Σε εκδηλωση προς τιμην του Μιλτιαδη Εβερτ ο Ευριπιδης Στυλιανιδης

«Ο Μιλτιάδης Έβερτ κατάφερε να νικήσει τους δύο πιο καταστροφικούς συμβούλους που πολιορκούν κάθε ηγέτη, την αλαζονεία και την ανασφάλεια»

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, η Αθήνα και οι γενιές της Νέας Δημοκρατίας τίμησαν τον Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων στο διάστημα 1986-1989 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ν.Δ. το 1993-1997.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε προς τιμή και μνήμη του, επ’ ευκαιρία της ονοματοδοσίας του κεντρικού αμφιθεάτρου του Δημοτικού Ραδιοφώνου ΑΘΗΝΑ 9.84, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Παρούσες ήταν οι δύο κόρες του Μιλτιάδη Έβερτ, Ιλεάνα και Αλεξία με τις οικογένειες τους, οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Υπουργοί, Βουλευτές και συνεργάτες του κόμματος. Για το έργο και την προσφορά του Μιλτιάδη Έβερτ, καθώς και για την μέγιστη συμβολή του στον χώρο του πολιτισμού μίλησαν οι: Ν. Χατζηνικολάου, Λ. Κουρής, Κ. Αναγνωστάκης, Γ. Τζανετάκος, Στ. Ξαρχάκος και Ε. Στυλιανίδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι θυγατέρες του Μιλτιάδη Έβερτ Ιλεάνα και Αλεξία μαζί με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα που προαναφέρθηκαν, έκαναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας του αμφιθεάτρου που φέρει το όνομα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ροδόπη, με σχετική τοποθέτηση του φρόντισε να εκφράσει συμπυκνωμένα τον αξιακό κώδικα και τις πολιτικές αντιλήψεις του Έβερτ, που χαρακτήρισαν την πολιτική του πορεία, τη ζωή του και το έργο που άφησε πίσω του ως κληρονομιά προς τις επόμενες γενιές.

«Ισχυρή ρίζα για το έθνος είναι η ιστορία του και για το λαό είναι η μνήμη του»

Αναλυτικότερα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκκίνησε το λόγο του από μια «ιστορική» αφετηρία, πραγματοποιώντας αναδρομή στην πολιτική πορεία του Μιλτιάδη Έβερτ και του έργου που αυτός προσέφερε, τόσο  στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στην χώρα γενικότερα. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ήθος και τις αξίες που τον χαρακτήριζαν ως πολιτικό αλλά και ως άνθρωπο, σε όλες τις εκφάνσεις του βίου του. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ομιλητής έκανε λόγο για έναν πολιτικό, ο οποίος «κατάφερε να νικήσει τους δύο πιο καταστροφικούς συμβούλους που πολιορκούν κάθε ηγέτη, την αλαζονεία και την ανασφάλεια», καθώς επίσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ισχυρή ρίζα για το έθνος είναι η ιστορία του και για το λαό είναι η μνήμη του. Η ρίζα είναι το πιο σημαντικό και συνάμα το πιο αδικημένο μέρος του δέντρου, γιατί δεν φαίνεται, αλλά είναι αυτή που στεριώνει το δέντρο, το τροφοδοτεί με χυμούς, το δυναμώνει και το θεριεύει. Αυτόν ακριβώς το ρόλο διαδραμάτισε ο πρόεδρος Μιλτιάδης Έβερτ για τη Νέα Δημοκρατία».

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης δεν παρέλειψε να τονίσει σημαντικά χαρίσματα όπως η οργανωτικότητα και η αποτελεσματικότητα του Έβερτ, που τον συνόδευαν σε όποιο αξίωμα κι αν διετέλεσε, καθώς και την εμπιστοσύνη που επέδειξε τόσο στους συνεργάτες του, όσο και στη νέα γενιά, την πολιτική νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, χρηματοδοτώντας τις ιδέες που προέβαλε και δίνοντας πνοή στο νεανικό όραμα της. Ως προς αυτό ανέφερε: «Πίστεψε στη νέα γενιά. Δυνάμωσε με την εμπιστοσύνη του τα φτερά μας. Δεν μας υπέδειξε όμως προς τα πού να πετάξουμε, σεβόμενος ότι κάθε γενιά έχει το δικαίωμα να εκφράσει την δική της εποχή και να επιλέξει τους δικούς της στόχους. Χρηματοδότησε τον πρώτο κόμβο INTERNET στην Ελλάδα, τον O-NET, μέσω του οποίου εφαρμόσαμε το πρώτο μοντέλο ηλεκτρονικής δημοκρατίας στη Χώρα μας με χιλιάδες νέους που τότε δεν γνώριζαν ακόμα τι θα πει διαδίκτυο».

«Δεν ψηλώνεις εσύ, όταν κονταίνεις τον αντίπαλο»

Εν συνεχεία, ως προς τις πολιτικές πεποιθήσεις του Μιλτιάδη Έβερτ, έγινε λόγος για έναν «θερμό υποστηρικτή του λαϊκού καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο και πολέμιο του λαϊκισμού και του ελιτισμού, πιστεύοντας ότι και τα δύο απειλούν τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», κύριο μέλημα και επιδίωξη του οποίου ήταν το καλό της πατρίδας και το κοινωνικό συμφέρον. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον πολιτικό πολιτισμό που τον διακατείχε στις συνδιαλλαγές με τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς όσο επιθετικός κι αν μπορούσε να χαρακτηριστεί στις κοινοβουλευτικές και ιδεολογικές μονομαχίες, δεν γινόταν ποτέ προσβλητικός σε προσωπικό επίπεδο. Γεγονός που, όπως σχολίασε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στις μέρες μας φαίνεται να απουσιάζει. «Δεν ψηλώνεις εσύ, όταν κονταίνεις τον αντίπαλο» έλεγε.

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Στυλιανίδης θέλησε να απευθύνει ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στον Μιλτιάδη Έβερτ, αφενός για την εμπιστοσύνη που επέδειξε και αφετέρου για την παρακαταθήκη που άφησε στις επόμενες γενιές της παράταξης, ώστε να εξακολουθήσουν να υπερασπίζονται και να μάχονται για τις αξίες που ο ίδιος ανέδειξε κατά τη διάρκεια της πολικής του πορείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που μένει σε εμάς για να τον τιμήσουμε, είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες, μεταφέροντας τον πυρσό που μας παρέδωσε πιο φωτεινό, όσο πιο ψηλά γίνεται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.