηρίωση καταψήφισε το πρόγραμμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.