Ιλχαν Αχμετ: «Η Ροδοπη δεν μπορει να εξαιρειται απο τα μετρα αποκαταστασης που ανακοινωθηκαν για τον Εβρο»

Απαντήσεις ζητά από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ο βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η Ροδόπη δεν μπορεί να εξαιρείται από κανένα κυβερνητικό μέτρο που λαμβάνεται για γειτονικές περιοχές για παρόμοιες ή ομοειδείς περιπτώσεις, όπως ήταν οι πυρκαγιές που έπληξαν Έβρο πρωτίστως αλλά και την Ροδόπη σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο Αύγουστο. 

Αυτό είναι το μήνυμα και το πνεύμα που εκπέμπει η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα προς τον ΥΠΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ με θέμα «Οι πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης εξαιρούνται από τα 18 μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και της ανάταξης της αγροτικής παραγωγής που ανακοινώθηκαν για τον Έβρο;».

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Αυγενάκης στις 8 Νοεμβρίου ανακοίνωσε δέσμη 18 μέτρων που αφορούν τον Έβρο – και ορθώς – και ειδικότερα την αγροτική παραγωγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς του Αυγούστου. Ο ίδιος ο υπουργός στις δηλώσεις του είχε αναγνωρίσει ότι  « η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι».

Από την δέσμη των μέτρων όμως που ανακοίνωσε δεν προκύπτει ότι κάπου συμπεριλαμβάνεται και η Ροδόπη των 50.000 καμένων στρεμμάτων από τις 23 Αυγούστου και μετά. 

Για παράδειγμα, αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης το γεγονός ότι εντάσσονται οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης του 2023 του Έβρου που αφορά 160 αρχικώς επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν ειπώθηκε κάτι για τις αντίστοιχες 88 υποβληθείσες αιτήσεις που υπάρχουν στην ΔΑΟΚ Ροδόπης, ή για πρόσθετη χρηματοδότηση από το LEADER για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αλλά όχι στους δήμους Μαρωνείας-Σαπών , Ιάσμου και Κομοτηνής και πολλά άλλα.      

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Ιλχάν Αχμέτ απευθύνει δύο καίρια ερωτήματα προς τον κ. Αυγενάκη και συνολικά προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση:

Α) Σκέφτεστε να συμπεριλάβετε και την Π.Ε. Ροδόπης στα μέτρα που ανακοινώσατε  για τον Έβρο, για την οποία, άλλωστε, αναγνωρίσατε δημοσίως ότι τμήμα της περιλαμβάνεται στην μεγαλύτερη φωτιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο, αποκαθιστώντας έτσι μια μεγάλη αδικία εν τη γεννέση της;

Β) Ποια ειδικότερα μέτρα από εκείνα που ανακοινώσατε για τις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου, σκέφτεστε να εξειδικεύσετε και για τις αντίστοιχες πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.