Ροδοπη: Αποφευγει το ΥΠΑΑΤ τη δεσμευση για αποζημιωσεις σε βαμβακι και καλαμποκι

Φέρνει στη βουλή την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο Ιλχάν Αχμέτ για να απαντήσει δια ζώσης

Στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 6 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, με την οποία ζητούσε την αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών και καλλιεργητών καλαμποκιού της Π.Ε. Ροδόπης από τις απώλειες στην παραγωγή που παρουσιάζονται μετά την επικράτηση ξυροθερμικών συνθηκών τον Αύγουστο με τον συνδυασμό καύσωνα και θυελλωδών ανέμων απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Ο υφυπουργός επικαλείται τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για να επισημαίνει πως «η μείωση της παραγωγής λόγω ξηροθερμικών συνθηκών δεν καλύπτεται ασφαλιστικά».

Ωστόσο σημειώνει πως παρακολουθείται η εξέλιξη των καλλιέργειών και συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία ώστε, με τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, να αξιολογηθεί η κατάσταση. «Τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσουμε, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο που μας δίνει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία» σημειώνει ο υφυπουργός.

Επίσης σε ό,τι αφορά στην ανεμοθύελλα, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ, «δεν παρατηρήθηκαν ζημιές από το συγκεκριμένο αίτιο σε αποζημιώσιμα ποσοστά» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση, όπως και το γεγονός ότι «η μείωση της παραγωγής λόγω ξηροθερμικών συνθηκών δεν καλύπτεται ασφαλιστικά».

Με την επίκληση, δε, του φόβου των ποινών από τα ισχύοντα στην ΚΑΠ, υπάρχει μία παραπομπή στο 2024 για την πιθανή λήψη απόφασης μείωσης του πλαφόν , που για την Ροδόπη στα βαμβάκια ανέρχεται στα 180 κιλά ανά στρέμμα.

«Η απάντηση του υφυπουργού δεν μας αφήνει ικανοποιημένους, καθώς δεν γίνονται δεκτά σε πρώτη φάση τα αιτήματα για άμεση και δίκαιη αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από τον συνδυασμό καύσωνα και θυελλωδών ανέμων τον Αύγουστο στη Ροδόπη, ενώ δεν υπάρχει και επαρκής απάντηση στο αίτημα για την μείωση του πλαφόν που οφείλουν οι παραγωγοί να παραδώσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ» σχολίασε ο βουλευτής για την απάντηση που έλαβε. Για αυτό και μετά από αυτά ο κ. Ιλχάν Αχμέτ μετέτρεψε άμεσα την ερώτησή του σε Επίκαιρη η οποία θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής και θα απαντηθεί εκεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με στόχο να δοθούν επαρκείς δεσμεύσεις για την βαμβακοκαλλιέργεια αλλά και τους καλλιεργητές αραβοσίτου στο νομό μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.